Vrste v čakalnici so se, sodeč po podatkih v letu dni, skoraj razpolovile. Foto: MMC RTV SLO
Vrste v čakalnici so se, sodeč po podatkih v letu dni, skoraj razpolovile. Foto: MMC RTV SLO
Eno leto krajših čakalnih dob

Na podlagi pravilnika se zbira podatke za 52 zdravstvenih storitev, trenutno pa svoje podatke posreduje 74 izvajalcev s skupno 364 seznami, je pojasnila Metka Zaletel z Zdravstveno podatkovnega centra na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Posebej se vodi tudi podatke o številu čakajočih nad dopustno čakalno dobo, ki se je z januarskih 14.443 čakajočih do septembra znižalo na 4.717.

Med desetimi izbranimi storitvami z največjo povprečno čakalno dobo se je povprečna čakalna doba zelo očitno znižala za artroplastiko kolena in kolka. Še pred letom dni se je na artroplastiko kolena in kolka povprečno čakalo približno 650 dni, danes pa nekaj nad 500. Prav toliko časa se je pred letom dni povprečno čakalo na artroplastiko kolka, danes pa okoli 150 dni manj.

V treh mesecih za petino manj
Konkretneje pa se je, denimo, število čakajočih za ambulantno obravnavo dojk in mamografijo od začetka maja znižalo z dobrih 15.000 na nekaj manj kot 11.000. Tudi število čakajočih na magnetno resonanco se je občutno znižalo - z 9.317 na 5.848.

Minister Dorjan Marušič je z doseženimi rezultati "zadovoljen in navdušen". Uvedbo pravilnika je označil kot korak izjemnega pomena. Poudaril je, da so čakalne dobe kazalnik delovanja zdravstvenega sistema, a dodal, da jih čakajo še novi izzivi. Kot je dejal, bi si morali prizadevati, da od začetka obravnave pa do konca mine čim manj časa.

Eno leto krajših čakalnih dob