"Če bi imel v bolnišnici zaposlenih 60 zdravnikov, mi tega ne bi bilo treba delati," je dejal Robert Čeh in poudaril, da je nujno treba urediti zakonodajo na tem področju. Foto: MMC RTV SLO
Ptujska bolnišnica se izgublja v dolgovih

Direktor bolnišnice Robert Čeh vztraja, da ne gre za izogibanje davkom, temveč najcenejšo možnost zapolnitve primanjkljaja zdravnikov.

Dopoldne javni zdravniki, popoldne zasebniki
Ptujski zdravniki so bili dopoldne javni zdravniki javnega zavoda, popoldne, ponoči in ob praznikih pa so v javnem zavodu delali kot zasebniki. Ker so dobivali le plačo za osnovno opravljeno delo, je bolnišnica dajatve obračunavala za ta osnovni bruto znesek, nato pa je z istimi zdravniki kot samostojnimi podjetniki sklenila pogodbo za vse nadaljnje delo in ga plačala na račune s. p. brez vseh dajatev.

Direktor bolnišnice Robert Čeh, ki je prejšnji teden odstopil s položaja, je zatrdil, da "gre za stvari, ki so znane" in so že nekaj let stalna praksa tudi v drugih javnih zdravstvenih zavodih v Sloveniji. "Do tega pride, ker je enostavno premalo zdravnikov," je pojasnil in dodal, da pri tem ne gre za nikakršno izogibanje davkom, saj po njegovih besedah človek, ki ima s. p., prav tako plača davek.

Na ministrstvu jih na nepravilnosti niso takoj opozorili
Časnik Delo je poročal, da je novembra minister za zdravje Dorjan Marušič opozoril, da bi za to morali imeti dovoljenja. Čeh je te navedbe zavrnil in povedal, da je septembra lani, ko je ob pomanjkanju radiologov v bolnišnici tudi sam sklenil takšno pogodbo prek s. p., preveril na ministrstvu za zdravje, ali za to potrebuje kakšno dovoljenje. "Odgovor je bil, da ga ne potrebujemo, saj jih v principu ne zanima, ali nekdo tako dela znotraj hiše. Če bi dejavnost opravljal drugje, pa bi moral biti registriran kot zasebnik," je povedal.

Na ta način je Čeh od sredine lanskega novembra do sredine oktobra ob svoji redni direktorski plači dodatno zaslužil nekaj manj kot 134.000 evrov. Kot je pojasnil, je v zadnjem letu napisal več kot 20.000 rentgenoloških izvidov, po 20 dni pa je tudi dežural na oddelku. Dodal je še, da je to bolnišnico stalo manj, kot pa če bi to delala dva redna zdravnika.

Ptujska bolnišnica se izgublja v dolgovih