Novice

V prihodnjem letu bi odstrelili 88 medvedov in 10 volkov

Obe vrsti sta zaščiteni

18. september 2017 ob 13:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Osnutek odloka o odvzemu rjavega medveda in volka do 30. septembra 2018 predvideva odvzem 108 medvedov in 10 volkov. Odstrel, ki je del odvzema, je usmerjen na manjše in mlajše živali, so sporočili z okoljskega ministrstva.

Od 108 rjavih medvedov, za katere odlok predvideva odvzem, bi jih po predlogu odstrelili 88, predvidene izgube pa znašajo 20 živali. Večina odstrela se izvrši v osrednjem območju populacije medveda.

Pri volku pa je zaradi zmanjšanja možnosti vpliva na socialno strukturo tropa predpisana določba, da se odstrel zaključi takoj, ko število odvzetih odraslih volkov, to je volkov, starih dve leti ali več, doseže 40 odstotkov predvidenega odvzema.

Z osnutkom je opredeljen načrtovani odvzem, ki vključuje vse oblike smrtnosti - izjemni odstrel, načrtovani odstrel, pogine, povoze. Višina odvzema je opredeljena na podlagi podatkov spremljanja stanja tako, da je izpolnjen pogoj, da takšna višina odvzema ne škoduje ohranitvi ugodnega stanja populacije.

Število volkov raste
Rezultati spremljanja stanja pri volku od začetka izvajanja monitoringa kažejo, da njihovo število raste. To ugotavljajo tudi preliminarni podatki ugotavljanja številnosti, ki se izvaja v okviru projekta Life dinalp bear. V pripravi pa je tudi nova ocena številnosti populacije medveda z gensko-molekularnimi metodami, ki bo predvidoma znana do konca tega meseca.

Osnutek torej določa naravovarstveno varen okvir odvzema, pri izvajanju pa se po določenih pravilih prilagaja tistim oblikam smrtnosti, na katere nimamo vpliva, so pa pomembne za ohranjanje ugodnega stanja. To pomeni, da se morebitne večje naravne izgube odrazijo v zmanjšanem odstrelu na določenem območju, so še poudarili na okoljskem ministrstvu.

Rjavi medved in volk sta v Sloveniji in EU zavarovani vrsti. Velikost populacije in naravna razširjenost velikih zveri ni odvisna samo od naravnih danosti, kot sta ustrezen življenjski prostor in razpoložljiva hrana, ampak tudi z družbeno sprejemljivostjo za ljudi.

T. K. B. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 9

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Bazalt 18. september 2017 ob 13:46
  Prijavi neprimerno vsebino
  V Sloveniji je cca. 500 medvedov in par deset volkov ter (ne boste verjeli!) cca. 2.000.000 predstavnikov vrste Homo Sapiens.

  Ali sem edini, ki se mu dozdeva, da prvo omenjeni vrsti nista jedro problema?
  +13
  -6
 • ATP 18. september 2017 ob 15:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sam sem v zadnjem času opazil izredno agresivno vedenje veveric.

  Predlagam odstrel.

  Sarkazem ON
  +8
  -3
 • galoper 18. september 2017 ob 15:31
  Prijavi neprimerno vsebino
  Napačna kalkulacija. Toliko jih bo poginilo zaradi bolezni, zato odstrel ni potreben.
  +6
  -2
 • Aslan 18. september 2017 ob 19:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ah ja... Res ne vem, zakaj je to potrebno. Živinorejci pa si naj nabavijo ograjo - pa kakega tornjaka za povrh. So narejeni za medvede!
  +5
  -3
 • stotrideset 18. september 2017 ob 21:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  te ubijalske morije sploh ne bom komentiral-in pika!
  +5
  -3
 • Annix Wolf 19. september 2017 ob 19:15
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nas je preveč za par miljard. Kaj pa zdaj?!
  Volk je izjemno pomemben za ekosistem, v bistvu je vsaka žival tukaj z namenom-razen v človeštvu ne vidim koristnosti, razen če je korist to, da masovno pobijamo vse druge vrste?
  Pri nas so se kot posebej učinkoviti za preprečevanje napadov na drobnico izkazali pastirski psi (npr. tornjaki in kraški ovčarji) ter elektro ograje višine 160 cm, kadar je pravilno vzdrževana. Država namenja tudi kar nekaj finančne pomoči za izboljšanje varovanje živine na izpostavljenih pašnikih – tako glede opreme kot financiranja dodatnega dela, ki je potrebno za vzdrževanje te zaščite. Glede preprečevanje škod se pogosto omenja tudi odstrel, vendar pa izkušnje iz terena ne kažejo, da bi bil odstrel učinkovit za preprečevanje škod (razen če ne iztrebimo celotne populacije). Po odstrelu, še posebej če gre za odstrel ključnega člana tropa, namreč preživeli volkovi nemalokrat začnejo še celo pogosteje pleniti domače živali, ker se lahko po izgubi pomembnega člana tropa njihov lovni uspeh na divje živali (jelenjad, divje prašiče, srnjad) zmanjša in se zato lahko še pogosteje preusmerijo na plenjenje drobnice, ki jo je preprosteje upleniti, če ni dobro zavarovana.”
  +3
  -2
 • cockatoo 19. september 2017 ob 21:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nujno je potrebno preprečiti tale nepojemljiv morislki pohod. A bo kdaj konec te morije?

  v Nemčiji podpisujemo peticije proti pobijanju. Ena od teh je ta:

  https://www.change.org/p/wolf-pumpak-muss-weiterleben?utm_medium=email&utm_source=petition_update&utm_campaign=133165&sfmc_tk=6XHFJjf2NtdoWeD566aS8Gq%2fwtioDztDNblkGPqhcBNA%2f%2bg5NiqvywF%2fwnF3o35J&j=133165&sfmc_sub=227234953&l=32_HTML&u=25605287&mid=7259882&jb=138
  +1
  -3
 • Franc 1952 20. september 2017 ob 08:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  Koliko bo pa šlo drugo leto lovcev pod rušo?:)
  +1
  -1
 • kingestone 26. september 2017 ob 10:31
  Prijavi neprimerno vsebino
  pravilno. še več odstrelitve bi moralo biti.
  življenski prostor se jim izredno krči, zato naše okolje ni zmožno toliko medvedov in volkov prenesti; zato pa smo priča čudnim izselitvam na šmarno goro in podobno.
  živali je veliko in v takšni gneči trpijo, zato jih je treba zelo razredčiti.
  0
  -1
 

Avdio & Video

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

 • Nemški volčji špic

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!