Zdravstvo
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3,7 od 18 glasov Ocenite to novico!
Preživite nekaj časa v družbi družine ali prijateljev, odpravite se na potovanje, privoščite si masažo ali pa sedite v avto in se podajte na brezciljno vožnjo. Izbira je vaša. Foto: EPA

Dodaj v

 

Stres lahko obvladate sami

Nekaj nasvetov, kako se s stresom spoprimete sami
2. junij 2008 ob 06:28
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ker nekateri strokovnjaki opozarjajo na nevarnost stresa, ki dolgoročno prinaša slabe posledice za vaše zdravje, je tu nekaj nasvetov, kako se mu izogniti.

Stres povzročajo predvsem čedalje večji napori na delovnem mestu ali v šoli, ki pa jim morate biti kos, če želite dolgo in zdravo življenje.

Proti stresu si lahko najbolje pomagate sami. Strokovnjaki svetujejo, da se naučite (primerno) obnašati v stresnih situacijah, saj boste s tem naredili velik korak naprej.
Prvi korak je vsekakor pravilna prehrana. Zajtrkujte vsak dan, zmanjšajte uživanje kave in kofeina in če nimate veliko časa za kosilo, raje pojejte nekaj zdravega ali vsaj zmanjšajte količino (nezdrave) hrane.

Nadalje je pomembno, da se organizirate. Če delate stvari v zadnjem trenutku, se tega odvadite, saj so (dobro) organizirani ljudje praviloma pod manjšim stresom. Ob tem si je vredno zapomniti tudi, da se stvari najbolje opravijo, če jih delamo eno po eno. Tako imenovani "multitasking" zna biti izčrpavajoč in povečuje možnost napak pri delu. Če ste perfekcionist, vam strokovnjaki v premislek polagajo, da je v življenju manj stvari, ki morajo biti opravljene brezhibno, kot mislite. Poleg tega pa se vedno zavedajte, da so soljudje pripravljeni pomagati, le na pravi način jih je treba vprašati. Ni vam treba vsega opraviti z lastnimi rokami!

Nazadnje je pomembna tudi telesna aktivnost, ki naj bi trajala vsaj pol ure na dan. Če pa vam gibanje ne diši preveč ali pa vas zmoti slabo vreme, se lahko "odklopite" na kakšen drugačen način.

Prijavi napako
Komentarji
Kognit
# 03.06.2008 ob 08:56
Jaz imam boljši napotek proti stersu: če je izvor stresa sodobna ekonomska-politična struktura, potem je treba le-to spremeniti. To, bo levji delež pri zmanjševanju stresa. In kakšen je to nasvet, da se lahko "odklopiš" na drugačen način? Jaz se sploh nočem "odklopi", ker ko se bom spet priklopil, bo še bolj stresno. Odklopiti? Vzameš eno dozo crack-a pa je že bolj.

Ker neumen članek (pa zelo redko uporabljam to besedo)!!!
kmetozar
# 02.06.2008 ob 23:31
"... ali pa sedite v avto in se podajte na brezciljno vožnjo."

Sponzor oglasa je OPEC.
metyktire
# 02.06.2008 ob 16:07
jst se morm pa podpisat pod tvoj komentar, ker drži kot pribito to, da je največ stresa na delovnem mestu, ki pa se potem prenaša na druga socialna okolja. se mi pa zdi da denar oz. večje plače ne morejo izničiti ali zmanjšati stresa...
denzl
# 02.06.2008 ob 12:53
To se lahko lepo pove tudi v enem stavku: Zdravilo proti stresu je SEX! :)

Sicer pa opažam, da je v Sloveniji stres prisoten v veliko večji meri, kakor pa v nekaterih drugih državah EU, ki so veliko večje od Slovenije. Zakaj prihaja do stresa in zakaj imamo takšen tempo - na drugi strani pa v primerjavi z nekaterimi članicami EU katastrofalen plače? Smo manj sposobni za delo? Zagotovo ne. Nasprotno! Ob tem najprej pomislim na tole: Naredi to čez pet minut, zato ker sem ti jaz tako ukazal, v nasprotnem primeru pa .... vemo kaj sledi ane!
Očitno Slovenija kaže gospodarsko moč, na račun stresa med zaposlenimi. Vsi pa vemo da finančno stanje državljanov ni nič kaj rožnato. Slovenija je fazi razvoja v primerjavi z nekaterimi članicami EU naredila določene preskoke, pod katere se osebno nebi nikoli podpisal!
Andrej019
# 02.06.2008 ob 09:02
Prav pogosto ne pišem komentarjev, ampak učasih me pa kakšna beseda zmoti.
Slovenščina ima en zelo lep izraz, ki lahko nadomesti "multitasking". Eni temu rečemo večopravilnost.

LP
odpadnik-1
# 09.10.2009 ob 21:04
@Andrej019
prezaposlenost
Kazalo