Iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so sporočili, da so zaradi večjega števila bolnikov z akutno črevesno okužbo do nadaljnjega obiski v celotnem UKC-ju omejeni na dve zdravi osebi na bolnika. Foto: BoBo
Iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so sporočili, da so zaradi večjega števila bolnikov z akutno črevesno okužbo do nadaljnjega obiski v celotnem UKC-ju omejeni na dve zdravi osebi na bolnika. Foto: BoBo

Iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so sporočili, da so zaradi večjega števila bolnikov z akutno črevesno okužbo do nadaljnjega obiski v celotnem UKC-ju omejeni na dve zdravi osebi na bolnika, dodatno pa so poleg oddelka za žilne bolezni zaprli še oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni. "Omenjena dva oddelka zapiramo zaradi pojava večjega števila bolnikov z akutno črevesno okužbo," so v UKC-ju zapisali v sporočilu za javnost.

Na obisk le dve zdravi osebi
V UKC-ju še navajajo, da bodo te dni odpustili vse bolnike, ki ne potrebujejo akutne bolnišnične obravnave. "Do čimprejšnje in uspešne zajezitve epidemije je do nadaljnjega potrebno strogo upoštevanje o prepovedi sprejemov, saj nam bo le na ta način uspelo epidemijo omejiti v doglednem času," je ob tem dejala svetovalka službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič.

Zato so v omenjeni službi omejili obiske v celotnem UKC-ju Ljubljana, in sicer na dve zdravi osebi na bolnika. Na oddelku za hematologijo, kjer se zdravijo bolniki z imunsko oslabljenim sistemom, je dovoljen obisk samo eni zdravi osebi na pacienta.
Vse več črevesnih težav tudi doma
Mrvičeva je poudarila, da v zadnjem času v klinični center prihajajo bolniki s črevesnimi težavami tudi od doma. "Tako ne gre samo za bolnišnične prenose, ampak vse kaže, da se je v tem času povečalo število bolnikov s črevesnimi težavami," je dejala. Dodala je, da je to običajna virusna okužba, ki se pojavlja v zimskih mesecih. Z njo se srečujejo v vrtcih in domovih za ostarele. Zaradi zaprtega okolja v zelo kratkem času zboli zelo veliko ljudi.
Higiena in umivanje rok
Mrvičeva zato svetuje, da doma še bolj kot ponavadi pazimo na higieno, roke pa si je treba umivati pogosteje. Tako je možnost prenosa okužbe v domače okolje manjša. Pričakujejo, da se bodo v naslednjih tednih okužbe še dogajale, z zapiranjem oddelkov pa želijo omejiti njihovo širitev znotraj bolnišnice. Za okužbo z norovirusi ni zdravila. Zdravniki pa bolnikom v domačem okolju svetujejo lahko hrano in uživanje tekočine.