Ameriška študija je nakazala, da estrogen vpliva na razvoj glavkoma. če se ta ne zdravi, lahko pripelje do slepote. Foto: EPA
Ameriška študija je nakazala, da estrogen vpliva na razvoj glavkoma. če se ta ne zdravi, lahko pripelje do slepote. Foto: EPA

V raziskavi je v ZDA sodelovalo 3406 žensk, starejših od 40 let. Njene izsledke so predstavili na letnem srečanju ameriške akademije za oftalmologijo v New Orleansu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dvakrat večja verjetnost za razvoj glavkoma
Pri ženskah, ki so jemale kontracepcijske tablete več kot tri leta, je bila verjetnost za razvoj glavkoma 2,05-krat večja kot pri tistih, ki tabletk niso jemale. Pri tem ni bilo pomembno, katere konkretne tabletke so ženske jemale.

Glavkom je poškodba vlaken očesnega živca, ki jo najpogosteje povzroči povišan pritisk v očeh. Če bolezen ni pravočasno zdravljena, lahko prizadeti izgubi vid.

Na pregled k oftamologu!
Vodilni raziskovalec in profesor klinične oftalmologije na univerzi California v San Franciscu Shan Lin je ob tem opozoril, da bi morale ženske, ki so več kot tri leta uporabljale oralno kontracepcijo, opraviti pregled pri očesnem zdravniku.
Zdravje njihovih oči pa bi morali tudi pozneje natančno spremljati, še posebej, če je pri njih še kakšen drug dejavnik tveganja, kot so glavkom v družini, zgodovina povečanega očesnega pritiska ali obstoječe težave z vidom.

Pomembna vloga estrogena
Čeprav se zadnja študija ni osredotočila na vzročno-posledično povezavo med jemanjem kontracepcijskih tablet in boleznijo, so predhodne preiskave nakazale možnost, da bi bil lahko pomembno vlogo pri razvoju glavkoma igral estrogen.

Zdravila za glavkom ni, če je pravočasno odkrita, pa je bolezen najpogosteje mogoče nadzorovati z zdravili ali operacijo.