Zdravstvo

Poudarki

  • Ministrstvo: Predlagali smo rešitve, a se Spasojević zanje ni odločil
  • Društvo se bori, da bo lahko ostal v Ljubljani
  • Društvo distrofikov: Ponudili smo mu pomoč
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3,0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Danijel Spasojevič
Danijel Spasojevič je pri 12 letih zbolel za mišično distrofijo. Pretekla leta je zanj skrbela mama, vendar je zdaj zbolela še ona. Foto: MMC RTV SLO

Sorodne novice

Dodaj v

 

Ministrstvo Spasojeviću začasno ponudilo dom zunaj Ljubljane

Želi si ostati v Ljubljani, kjer ima več možnosti za polno življenje
14. februar 2012 ob 14:06,
zadnji poseg: 14. februar 2012 ob 18:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ker se zgodba mladega distrofika Danijela Spasojevića nikakor ne razplete, so Borci za pravice hendikepiranih protestirali pred ministrstvom za delo.

Borci za pravice hendikepiranih so tako želeli prispevati k rešitve Spasojevićeve stanovanjske problematike, saj ga želijo pristojni premestiti v negovalno bolnišnico na Ptuju, on pa si želi ostati v Ljubljani, pri čemer ga podpira tudi društvo.

Spasojevića je sprejela generalna direktorica direktorata za invalide na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Dragica Bac in mu predstavila možnosti za njegovo začasno nastanitev in oskrbo izven Ljubljane, pozneje pa bi iskali ugodnejšo rešitev za njegovo bivanje v Ljubljani, so sporočili z ministrstva.

Ministrstvo: Predlagali smo rešitve, a se Spasojević zanje ni odločil
Ob tem poudarjajo, da so se s Spasojevićem že večkrat sešli in poskušali najti rešitev. Ponudili so mu različne možnosti nastanitve, tako v domovih za starejše kot v posebnih socialnih zavodih, vendar se ni odločil za nobeno izmed njih.

Spasojević je zaradi napredujoče mišične distrofije od svojega 12. leta na vozičku. Zanj je do zdaj skrbela mama, s katero sta živela v Celju, kar pa se je spremenilo, ko je njegova mati zbolela. 26-letnik se je začasno preselil v rehabilitacijski center Soča, kjer pa ne more ostati, zanj ni prostora niti v domovih za starejše, ustreznega prebivališča pa mu ne morejo zagotoviti niti v Društvu distrofikov Slovenije.

Borili se bodo, da bo lahko ostal v Ljubljani
"Naredili bomo vse, da se bo lahko Danijel še naprej boril za svoje pravice. Hočemo, da ostane v Ljubljani! Tukaj ima veliko več možnosti za polno življenje in ustvarjanje," so v javnem vabilu na miren protest pred stavbo ministrstva zapisali člani društva Borci za pravice hendikepiranih in ob tem dodali še, da odločno nasprotujejo vsakršnemu poskusu, da bi Spasojevića premestili "sredi njegovega boja in javnega izpostavljanja ne samo za njegove pravice, ampak tudi za ostale pravice mladih hendikepiranih ljudi v Sloveniji".

Društvo: Konvencija ZN-a zagotavlja pravico do izbire
Ob tem v društvu opominjajo, da je Slovenija podpisala konvencijo Združenih narodov, ki hendikepiranim zagotavlja pravico do bivanja v skupnosti, z enakimi možnostmi kot drugi, ter zahteva od držav, da omogoči hendikepiranim polno vključitev in sodelovanje v družbi. "Za zagotovilo hendikepiranim osebam, da imajo enako izbiro, oblast in svobodo kot kateri koli drugi državljan, mora vsaka praktična pomoč temeljiti na njihovih lastnih izbirah in željah," še poudarjajo Borci za pravice hendikepiranih.

Društvo distrofikov: Ponudili smo mu pomoč
V Društvu distrofikov Slovenije so v izjavi za javnost pojasnili, da je Spasojeviću decembra lani društvena komisija za socialno delo v odgovoru na njegovo vlogo za bivanje v Ljubljani ponudila pomoč pri urejanju stikov s centrom za socialno delo v Celju, kjer Spasojević stanuje, ker prostih zmogljivosti in osebnih asistentov za 24-urno nego v društvu pač ni.

