Finančne razmere v ptujski bolnišnici so kritične in lahko peljejo v nelikvidnost, je ob obravnavi polletnih rezultatov poslovanja ugotavil svet zavoda. Foto: BoBo
Finančne razmere v ptujski bolnišnici so kritične in lahko peljejo v nelikvidnost, je ob obravnavi polletnih rezultatov poslovanja ugotavil svet zavoda. Foto: BoBo

Finančne razmere v ptujski bolnišnici so kritične in lahko peljejo v nelikvidnost, je ob obravnavi polletnih rezultatov poslovanja ugotovil svet zavoda.

Aktualnemu svetu zavoda se mandat izteče novembra letos, tri mesece pred tem pa je ministrstvo za zdravje v njem zamenjalo tri predstavnike ustanovitelja, med njimi tudi dozdajšnjo predsednico Štefanijo Presker. Prenovljeni svet zavoda je tako danes do konca mandata za predsednika izbral svojega dozdajšnjega člana Dušana Jošarja, ki mu razlogi za zamenjavo niso znani in je bil nad njo tudi sam presenečen.

Kar je bilo prej slabo, je zdaj že kritično
Jošar pa je zaskrbljen tudi zaradi negativnega poslovanja bolnišnice. Kar je bilo ob zadnji seji slabo, je zdaj že kritično, zato bi vodstvo moralo sprejeti dodatne sanacijske ukrepe, je dejal. Ptujska bolnišnica ima namreč ta trenutek za okoli štiri milijone evrov finančnih obveznosti, od tega več kot tri milijone evrov že zapadlih. Da bi počistili vsaj tiste terjatve do dobaviteljev, ki so nad 60 dni plačilnega roka, je svet zavoda danes izdal soglasje za najem 1,8 milijona evrov premostitvenega posojila.

Če bo treba, tudi na evropsko sodišče
Vendar pa lahko načrte zamaje odločba davčne inšpekcije, ki je pred časom ugotovila nepravilnosti pri izplačevanju plač prek pogodb samostojnih podjetnikov. Glede na odločbo bolnišnici zaradi utaje davkov zdaj grozi plačilo 550.000 evrov. Kot je danes povedala v. d. direktorice Mirjana Bušljeta, so odločbo prejeli 22. avgusta, a so se nanjo pritožili, zato je izvršba vsaj za zdaj ustavljena. Ker menijo, da na Ptuju niso edini ravnali na takšen način, bodo pravico iskali tudi na evropskem sodišču, če bo to potrebno.

Tudi od ministrstva za zdravje na Ptuju pričakujejo, da se bo v to problematiko vključilo dejavno, svet zavoda pa je danes vodstvo bolnišnice pooblastil, da uporabi vsa pravna sredstva, da dokaže svoj prav. Na ministrstvu naj bi sicer razmišljali o tem, da bi zoper odgovorne za domnevno nezakonito početje, ki se je dogajalo še v času prejšnjega vodstva, vložili odškodninske tožbe in tudi kazenske ovadbe zaradi oškodovanja.