Ste se že kdaj sproščali s pomočjo ajurvede? Z malo sreče lahko zadenete svoj prvi ajurvedski posvet in zdravljenje. Foto: MMC RTV SLO
Ste se že kdaj sproščali s pomočjo ajurvede? Z malo sreče lahko zadenete svoj prvi ajurvedski posvet in zdravljenje. Foto: MMC RTV SLO

Gre za vedo, ki se opira na 5.000 let znanja in izkušenj indijskih naravnih zdravilcev. Je način življenja, povezan z zdravjem in zdravljenjem. "Aju pomeni dolgo življenje, veda pa pomeni znanje. Ayurveda je torej veda o dolgem življenju," pojasnjuje doktorica ajurvedske medicine Kavitha Gopalan Shyamala, ki deluje v okviru hotelov LifeClass v Portorožu, in dodaja, da je ajurveda izključno naravna metoda, ki temelji na prepletanju telesa, uma in duha vsakega posameznika z vesoljem.

Starodavni način zdravljenja, ki je vse bolj priljubljen tudi pri nas, v ospredje postavlja preventivo in se trudi spremembe v zdravju zaznati, še preden postanejo bolezenski znaki vidni.

Če vas zanimajo skrivnosti starodavnega hindujskega sistema zdravljenja, se lahko za posvet pri specialistki ajurvede, ki vam bo podala nasvete za zdravo in uravnovešeno življenje, ter ajurvedsko masažo potegujete tudi vi, in sicer tako, da odgovorite na

NAGRADNO VPRAŠANJE:

Kako se imenujejo ajurvedski tipi ali doše?

Odgovore napišite na zid profila MMC Slovenija na Facebooku do vključno ponedeljka 13. maja do 13. ure.

In kako deluje? Ajurveda ljudi deli na tri tipe, poimenovane doše: vata, pitta in kapha. Doše so genetski zapisi, ki določajo naš videz, pa tudi načine našega odzivanja in čustvovanja. Strokovnjaki verjamejo da imamo vsi ljudje tri doše, pri čemer je ena izmed njih je primarna, druga sekundarna, tretja pa najmanj zastopana.

Na ta način tvorijo doše določen energijski vzorec posameznika ter duševne in čustvene lastnosti, ki gradijo njegovo konstitucijo. Specialistka pravi, da popolno ravnovesje doš lahko dosežemo le s pravilnim načinom življenja, ustrezno prehrano in ustreznimi postopki čiščenja telesa. Ko so doše v harmoniji, namreč delujejo kot zaščitniki našega telesa, kadar pa so v neravnovesju, pa se pojavijo bolezni.

Ste vedeli? Suha koža lahko pri določeni doši pomeni nagnjenost k revmatizmu
Za vsak tip telesne konstitucije (doše) ajurveda loči bolezenska stanja, ki so povezana z bolezenskimi znaki. Z ajurvedo lahko tako že hitro prepoznamo simptome, povezane z boleznijo, na primer: suha koža nam pove, da je v telesu narasla vata in da smo izpostavljeni revmatizmu. Zato lahko, še preden se revmatizem sploh pojavi, ukrepamo s spremembo v načinu življenja, spremembo prehrane, z rednim razstrupljanjem telesa in podobnimi dejavnostmi, pojasnjuje strokovnjakinja za ta tudi pri nas vse bolj priljubljen način alternativnega zdravljenja.

Ajurveda zaradi vsega naštetega temelji na treh različnih metodah zdravljenja: na ahari (gre za priporočila glede prehranjevanja), na vihari oz. spremembi življenjskega sloga in oušadi ali zdravljenju z zelišči.

Zdravljenje prilagojeno okolju, ne le vedi sami
Ker strokovnjaki za ajurvedo verjamejo v naravno, so tudi "evropsko" ajurvedo prilagodili tukajšnjim naravnim zeliščem, hrani in podnebju. Sogovornica pravi, da vse omenjeno kombinira še z zdravilnimi učinki pramorja, ki ga najdemo na slovenski obali.