Gupiji slovijo po izjemni živahnosti in po ogromno različnih barvnih različicah. Foto: Žiga Živulović ml./BoBo
Gupiji slovijo po izjemni živahnosti in po ogromno različnih barvnih različicah. Foto: Žiga Živulović ml./BoBo

Potrebujejo namreč majhen akvarij, so zelo nezahtevne za vzgojo in slovijo po ogromno mladičih. Otroci zelo radi opazujejo, kako se mladički izležejo oziroma jih povržejo samičke. Torej, za razmnoževanje potrebujemo samčka, ti slovijo po izjemni živahnosti in ogromno različnih barvnih različicah.

Osnovna barvna različica iz Južne Amerike ima samo nekaj barvnih pikic, zdaj pa najdemo na tržišču azijsko vzgojene in seveda evropsko vzgojene gupije, ki jih najdemo v modri, oranžni, rumeni, črni in pa še kakšni drugi barvni različici.

V naravi jedo tudi ličinke komarjev
Pri gupijih moramo biti pozorni, da imajo dobro zaraščen akvarij s skrivališči za mladičke in - kar je pomembno - da jih hranimo z rastlinsko hrano, saj se v naravi prehranjujejo pretežno z rastlinsko hrano, to so predvsem alge (spirulina), v naravi pa jedo tudi ličinke komarjev, ki so so znani, da se hranijo z algami v vodi.

Treba je vedeti, v kakšni trdoti vode so bili vzgojeni
Glede temperature vode niso tako zahtevni, potrebujejo pa tršo vodo. Zaželen je dodatek mineralne soli v akvariju, saj nekateri gupiji lahko preživijo v naravi tudi v somornični vodi. Dobro se je pozanimati pri nakupu, v kakšni trdoti vode so bili gupiji vzgojeni, da ni zapletov z raznimi okužbami. Z gupiji lahko mešamo some, ki bodo počistili tudi po tleh, in ribe, ki jih akvaristi imenujejo tako imenovani čistilci, ki počistijo alge po rastlinah. Lahko jih mešamo tudi z drugimi živorodkami.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

O gupiju
O gupiju