Naš izobraževalni sistem po trditvah ministrstva ne zadostuje količinskim potrebam slovenskega zdravstva. Foto: EPA
Naš izobraževalni sistem po trditvah ministrstva ne zadostuje količinskim potrebam slovenskega zdravstva. Foto: EPA
Poslanci rešili pomanjkanje zdravnikov?

Zakon o priznavnanju poklicnih kvalifikacij za zdravnike iz tujine je bil sprejet s 66 glasovi za, tremi proti od 81-ih navzočih poslancev. Zakon je bil sprejet po nujnem postopku, poslanci so brez glasov proti sprejeli tudi dva amandmaja koalicije, zavrnili pa dva opozicijska. Zakon naslavlja problem strukturnega pomanjkanja kadra v slovenskem zdravstvu.

V Evropi bo po zdajšnjih gibanjih do leta 2020 primanjkovalo okoli dva milijona delavcev v zdravstvenem sistemu, Slovenija pa je že brez tega na repu evropske lestice po številu zdravnikov na 1000 prebivalcev, pojasnjuje minister za zdravstvo Dorjan Marušič. Pri tem poudarja, da naš obstoječi izobraževalni sistem kljub še dokaj sveže ustanovljeni mariborski medicinski fakulteti ne more zadostiti našim potrebam, zato je nujno dopolnjevanje iz tujine. Zdravniki iz Evropske unije se za delo v Sloveniji zelo malo zanimajo, zato se zakon primarno usmerja na delovno silo iz tretjih držav zunaj Unije.

Varovalke pred čezmernim vnosom
Postopki bodo po novem poenoteni pod enim samim, zdravstvenim ministrstvom, ki bo prek komisije preverjalo kvalifikacije in usposobljenost vsakega kandidata. Ta bo moral predložiti garantno pismo, da se določen delodajalec dejansko zanima in potrebuje dodatnega zaposlenega, ne bo pa šlo niti brez preverjanja znanja slovenskega jezika. Da bi preprečili čezmeren uvoz delovne sile, bo moralo ministrstvo vsako leto vnaprej izdati ponudbe na podlagi ocene dejanskih potreb. Postopke za pridobitev kvalifikacije naj bi iz več let skrajšali na en mesec. Trenutno je sicer v postopkih okoli 200 zdravnikov in 50 zobozdravnikov.

Skoraj v vseh poslanskih skupinah so zakon podporli, le v SNS-u se o predlogu zakona niso jasno izrekli. V koalicijskih strankah so poudarili, da je ukrep le reševanje ozkih grl, za dolgoročnejšo rešitev pa bo potrebna celovitejša zdravstvena reforma.

V SDS-u in SLS-u ukrep pozdravljajo, izrazili pa so nezadovoljstvo, da se osredotoča na države zunaj EU-ja, kjer naj bi bil izobraževalni sistem manj kakovosten kot pri nas. Opozorili so tudi na "neugodno geografsko porazdelitev" zdravniških zmogljivosti.

Na tej seji parlamenta so poslanci med drugim obravnavali tudi prometno zakonodajo ter sistem plač javnih uslužbencev.

Poslanci rešili pomanjkanje zdravnikov?