Vendar se na ta dopis Spasojević ni odzval, zatrjujejo v društvu in dodajajo, da so mu ob njegovih poznejših obiskih znova pojasnili, da so sobe v bivalnih enotah društva zasedene in da je enako tudi na oddelku za mlajše invalide Doma starejših občanov Ljubljana Bežigrad. Ob tem obljubljajo, da se mu bodo kljub vsemu še naprej trudili pomagati , sprašujejo pa se, zakaj tega ne uredi Društvo za teorijo in kulturo hendikepa.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
victoriosus
# 14.02.2012 ob 16:57
Rasta, kar je prav je že narejeno. Ponudili so mu bivanje. On se dobesedno preser*va.
victoriosus
# 14.02.2012 ob 16:19
Ehm... RTV ni socialna ustanova, je radiotelevizija. A smo vsi Slovenci lobotomizirani, vklopite možgane, madona!
victoriosus
# 14.02.2012 ob 16:16
Ta fant izsiljuje vzvode socialne države.

Država lahko poskrbi zanj, a če mu rešitev ne ugaja, naj si SAM financira bivanje v Ljubljani.

Pa dajte no mir, a gremo vsi zahtevat od države stanovanje v Ljubljani? Nismo davkoplačevalci krivi za njegovo distrofijo. Dajmo mu pomagat, ampak naj se ne pres*rava!!
Mesožer
# 15.02.2012 ob 09:43
@ taliban

Fantu želijo pomagat ampak le ta zavrača pomoč in izsiljuje, ker če se je od prej ko je bila opcija za prebivališče edino njegovo stanovanje v celju in potem 0, so mu ponudili tri opcije v okolici njegovega stalnega prebivališča, pa je vse gladko zavrnil, ker izsiljuje in vztraja z ljubljano torej?
spike
# 14.02.2012 ob 22:44
saj ga želijo pristojni premestiti v negovalno bolnišnico na Ptuju, on pa si želi ostati v Ljubljani
Men se zdi to ok, kaj pa ima Ljubljana in Ptuj nima ? On si želi ? A res ,jaz tud pa moji otroci!
aford
# 14.02.2012 ob 17:51
Kdo bo pomagal nam delavcem-da bi imeli vsaj redne plače-kot jo ima Štrukelj učitelj-eni jo imajo pravici imeti,eni pa ne.
zombika
# 15.02.2012 ob 16:51
Vse skupaj mi že pošteno smrdi.
Invalidi, zlasti distrofiki, so prepričani, da mora za njih država poskrbeti v vseh pogledih.
Če drugače ne, pa preko društva distrofikov takoj dobijo službo v birografiki Bori, kjer imajo plače nad povprečjem
Nihče se ne upa dotakniti invalidske problematike, ki je pri nas zelo pereč problem. Društva si delijo visoke vsote, le izbranci dobijo vse kar hočejo, od dnevne asistence dalje.
Sama sem invalid, pa sem se morala boriti vseskozi, ne pa čakati, da mi bo stanovanje padlo v naročje. Borila sem se za lužbo, za stanovanje, za vse in zadovoljna sem, da mi je uspelo.
Prisiljena sem plaevati pomoč, ki si jo sama priskrbim.
Nimam asistence. zato se mi ne zdi prav, da dobijo nekateri invalidi vse postreženo na mizo, drugi pa se prebijamo iz dneva v dan, pa zato ne jokcamo.
Koliko je brezdomcev, brezposelnih, revnih, ... in še in še. Kdo od njih zahteva stanovanje v Ljubljani? Nihče. Srečni so, da sploh preživijo.
Spasojevič bo najprej javno protestiral za stanovanje, nadalje bo zahteval asistenco - pomoč na domu, ker si sam ne more pomagati in krog še ni sklenjen.
Ni prav. veste ne poznate invalidske problematike, novinarji pa se bojijo dregniti v osje gnezdo.
Nenazadnje, vsi smo ljudje. Kje piše, da nekdo samo zato, ker je invalid ima več pravic kot ostali. dajmo lažno usmiljenje na stran.
pinkobalinko
# 15.02.2012 ob 10:02
@Taliban, logično, da se strinjaš sam s seboj. Ali si se pozabil logirati pod alterjem?
Fanta poznam in mu iskreno želim vsega najboljšega. Poznam pa tudi številne njegove vrstnike, ki jih je ta ali podobna bolezen prikrajšala, pa so precej bolj skromni (realni) v svojih zahtevah in pričakovanjih.
Tudi meni tukaj diši po izsiljevanju.
jahbulon
# 15.02.2012 ob 17:20
V vsakem primeru so tu izgubili svojo kredibilnost Danijel Spasojevič in mediji. Prvi prispevek na Kanalu A je bil "Ali bo pristal na cesti?", kjer Danijel dramatično pogledava skozi okno, ker mu baje grozi, da bo moral spati na snegu. Šele potem smo izvedeli, da ima stanovanje v Celju, da je mama sicer bolna, ampak nikoli ni bilo pojasnjeno zakaj mora on zaradi tega stran od nje.

