Koliko smo jih preplačali? Foto: BoBo
Koliko smo jih preplačali? Foto: BoBo

Kljub potrjeni odločbi upravnega sodišča pa še vedno ni znano, koliko smo bili uporabniki zdravil oškodovani zaradi previsokih cen, ki bi bile lahko posledica takšnih dogovorov. Uradno dostopna pa je postala tudi odločba, ki popisuje dokumente, ki so jih preiskovalci agencije odkrili med pregledovanjem dokumentacije podjetij, med njimi tudi seznam popustov pri osemnajstih zdravilih, ki so ga odkrili pri Kemofarmaciji in v katerem je pripisano "usklajeno s Salusom".

- Podrobnosti o posledicah odločitve sodišča v spodnjem video prispevku Breda Štivan Bonča.

- Celotno odločbo si lahko preberete tukaj

Agencija v odločbi ugotavlja, da usklajevanje največjih dobaviteljev pri določanju cen zdravil dokazuje tudi vsebina elektronskih sporočil, ki so si jih izmenjala podjetja Kemofarmacija, Salus, Farmadent in Gopharm na začetku leta 2009 in v letu 2010.

"Iz izmenjanih sporočil na začetku leta 2009 in 2010 ter vsebine sestanka na začetku leta namreč jasno izhaja skupna volja med veledrogeristi, da ti pri dobavi zdravil, za katera so proizvajalci z ZZZS-je sklenili dogovor o nižjih cenah od najnižje dovoljene cene, v razmerju do lekarn ne bodo uporabljali popustov, temveč bodo oblikovali cene v skladu z dogovornimi cenami zdravil, ki jih dobijo od proizvajalcev zdravil. Torej po najvišjih vrednostih, ki so dopustne v prometu na debelo za zdravila z dogovorno ceno," so zapisali v odločbi.
Bodo sledile tožbe?
Andrej Krašek, direktor agencije za varstvo konkurence, je pred časom povedal za TV Slovenija povedal, da so lahko takšne odločbe podlaga za tožbo, s katero lahko oškodovani vsaj del preplačil izterjajo nazaj. V tem primeru gre predvsem za javne lekarne. Podjetja, ki so ves čas komentarje do pravnomočnosti odločbe zavračala, tudi danes o zadevi še niso želela govoriti.

Kazni za veletrgovce z zdravili
Kazni za veletrgovce z zdravili