Nezakonita preprodaja anabolnih steroidov v ZDA po nekaterih ocenah presega 400 milijonov dolarjev letno. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nezakonita preprodaja anabolnih steroidov v ZDA po nekaterih ocenah presega 400 milijonov dolarjev letno. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Prepovedani steroidi, ki naj bi jih prodajala zakonca prek spleta, tudi pri nas že dolgo niso le stvar vrhunskih športnikov. Po njih vedno pogosteje posegajo tudi rekreativci in tisti, ki si želijo hitro izboljšati svoj videz. Kako je s prodajo in uporabo nedovoljenih substanc pri nas, je v Dnevniku naše televizije raziskovala Alenka Pogačnik.
Na spletu je danes mogoče dobiti marsikaj. V ponudbi so najrazličnejši kemijski pripomočki za povečanje mišične mase, za izboljšanje vzdržljivosti in koncentracije. Najbolj razširjena je prodaja anabolnih steroidov. Njihova uporaba se je v zadnjih letih razširila tudi v Sloveniji. In kar je najbolj skrb vzbujajoče: po njih posegajo predvsem mladi. Vodja oddelka za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije Jani Dvoršak pravi, "da čedalje več mladih posega po različnih preparatih, s katerimi želijo doseči svojo lepoto in biti čim bolj razviti".
Ozaveščanja o nevarnosti dolgotrajne in nepremišljene uporabe sintetičnih steroidov v šolah skorajda ni. Zaradi visokih koncentracij steroidov pa so stranski učinki zelo pogosto prisotni. "Govorimo o aknah, izpadanju las /.../ pride do atropije oziroma zmanjšanega delovanja testisov," tako našteva Joško Osredkar z ljubljanskega kliničnega centra.
Znani so tudi škodljivi učinki na srčno-žilni sistem, katerih posledice so lahko tudi smrtne. Posebej problematični so preparati, ki so dostopni na črnem trgu. "Na eni strani govorimo o kontaminaciji, na drugi pa o teh ponaredkih, kjer ljudje na veliko zaslužijo," pravi Osredkar.
Nezakonita preprodaja anabolnih steroidov v ZDA po nekaterih ocenah presega 400 milijonov dolarjev letno. Vrsto let so ti na listi prepovedanih substanc svetovne protidopinške agencije in skoraj vseh mednarodnih panožnih športnih asociacij.