Magnetna resonanca je zdravstvena storitev, ki jo slovenski pacienti največkrat iščejo v tujini. Foto: Science Daily
Magnetna resonanca je zdravstvena storitev, ki jo slovenski pacienti največkrat iščejo v tujini. Foto: Science Daily
Ministrstvo pripira vrata zdravljenju v tujini

Po 6. novembru, ko so se zaradi direktive o čezmejnem zdravljenju našim bolnikom širše odprla vrata za zdravljenje v tujini, je to možnost izbralo le 256 bolnikov, čeprav jim zdravstvena zavarovalnica denar vrne. V prvih 10 mesecih leta 2013 se je za zdravljenje v tujini odločilo 188 bolnikov.
Ministrstvo za zdravje pa je z uredbo, ki velja od 8. februarja, vrata v Evropo priprlo. Podaljšalo je seznam preiskav, ki jih mora pred odhodom v tujino odobriti Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), sicer denarja ne vrne. In na njem je zdaj tudi preiskava z magnetno resonanco, ki je bila v tujini do zdaj najbolj iskana.
"Do 8. februarja ste lahko opravili pregled z magnetno resonanco brez predhodne odobritve, po 8. februarju pa vam mora to storitev v tujini odobriti zavod za zdravstveno zavarovanje," pravi Nataša Gorjup z ZZZS-ja.
V tujino le, če so vrste predolge
Ministrstvo za zdravje je magnetno resonanco, CT, PET CT in zdravljenje v hiperbarični komori uvrstilo na seznam drage medicinske opreme, kar pomeni, da zavarovalnica denar za pregled v tujini povrne le, če ga vnaprej odobri. Enako kot velja za zdravljenje v tuji bolnišnici. Zeleno luč po pojasnilih Klemena Ganzitija z ZZZS-ja dobite le: "Če v Sloveniji ni vsaj enega izvajalca znotraj dopustne čakalne dobe treh oz. šestih mesecev. Zavarovanec ne bo dobil povrnjenega denarja brez predhodne odobritve."

Čakalna doba za pregled z magnetno resonanco v Sloveniji je od 50 do najdlje 206 dni v kliničnem centru. Skratka, soglasij ne bo. Na ministrstvu za zdravje - zaradi dopusta - pred kamero ni stopil nihče. Pojasnili so: vsaka država ima pravico do omejitev, odhodi v tujino ne smejo ogrožati stabilnega financiranja zdravstva. Tudi bogata Francija ima podobno omejitev.

Zdravstvena zavarovalnica je po odprtju mej za preiskave v tujini odštela le 32.000 evrov, proračun zavarovalnice pa je 2,3 milijarde evrov. Včasih pa je za tujino dovolj le napotnica, pravi Ganziti: "Na primer pri specialistu dermatologu ali ginekologu je dovolj napotnica, ki jo dobite od svojega osebnega zdravnika." Da denar vrnejo, morate predložiti račun in dokumentacijo, stroškov za bivanje in pot pa ne vračajo.

Ministrstvo pripira vrata zdravljenju v tujini