Pediatrična klinika Ljubljana. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Pediatrična klinika Ljubljana. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Sodelovanje s centrom v Münchnu že zdaj poteka v obliki rednih tedenskih videokonferenc, kjer imajo kardiologi UKC-ja s kardiologi iz Münchna možnost razpravljati o konkretnih primerih. Prav tako pogledajo vse slikovne preiskave, nato pa sprejmejo odločitev glede morebitnih nadaljnjih obravnav pacientov, je na novinarski konferenci pojasnil strokovni direktor pediatrične klinike UKC-ja Marko Pokorn.

Tako imenovane katetrizacije oziroma katetrske preiskave se bodo tudi v prihodnje, kot doslej, večinoma izvajale v Sloveniji, izvajali jih bodo torej kardiologi na pediatrični kliniki. "Vedno pa bo nekdo prisoten, bodisi kardiolog iz Hrvaške ali Srbije. Za posebej kompleksne primere pa imamo kot doslej dogovorjeno, da jih pridejo izvest strokovnjaki iz Münchna," je pojasnil Pokorn.

V primeru določenih zdravstvenih stanj pa otroke na tovrstne preiskave pošljejo tudi v München. Sklenjen dogovor ob tem prinaša možnost, da bo otroka v teh primerih spremljal kardiolog z UKC-ja, ki bo ob tem deležen dodatnega usposabljanja. Tako se denimo v ponedeljek v Slovenijo vrača otroški kardiolog, ki se je dva meseca v bolnišnici Karolinska v Stockholmu usposabljal na področju motenj srčnega ritma pri otrocih.

Po pojasnilih strokovnega direktorja pediatrične klinike so lahko katetrske preiskave, ki jih opravijo okoli 90 na leto, bodisi diagnostične, kjer s sondo pregledajo določen predel srca ali žilo in izmerijo tlake, lahko pa gre za terapevtske katetrske posege, kjer določene žile razširijo. Pri tem denimo vstavijo opornico ali pa zaprejo kakšno luknjico, ki se ni zaprla po naravni poti.

Christian Meierhofer z nemškega srčnega centra v Münchnu pa je povedal, da so z UKC-jem Ljubljana v preteklih letih že dobro sodelovali, zdaj pa so naredili dodaten korak za še boljšo obravnavo slovenskih bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami.

Novinarske konference se je udeležil tudi vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki Miroslav Elek, ki je nedavno podal odpoved. Generalni direktor UKC-ja Ljubljana se mu je javno zahvalil za vso pomoč, tudi v najtežjih trenutkih. "Ponosni smo, da smo sodelovali, ampak vsak ima svojo pot, za vas pa so pri nas vrata vedno odprta," je povedal.

UKC se Eleku zahvaljuje za pripravljenost in predanost, da je prevzel delo v najtežjih trenutkih leta 2019 in pomagal premostiti čas do zaključka usposabljanja mlajših kolegov. "Hkrati razumemo, da se je zaradi družinskih razlogov odločil nadaljevati kariero v matični domovini, kjer so se v vmesnem času tudi bistveno izboljšali delovni pogoji za delo zdravnikov," so dodali. Po navedbah časopisa Delo, ki je prvi poročal o odhodu kardiologa, ta odhaja v Beograd.

Elek je poudaril, da odhaja iz družinskih razlogov. Na kardiologiji pediatrične klinike bo po njegovih besedah ostala kakovostna ekipa zdravnikov, otroci pa bodo še naprej ustrezno obravnavani, je dejal in se UKC-ju Ljubljana zahvalil za dobro sodelovanje.

Elek po besedah Pokorna za seboj pušča kolektiv petih otroških kardiologov, ki ga bodo ob sodelovanju s kolegi iz Münchna in ob pridobivanju dodatnih kadrov še okrepili in dodatno izboljšali obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Na vprašanje, kdo bo Eleka nadomestil, pa je odgovoril, da prihodnji teden v Slovenijo prihaja vodja centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami srčni kirurg Janez Vodiškar, ki "je prava oseba za sprejem tovrstnih odločitev". Pokorn pa v mislih že ima ustreznega kandidata.

Odhajajo kot po tekočem traku

UKC Ljubljana je sicer letos zapustilo tudi več otroških srčnih kirurgov. Po odpovedi Mihe Weissa je klinični center maja ostal z enim otroškim srčnim kirurgom – Igorjem Šehićem. Pred tem je marca sodelovanje z UKC-jem Ljubljana prekinil češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer.

Septembra se je nato v UKC-ju delno zaposlil otroški srčni kirurg Janez Vodiškar in prevzel vodenje centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami.

Odhaja vodilni otroški kardiolog