Novice

Prostovoljci bodo žabam pomagali čez cesto

Postavili bodo številne zaščitne ograje

3. marec 2017 ob 07:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pomlad je pohitela, saj toplejši večeri in dež že vabijo žabe iz prezimovališč do vode. Prostovoljci iz Hraš in Grosupljega jim bodo pomagali varno čez cesto, postavili pa bodo tudi številne zaščitne ograje.

V Hrašah so v preteklih dneh na drugo stran ceste že pomagali okoli 50 žabam. Vendar pa vseeno prosijo za pomoč prostovoljcev v naslednjih dneh. Na spletni strani pomagajmo-zabicam.si je na voljo zemljevid akcij, ki trenutno potekajo, in stik, kjer se lahko prostovoljci prijavijo, so zapisali na njihovi spletni strani.

Tudi v akciji na Radenskem polju v Grosuplju se je treba vnaprej dogovoriti za sodelovanje na akciji, saj prenašanje poteka v spremstvu koordinatorja. Ta zagotovi pravilno ravnanje z živalmi, poskrbeti pa je treba tudi za popis prenesenih dvoživk in za varnost v cestnem prometu, so zapisali na spletni strani krajinskega parka Radensko polje.

Akcija na Radenskem polju poteka v večernih urah, zato organizatorji svetujejo, naj imajo prostovoljci s seboj odsevni jopič, močno svetilko in primerno obutev ter obleko, saj je lahko precej blatno in mokro. Na spletni strani krajinskega parka pa so objavljena tudi navodila za pot in parkiranje.

G. K. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 10

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Ta žleht 3. marec 2017 ob 09:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pohvalno! V mladosti sem komaj čakal pravi čas in vreme, da smo šli lovit žabe. Žabe se množično selijo v mlake, le nekaj dni. V naših krajih bo množična selitev v naslednjih 5 dnevih. Kar sram me je, ko pomislim, koliko žab smo pokončali. Več žab si ujel, večji frajer si bil!

  V 40. letih se je odnos do narave, v vseh pogledih, močno popravil. Sedaj pa hodim pomagat seliti žabe. Zabavno in prijetno!
  +6
  -1
 • gesan 3. marec 2017 ob 12:42
  Prijavi neprimerno vsebino
  Na drugi strani lačnim ne smejo dat hrane.
  Tukaj pa pomagajo žabam...

  Kdo razumne glave pa bi to še lahko razumel?

  Drugače pa pohvalno!
  Žabe nikoli niso bile in nikoli ne bodo brez veze, kot to mnogi mislijo in so prepričani.
  +5
  -5
 • anze35 3. marec 2017 ob 12:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Niso Harše ampak Hraše.
  0
  0
 • at111 3. marec 2017 ob 15:15
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zelo lepo bi bilo, če bi se ta odnos prenesel tudi na vse druge živali. Če te povozi avto si vsaj hitro opravil, kaj pa vsa teleta in krave, ki celo življenje "preživijo" na pol metra ketne in se morajo valjati v svojem blatu. To je šele grozno. Dvomim, da bi kdo menjal za 1 dan kaj šele od dneva rojstva do nasilnega zakola.
  +4
  -5
 • KKorupcija 3. marec 2017 ob 17:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  Hm, a tako se danes žabje krake lovi?

  "sam čez cesto jim pomagamo. nothing to see. move on"
  +1
  -1
 • oleander 4. marec 2017 ob 09:02
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pohvalno.
  +1
  0
 • REsnica 4. marec 2017 ob 17:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  tisti ki bi te žabe radi jedli, bi vas rad spomil, da niso primerne... preberte si kdaj so žabe primerne za na vaše krožnike. niso pa strupene.
  +1
  0
 • presenečen 5. marec 2017 ob 11:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  Še lepše bi bilo, če bi znali oz želeli graditi objekte, ki že v gradnji upoštevajo živali in okolico, npr ceste s prepusti. Žalostno je da je tako.
  +1
  0
 • galoper 5. marec 2017 ob 20:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Na Ižanki že leži ena žrtev
  0
  0
 • vegan 10. marec 2017 ob 19:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Poziv vsem dobrosrčnim ljudem, ki rešujete žabice:

  Prosim vedite, da ni nobene razlike med živalmi, ki jih rešujete in živalmi, ki jih jeste. Vsaka žival ceni svoje življenje, enako kot vi cenite vaše. Živali rešujete zato, ker verjamete, da imajo moralno vrednost (da niso brezčutni predmeti). Zato prosim prenehajte istočasno sodelovati pri njihovem trpinčenju in ubijanju. Postanite vegani. Si bodisi vegan, bodisi izkoriščevalec živali. Tretja možnost ne obstaja. Postati vegan je zelo enostavno, boljše za vaše zdravje in okolje, predvsem pa je edina razumna poteza, v kolikor menite, da živalim ni prav povzročati trpljenja in smrti po nepotrebnem (nihče namreč ne rabi jesti živil živalskega izvora za zdravje - to je znanstveni konsenz oz. uradno stališče vseh največjih svetovnih prehranskih organizacij in zdravstvenih ustanov). Veganstvo ni "način prehranjevanja" ali "način življenja", kot mnogo ljudi zmotno misli, temveč spoštovanje temeljne pravičnosti: ne obravnavati drugega izključno kot vir za potešitev svojih trivialnih interesov (gurmanski užitek, moda, zabava, ipd.).

  Za več informacij o pravičnosti v odnosu do živali obiščite:
  www.howdoigovegan.com
  in
  leonkralj.blogspot.si
  0
  -1
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!