Zdravje
(8)
Kirurgija
Vloga za prenos programa z ljubljanskega kliničnega centra na Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOS) je bila zavrnjena. Foto: Pixabay
Minister Samo Fakin se pogovarja z vsemi vpletenimi. Foto: BoBo

ZZZS zavrnil vlogo Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni

Inštitut letos še ne bo mogel začeti dela
10. oktober 2018 ob 21:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Zgodil se je nov zaplet v zgodbi z Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni (NIOS), saj je bila njihova vloga zaradi pomanjkljive dokumentacije na ZZZS-ju zavrnjena. Kdaj bo inštitut končno zaživel?

Kljub napovedim inštitut tako še vedno ne opravlja svoje dejavnosti, torej ne zdravi otrok in, kot kaže, bo tako še nekaj časa, če bo inštitut sploh kdaj zaživel. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je namreč zavrnil vlogo inštituta, da bi prenesel program zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami z ljubljanskega kliničnega centra na novi inštitut.

Iz vloge inštituta ni bilo razvidno, da ima zaposlene, opremo in prostore za izvajanje tako zahtevnega programa, kot je program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami, je naštel direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Marjan Sušelj. "Ni se niti vedelo, na načelnem nivoju, katere dejavnosti bodo ostale v UKC-ju in jih bo zavod plačeval UKC-ju, katere pa bo po novem plačeval novemu inštitutu, tako da dejansko v podpis pogodbe nismo mogli iti," je pojasnil Sušelj.

Inštitut je v vlogi navedel tudi storitve, za katere sploh nima dovoljenja za delo. Čeprav ga je zavod dvakrat pozval, naj dopolni vlogo, je ostala nepopolna. Inštitut se z ljubljanskim kliničnim centrom ni uspel dogovoriti za prenos opreme in zaposlenih. Klinični center je namreč takšni rešitvi tudi ves čas ostro nasprotoval. "Klinični center navaja, da tisti delavci, ki naj bi se preselili na nov inštitut, ne opravljajo samo dela s področja otroške srčne kirurgije, določene stvari pa izvajajo edini v slovenskem okolju," je navedel Sušelj.

Na pomoč češki in hrvaški strokovnjaki
Inštitut letos zagotovo ne bo mogel začeti delati, tako bodo otroke še naprej zdravili v ljubljanskem kliničnem centru, kjer so jih letos operirali že 51, 18 so jih napotili v tujino. "Zdaj program poteka z gostujočimi kirurgi, mislim, da večinoma iz Češke, nekaj si pomagajo tudi s strokovnjaki iz Hrvaške," je sklenil direktor ZZZS-ja.

Za odziv smo prosili tudi direktorja inštituta Braneta Dobnikarja, ki pa izjav, dokler se politika ne bo odločila, kako naprej, ne daje. Z ministrstva za zdravje pa so sporočili, da se minister Samo Fakin pogovarja z vsemi vpletenimi, in ko bo sprejel odločitev, jo bo najprej predstavil vladi.

VIDEO
ZZZS zavrnil srčni inštitut
G. K., Petra Prešeren, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
mikimiška1
# 11.10.2018 ob 09:48
Sramotno res, kako se igramo z življenji naših otrok!!!

Potem pa pravijo, da se Evropa stara!
Hrk hrk
# 10.10.2018 ob 23:23
Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni ne bo,ker se ne splača.
Razen,če ga bo financirala država.
Smo v kapitalizmu,pravijo krščanske stranke.
QUENDI
# 11.10.2018 ob 12:10
....in zakaj se ne nadgradi UKCjev program.....bodo tudi nastal še drugi privatni Inštituti za razne bolezni.......še.....glede na to kakšne počnejo nasprotnika splava.......pa nekam zlovešče molčijo,ko še rojenim z napakami ne zmoremo pomagati zaradi stremuštva......neprimernih osebnostnih motenj za zdravniški poklic......tavajoče politike.....pravzaprav sploh ne vem več zakaj imamo parlamentarni sistem....vse kar je pomembnega jza Družbo je v razsulu oz primežu......poslanci pa,.kot se reče, minister Gregor pa nič......
galoper
# 11.10.2018 ob 13:43
Se deležniki pogajajo o dodani vrednosti na globalnem svetu, ali o denarju, ali o zdravljenju, o potrebnem številu posegov,...?
Juhu
# 11.10.2018 ob 11:27
V kateri lasti je ZZZS, državni ali privatni.
Kot je videti v privatni. Država pa ne ukrepa.
Boschce
# 11.10.2018 ob 10:46
ZZZS je največje zlo slovenskega zdravstvenega sistema! Dokler bo imel ZZZS absulutni monopol nad zdravstvenim zavarovanjem v sloveniji nimamo kaj pričakvat bilokšne spremembe v zdravstvu.
Samybox5
# 11.10.2018 ob 06:40
Groza je zdravstvo v Sloveniji in bojim se da ne bi kdo od mojih bližnjih zbolel. Mama je umrla za rakom zato ker, se zdravniška srenja ne briga za drugega kot za politiko, svoje plače in stolčke. Seveda ne vedo da tudi bližnji od zdravnikov umirajo in zbolevajo ampak za svoje poskrbijo. Ostale pustijo umreti kot so mojo mamo. Hvala zdravniki vaša Hipokratova zaprisega je figo vredna oziroma ušivo vredna. Moj moto rajš crknem kot pa da grem vam pod nož.
Regedit
# 11.10.2018 ob 12:55
mikimiška1
Sramotno res, kako se igramo z življenji naših otrok!!!

Potem pa pravijo, da se Evropa stara!

briga nas za naše otroke na globalnem nivoju
Kazalo