Potem se je iz brezdomca prelevil v borca za pravice hendikepiranih, na vlak je skočila še Elena Pečarić in če je še en teden nazaj iskal kakršnokoli rešitev, samo da ne bo končal na cesti, zdaj naenkrat ni dovolj dobra nobena od štirih opcij, ki so mu jih ponudili.

Razlog da mora zdaj ostati v Ljubljani je kao to, da je on za razliko od drugih umetnik + da je ravno sredi boja za pravice hendikepiranih in ne moreš invalida sredi takega boja poslati iz glavnega mesta. Dodatna utemeljitev je bila še konvencija, ki baje pravi, da je treba vedno ugoditi invalidovim željam. Če hoče biti v centru Ljubljane, mu mora baje država najti stanovanje, seveda prilagojeno, v centru Ljubljane.

Od "Ali bo končal na cesti" smo prišli do tega, da itak sploh ni bil brezdomec, in od tega, da bi sprejel karkoli, naenkrat od štirih različnih ponujenih mu opcij zanj nobena ni dovolj dobra.

Ni videti (in slišati) ravno bister in očitno ga Elena Pečarič, nesojena političarka, pesnica in borka za pravice izkorišča za svojo promocijo, mediji pa kot mediji, samo da je svet črno bel, dobri in zli, revni in švoh so itak vedno moralno neoporečni, že kar svetniški, vsak z več kot jurja plače pa tajkun. Razen seveda Elene Pečarič, ki je dobila od države 7 milijonov evrov, ampak Danijelu vseeno ne more pomagati.

