Božič je prepričan, da nacionalni laboratorij ne bo dobil akreditacije, če ne bo ustrezno ločil tržne dejavnosti od dejavnosti uradnega kontrolorja zdravil. Foto: BoBo
Božič je prepričan, da nacionalni laboratorij ne bo dobil akreditacije, če ne bo ustrezno ločil tržne dejavnosti od dejavnosti uradnega kontrolorja zdravil. Foto: BoBo

Predlagano novelo zakona je v parlamentarno obravnavo vložil državni svet, v sredo pa jo bo obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo. Sekretar Sindikata državnih organov Drago Ščernjavič, ki opozarja, da je to že sedma pobuda za spremembo zakona, od razprave na odboru pa pričakuje, da bo člane "pamet srečala in da bodo prišli do trezne presoje".

Na težave opozarjali že lani
Dejal je, da so na te težave v zakonu o zdravilih opozarjali že lani, ko se je zakon sprejemal v DZ-ju. "Problemi se kopičijo, politika pa stoji na drugi strani in gleda, kaj se dogaja. To stanje je nesprejemljivo," je dejal Ščernjavič.

"Laboratorij je desetletja dobro deloval"
Na tiskovni konferenci so opozorili še na težave ob ukinitvi uradnega kontrolnega laboratorija za zdravila - podobno kot so to že v ponedeljek storili v sindikatu Pergam. Dekan ljubljanske Fakultete za farmacijo Borut Božič je odločitev o prenosu uradnega kontrolnega laboratorija z agencije za zdravila na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano znova označil za strokovno napako. "Ukinil se je laboratorij, ki je desetletja dobro deloval," je poudaril.

Postopki za pridobivanje članstva v mednarodnih agencijah na tem področju so bistveno daljši od nekaj tednov, kot to predstavlja ministrstvo za zdravje, opozarja Božič in dodaja, da nacionalni laboratorij ne bo dobil akreditacije, če ne bo ustrezno ločil tržne dejavnosti od dejavnosti uradnega kontrolorja zdravil.

Z ukinitvijo laboratorija so "samo prekinili kontinuiteto in izgubili certifikate", je dejal in dodal, da je to čisti nesmisel. "Porušil se je sistem, ki je dobro deloval," je dodal.