Natečaj je spodbujal razmišljanja o človeških možganih. Foto: MMC RTV SLO
Natečaj je spodbujal razmišljanja o človeških možganih. Foto: MMC RTV SLO
Natečaj Mladi možgani Evrope, risba mislim
Udeleženci so na natečaj lahko pošiljali fotografije, risbe, obširne raziskovalne naloge, spise, videoposnetke in druge izdelke, ki so kakor koli povezani s temo človeški možgani in njihovo delovanje v Evropski uniji. Foto: MMC RTV SLO
Mladi možgani Evrope
Vabimo vas, da si s klikom na izbrani naslov izdelka ogledate in preberete izjemno zanimive in poučne izdelke srednješolcev. Foto: MMC RTV SLO

Nagrajen razred dijakov potuje na izlet v Bruselj. Podeljene so bile tudi druge nagrade.

Namen natečaja, ki je trajal do konca februarja 2012, je bil spodbujanje mladih k razmišljanju o pomenu in vlogi možganov v našem življenju. Namenjen je bil srednješolcem (skupinam, razredom ali posameznikom), ki so na natečaj prijavili različne izdelke na temo človeških možganov v navezavi z življenjem v Evropski uniji.

Poslane izdelke je komisija ocenjevala v dveh kategorijah: Srednješolci – prvi in drugi letnik in Srednješolci – tretji in četrti letnik).

Nagrade natečaja

Glavna nagrada je voden ogled Bruslja in obisk novega centra za obiskovalce Evropskega parlamenta. Poleg tega so nagrajenci prejeli tudi več različnih tečajev tujega jezika, organiziran obisk Instituta Jožef Stefan in različne praktične nagrade.

Seznam nagrajencev

Kategorija 1 (1. in 2. letnik SŠ) - Posamezniki:
Zmagovalci, ki prejmejo trimesečni e-tečaj tujega jezika po lastni izbiri (nemščina, angleščina, italijanščina, francoščina ali španščina, od stopnje A1 do vključno B1) v jezikovnem centru Lingula so:
Nika Bratkovič, 2. letnik Gimnazije Novo mesto (fotoreportaža Pot do uspeha)
Selma Salihovič, 1. letnik Gimnazije Trbovlje (spis Mladi možgani Evrope)
Saira Ribič, 1. letnik SŠ Jesenice (spis Evropa leta 2012)
Valentina Grešovnik, 2. letnik, Prva gimnazija Maribor (risba Mislim)

Skupina:
1. letnik Gimnazije Ormož, ki je na natečaj prijavil 22 risb. Za nagrado prejmejo organiziran obisk Instituta Jožef Stefan, vsi sodelujoči pa bodo prejeli tudi praktične nagrade.

Kategorija 2 (3. in 4. letnik SŠ) - Posamezniki:
Prvo mesto v kategoriji posameznikov je prejel: Mitja Buser (3. letnik Škofijske gimnazije A. M. Slomška, Maribor), ki je na natečaj prijavil raziskovalno nalogo Projekt plinski terminali.
Za nagrado prejme jezikovni tečaj (priprava na izpit ali po lastni izbiri) in izpit Cambridge ESOL v jezikovnem centru Mint.

Nagrade za najboljše izdelke posameznikov prejmejo še:
Barbara Senčar (raziskovalna naloga: Prihodnost ogroženih živalskih vrst, 3. letnik Škofijska gimnazija A. M. Slomška, Maribor)
Ana Skobe (sklop 6 fotografij na temo nevroni, 3. letnik Gimnazija Novo mesto)
Marigona Bytyqi (spis Moj svet prihodnosti, 3. letnik SŠ Jesenice)

Za nagrado prejmejo izpit Cambridge ESOL v jezikovnem centru Mint.

Skupina:
Prvo nagrado v kategoriji skupina si delijo dijaki dveh srednjih šol:
- skupina 3. letnika Škofijske gimnazije A. M. Slomška (8 učencev, poleg Mitje Busarja in Barbare Senčar še:

- skupina dijakov 3. letnika Šolskega centra Šentjur – na natečaj so poslali video Pridobivanje varne hrane - 3. dijaki

Nagrada za najboljši avtorski izdelek skupine v tej kategoriji je voden ogled Bruslja in obisk novega centra za obiskovalce Evropskega parlamenta, ki jo podarja informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo.

Nagrajencem iskreno čestitamo in se jim zahvaljujemo za sodelovanje v natečaju.

Na socialnem omrežju pa lahko še vedno dejavno spremljate poučne objave na temo možganov in se podrobneje seznanite s potekom obširnega natečaja Mladi, možgani Evrope.