To so cifre, da nam davkoplačevalcem nič ni jasno, 7 mio evrov Eleni Pečarič? Smo nori?
Mesožer
# 15.02.2012 ob 11:32
zakaj? lej obstaja mnogo otrok brez staršev, pa so ti prisiljeni živet tam kjer živijo, in njihovih želja prav tako nihče ne upošteva, zakaj bi potem tale gospodin moral bit izjema sploh pa ker je sam že odrasla oseba, ki je krepko čez polnoletnost? govoriva pač o človeku na sploh, hendikep tle ne igra tolk vloge. al bi zdej moral torej tiste, ki so invalidi, pa tisti, ki so brez staršev naselit v ljubljano, ker drugje nimajo opcij za preživetje in pomoč?
Mesožer
# 15.02.2012 ob 11:01
pri 26 letih ni več nevem kakšen otrok, pa kot že omenjeno, ni edini distrofik v sloveniji, ni edini ustvarjalec v sloveniji itn. in po tvojo logiki, bi zdej pa moral vse distrofike in ostale invalide naselit v ljubljano, ker lahko samo in edino v ljubljani živijo in delajo normalno, drugje pa ne morajo... kaj ko bi nekateri pričel uporabljat mal možgane, se malo pomaknili izven ljubljane, in spregledali, da ni samo v ljubljani vse na dosegu roke ampak tudi drugje, pa še nekaj je invalid kakršen koli že je še vedno človek in je lahko al ok človek ali pa zoprn in žleht človek, to da ma telesno okvaro še ne pomen, da ima tudi možgansko in vedenjsko okvaro, poznam nekaj invalidov in ti lahko povem, da še z daleč niso vs taki revčki kt jih delate tisti, ki v njih vidite totalne nebogljence in lahko iz prve roke povem da se veliko bolj štekam s tistimi parimi invalidi in invalidkami, ki so na vozičkih pa se obnašajo normalno in vljudno kt pa s tistimi parimi, ki so žleht pa zoprni, recimo če jih srečam v trgovini, imam tipičen primer nekoga, ki je invalid pa se bo pripeljal mimo tebe in te prosil če mu lahko daš ta in ta izdelek iz vrhnje police, ki jo sama ta oseba ne doseže, in ji daš izdelek, se ti zahvali in z nasmeškom odide naprej, tako kot je z nasmeškom tudi prišla, imaš pa tudi primere kt je danijel, k bo pa z vozičkom tolk časa prbijal v polico, da bo polovico te police sesul, ga boš vprašal če potrebuje pomoč bo pa zavpil pa grdo gledal da ne potrebuje pomoči pa se bo še naprej zaletaval v tisto polico... tko da telesna nezmožnost očitno ni tolk velik faktor pri tem kakšna oseba si.
Mica
# 16.02.2012 ob 07:02
Hmja, v tem članku odkrito namigujete, da smo mi, ki živimo izven Ljubljane, navadna puščava, Goli otok, kraji- ki so bogu za hrbtom!
Sploh ni res!
Tudi pri nas živi kar nekaj invalidov, pa v vsakem domu za starejše je kar nekaj- tudi mladih- invalidov.....Kaj bi bilo, če bi se vsi ti, ki niso tako glasni kot dotični- uprli?
Sicer pa- na nekem drugem portalu sem brala o tem, kakšne ''pravice'' si lasti predsednik invalidov Šušteršič....
ker ne poznam člvoeka, ki bi bil lahko na dveh mestih hkrati, predlagam, da mu odstopi sobo, kamor se hodi čez nedeljo ''gret''....
In to- menda- zastonj......
Hm...
galoper
# 15.02.2012 ob 21:22
Izsiljevanje. Bi lahko tako vsak zahteval ureditev svojega bovališča v kraju kjer bi mu bilo všeč?
Mesožer
# 15.02.2012 ob 13:14
jst si tud želim stanovanje v centru ljubljane, pa nimam tolk dnarja, da bi si lahko privoščil najemnino torej mi ostane to, da živim v kraju in stanovanju za katerega si bom lahko privoščil plačevanje najemnine al pa da sem doma pri starših, oz. nekje na cesti če tam ne moram bit...
in tud zarad tega ne bom šel ne zganjat drame ne jokat kako so tisti najemodajalci v ljubljani grdi pa zlobni ker mi nočjo dat stanovanja za pol nižjo najemnino al pa kar zastonj, ker si ga drugač ne moram privoščit, daniel bo pa na vozičku pa če bo v celju, ljubljani, ptuju, kopru, sred avrike al pa na marsu torej ima povsod enake šanse za svojo "ustvarjalnost", socialne stike itn.
dusan21
# 16.02.2012 ob 14:20
Vse je prav do neke meje in mere. Izsiljevanja pa nikoli nisem prav dobro prenašal.
Zame bi bil najboljša opcija duševno bivati recimo v New Yorku, a zaradi teh mojih želja ne obremenjujem sodržavljanov. Bi fantu kaj manjkalo, če bi živel recimo v Celju?
Sam ne živim v Ljubljani in se s tem sploh ne obremenjujem, a kot kaže imajo določeni hendikepirani ljudje težave predvsem s svojo lastno osebnostjo in lastno psiho.
Krivi smo pa za to - kot kaže vsi drugi - le oni ne.
Prasec
# 16.02.2012 ob 09:33

aford je napisal(-a)

Kdo bo pomagal nam delavcem-da bi imeli vsaj redne plače-kot jo ima Štrukelj učitelj-eni jo imajo pravici imeti,eni pa ne.
Kdo vam je pa kriv, da ste samo tiho in prenašate vse kar vam delajo? Svaka čast temu fantu, da ni samo tiho -kot večina slovenskih izkoriščanih delavcev- in da se bori za svoje pravice in za boljše življenje! Zgled bi vam lahko bil in sram naj vas bo; takšna armada vas je, pa vas čedalje bolj in bolj izkoriščajo in yebejo, vi pa ste samo tiho. In 100 000 vas ni sposobno narediti tega, kar naredi ta fant sam!
fausta
# 16.02.2012 ob 00:58
Med invalidi je kar nekaj nereda, čas bi bil, da bi se končno dogovorili in stvari pravilno uredili, ne nekomu vse drugemu skoraj nič.Tudi ocene bi morale biti dovolj poštene na vseh področjih prizdetosti oseb. Ali je za duševno moteno osebo brez svojcev 300,00€ dovolj za preživetje? Delo, ko je tega zmožen pa skoraj ne more dobiti.
petra-mrgole
# 15.02.2012 ob 10:36
Žalostno, da večina misli, da se preserava....njegova edina možnost za dokaj normalno življenje (brez materine pomoči) je v Ljubljani. Že za zdravega človeka je lažje delati in živeti v Ljubljani kot pa naprimer v Zasavju in še kje. Njega bi pa vrgli v Ptuj ali v Celje kjer ni nič kar bi ga zanimalo. A zato ker je hendikepiran in odvisen od države nima pravice do odločanja kje bo ne živel ampak BIVAL ker temu težko rečeš življenje. In zato ker imate vsi težave vam ne daje pravice, da žolč stresate na proračunskega uporabnika, ki je eden redkih upravičenih do popolne državne pomoči. Nikogar pa ne motijo politiki, ki imajo polno rit vsega in še napol zastonj stanovanja v Ljubljani - oni naj živijo v Celju in Ptuju pa naj se vozijo za ta denar ki jim ga MI damo. Ubogega otroka pa pustite na miru, če nimate nič pametnega povedati. Kako mislite, da njegova mama spremlja to, poleg bolezni s katero se bori. Še umreti ne bo mogla brez skrbi. SRAMOTA ste nekateri homo sapiensi (besede človek sii ne zaslužite)
JPKJ
# 14.02.2012 ob 20:00
Sočustvujem z obolelim in verjamem, da mu ni lahko. Mislim pa, da njemu še bolj nevarna DIAGNOZA dela škodo, ki smo mu jo ugotovili gledalci TV poročil. Ta je v glavi !
R2D2
# 22.02.2012 ob 17:50
Sem 100% invalid v vozičku pa kdo je za to kriv ?

