Končno bo hladneje za bolnike. Foto: BoBo
Končno bo hladneje za bolnike. Foto: BoBo

V UKC-ju Ljubljana tako zagotavljajo, da bodo prvi bolniki že sredi julija bivali v precej izboljšanih razmerah, zaposleni pa bodo lažje delali. Vrednost naložbe znaša nekaj več kot 1,2 milijona evrov, ki jo v celoti financira center sam.

Dve nadstropji sta po besedah generalnega direktorja ustanove Simona Vrhunca že opremljeni z napravami za hlajenje, do začetka poletja pa bodo "ohladili" še eno nadstropje. Dela bodo nadaljevali tudi pozneje in Vrhunec načrtuje, da bo prihodnje leto s hladilnimi napravami opremljena že celotna glavna stavba UKC-ja.

Čakajo tudi na državo
Za uspešno hlajenje celotne zgradbe bodo v naslednji fazi potrebovali povečanje moči hladilne strojnice. Ta investicija pa se navezuje na gradnjo nove urgence, ki jo vodi ministrstvo za zdravje. V tem trenutku naj bi bil na ministrstvu sicer že v pripravi nov razpis za izvedbo del, so navedli v UKC-ju.

Bolnike bodo v času montaže konvektorjev preselili z oddelkov, kjer bodo ta dela potekala. Dolgoročni cilj UKC-ja je poskrbeti za hlajenje v vseh prostorih centra, ne samo v glavni stavbi, a so sredstva za to omejena. Obenem pa opozarjajo na starost posameznih stavb ter dotrajanost električnih in strojnih napeljav.