Vpliv prenosnih telefonov na zdravje je skrb vzbujajoč, so prepričani nekateri znanstveniki. Foto: www.radiationresearch.org
Vpliv prenosnih telefonov na zdravje je skrb vzbujajoč, so prepričani nekateri znanstveniki. Foto: www.radiationresearch.org
Možgani
Otroci imajo tanjšo lobanjo, zato sevanje prodre globlje v možgane, dokazuje ena od študij. Foto: www.radiationresearch.org

Sodišče je z odločitvijo pritrdilo 57-letnemu Innocentu Marcoliniju, ki mu je sodnika uspelo prepričati, da je zaradi dela med letoma 1991 in 2003 vsak dan 5-6 ur uporabljal prenosni ali brezžični telefon in da je zato zbolel. Po dveh operacijah so mu na predelu lica (kamor je prislanjal prenosni telefon) odstranili dva (malignega in benignega) tumorja. Marcolini je po operaciji 80-odstotni invalid.

Zavrnili študijo, ki jo je plačal proizvajalec
Na morebitno nevarnost dolgotrajne uporabe prenosnega telefona sicer opozarjajo številne študije, a jim sodišča do zdaj še nikoli niso pritrdila. Sodišče je namreč upoštevalo študijo švedskega profesorja Lennarda Hardella, ki trdi, da elektomagnetni valovi, ki jih oddajajo prenosni telefoni, lahko izzovejo neoplazijo (nenormalna rast celic oziroma tkiva).

Hkrati je sodišče kot zastarelo zavrnilo študijo Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2000, po kateri je pojav tumorjev glede na veliko število uporabnikov mobilne telefonije zanemarljivo majhen, in študijo Mednarodne agencije za raziskovanje rakvih bolezni (IARC), ker so jo sofinancirali nekateri proizvajalci prenosnih telefonov.

O vplivih uporabe prenosnih telefonov številne študije
Na povezavo med obolevnostjo za rakavimi boleznimi in uporabo prenosnih (in brezžičnih) telefonov opozarjajo tudi druge študije. Tako šest od osmih študij, o katerih piše hrvaški Jutarnji, ki so proučevale vpliv telefoniranja z mobilniki na zdravje, ugotavlja povečano nevarnost, da uporabnik zboli za gliomom, ki je napogostejši možganski tumor. Dve od sedmih študij dokazujeta, da se nevarnost, da uporabnik zboli za nerakavim (benignim) tumorjem akustičnega nevrinoma (živec med uhljem in možgani) po desetih letih uporabe mobilnika poveča. Izraelska raziskava pa kaže 50-odstotno povečanje nevarnosti, da uporabnik zboli za tumorjem parotidne žleze slinavke.

Študije tudi ugotavljajo, da je možnost, da se bo tumor pojavil na tisti strani glave, na katero prislanjamo prenosni telefon, večja, zaradi sevanja pa naj bi bili še posebej ogroženi otroci, saj lahko sevanje zaradi tanjše lobanje prodre globlje v možgane.

Pomanjkljivosti - kratek čas uporabe prenosnih telefonov
Študije imajo tudi svoje pomanjkljivosti, med drugim to, da prenosne telefone uporabljamo šele dobrih 20 let, neupoštevanje drugih virov sevanja, problematika "definicije" standardnega uporabnika prenosnega telefona (kako pogosto telefoniramo) in financiranje tovrstnih raziskav (naročniki pogosto proizvajalci mobilnikov).