Bolezen je prišla ne po moji krivdi in kaj naj naredim TULIM da so VSI krivi ...

V Soči sem bil dvakrat (prvič s hojco drugič v vozičku) da so mi določili % invalidnosti za pokojnino sedaj pa ...

K sreči sem imel nekaj € na računu da sem si nabavil sam vozička in vse kar rabim ...

Zadosti mi je da dobim zdravila na račun države (pribl. za 1200€/mesec) ostalo pa ...
Bojim se pa da hoče preveč !
petra-mrgole
# 15.02.2012 ob 11:22
@mesožer
večinoma je tako kot ti praviš - tudi jaz poznam par invalidov in so takšni in drugačni in ne živijo v Ljubljani in jim je o.k.. Vendar malo je takšnih ki nimajo staršev in takšnim je treba bolj pomagat in upoštevati njihove želje!
petra-mrgole
# 15.02.2012 ob 11:58
jaz sem brez staršev in brezdomec (o.k. nisem ker sem pri fantu-ampak dejansko nimam svoje strehe nad glavo) in se borim in delam in ni lahko. In sem v Ljubljani, ker pri nas bi mogoče za šankom lahko minimalca zaslužla. Hendikepiranemu človeku je pa dejansko nemogoče s svojim delom svoje potrebe zadovoljiti. Ne mislim da morajo vsi v Ljubljano, ampak če si fant to želi - ne vem zakaj mu ne bi to omogočili - če že vsem kulturnikom in tistim z vezami in poznanstvi.
Rasta75
# 14.02.2012 ob 16:26
Glavno, da lahko zdravi ljudje, ki v življenju niso izkusili niti približno njegovi podobne stiske, za varnim zavetjem "urada" in "on-line" anonimnosti sedaj sproščajo svoje manjvrednostne komplekse, ko se tako igrajo z nemočnim človeškim življenjem, oz. tako krutost opravičujejo in zagovarjajo z nekim "sistemom".
Humanost in humanitarnost, se največkrat izkažeta v volji in pripravljenosti nekoga, da vkljub "sistemu" naredi nekaj, kar je PRAV.
Taliban
# 14.02.2012 ob 16:08
Fant je sposoben mulc, pojdite si na youtube pogledat kakšen video je naredil, izviren da padeš dol. ZAKAJ VODSTVO RTV NE ZAPOSLI TEGA FANTA, KI IMA ZNANJE IN SPOSOBNOST, PA DEJTE MU DOBRO PLAČO S KATERO BO SE LAHKO NEKAKO PREŽIVLJAL. KJE JE HUMANTARNOST RTV, KI ŽIVI NA NAŠ RAČUN, RAJŠI DAM PRISPEVEK NJEMU KOT VAM, DEJTE MOJ PRISPEVEK FANTU. NEKAJ UKRENITE NEHAJTE PA SAMO PISAT. BODITE MALO SOCIALNI!!!!!
Taliban
# 15.02.2012 ob 08:59
Prekleti zabiti Slovenci, da Vas ni sram. Strinjam se s Talibanom, da fantu treba pomagat. Drugače pa vsem tem, ki talate minuse in ki pljuvate po fantu izvajam urok, da postanete invalidi in da padete na cesto brez socialnih pravic. Sedaj ga izvajam. Pa da vidimo pičke slovenske, kako se boste začele cmerit. Zabiti Slovenci brez srca....
Kazalo