"Cilj projekta je spodbuditi študente skozi multidisciplinarno študentsko delo, da razvijejo občutek za načrtovanje, gradnjo in nadzor samozadostne bivalne celice. Celica je zgrajena kot enota za bivanje študenta in bo uporabljena kot laboratorij v naslednjih dveh letih," je zapisano na spletni strani projekta. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar

Evropska direktiva o učinkoviti rabi energije v stavbah govori o tem, da bomo mogli po letu 2018 vse javne stavbe in po letu 2020 vse ostale stavbe graditi kot skoraj nič energijske, se pravi, da bodo vso energijo naredile same. To je ta stavba. Tudi pri sanaciji starih stavb bo treba narediti podobno.

Sašo Medved
samozadostna bivalna celica
"Celica je sestavljena iz petih enot in vsaka od teh enot je namenjena funkciji bivanja ali oskrbe. Rast enot je mogoča," je pojasnil Medved. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar

Gre za skupni projekt študentov Fakultete za strojništvo, Fakultete za arhitekturo in Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani ter več kot dvajsetih industrijskih partnerjev.

"Naša ideja je bila, da gradimo stanovanjske enote, ki bi bile cenovno sprejemljive in energijsko učinkovite in nevtralne do okolja. Namen te celice pa je demonstracija novih tehnologij za splošno javnost, tukaj se bo izvajal del eksperimentov in pedagoški proces," je ob predstavitvi projekta javnosti dejal Medved.

"Kako uspešni bomo čez zimo, bomo še videli"
"Osnovna ideja je, da naredimo stavbe na tekočem traku. To naj bi pocenilo gradnjo in optimiralo sistem. Ta stavba ima pet enot, ki smo jih izdelali na poligonu v Gameljnah. To, kar rabimo v stavbah, električno energijo in toploto, tukaj zagotavljamo v celoti. Kako uspešni bomo čez zimo, bomo še videli," je povedal.

Dovoljenje za postavitev in uporabo imajo eno leto, tako bodo lahko delovanje spremljali v vseh letnih časih. "Presenečenja pozimi niso izključena, a izračuni kažejo, da je tudi v hudi zimi vreme dovolj sončno, da imamo zadosti energije za delovanje," je zatrdil.

Pojasnil je, da je stavba grajena modularno, ima sanitarni in bivalni del. "Predvideno je, da se ta energetski del za eno četrtino poveča, pri čemer dobimo zadosti energije za dve stanovanjski enoti na obeh straneh, ki bi se lahko tudi podaljšali, in bili primerni za bivanje dveh oseb," je zatrdil.

Velikost, ki bi bila za dva, bi po izračunih sodelujočih v projektu stala 30.000 evrov - 15.000 evrov konstrukcija in 15.000 evrov tehnologija za oskrbo s toploto in energijo.

Celica ni priključena na noben javni komunalni sistem
Celica, kot jo imenujejo, je velika 10 kvadratnih metrov. Spalnica je v podstrešju, mansardi. Hišica ni priključena na noben javni komunalni sistem. Sanitarno vodo pridobivajo s sistemom za zbiranje deževnice, urin in odpadna voda sta speljana v rastlinsko čistilno napravo, blato pa se kompostira, zato je stranišče posebej oblikovano. Pitne vode v celici še ni, saj še nimajo čistilne naprave. "Vsi kriteriji bivalnega ugodja so zagotovljeni, razen kvadratura," je dejal Medved.

Med projektom so razvili tudi "centralni nadzorni sistem druge generacije". Sistem ne kaže samo številk, ampak obvešča tudi o uporabi. Uporabnik je vedno obveščen, kako ravna s toploto, vodo in električno energijo. Indikatorji pa so pogojeni z vremenom. Če program zazna, npr. da bo v prihodnjih treh dneh v enem dnevu deževalo, uporabniku dovoli, da porabi več vode.

V celici tudi nova tehnologija
Za tehnološko delovanje celice so kombinirali sisteme, ki so na voljo na trgu, poleg tega pa vključuje elemente, ki so jih v okviru seminarjev in diplomskih nalog izdelali študentje in so malo bolj posebni, npr. solarni radiator. "Poskušali smo predstaviti tudi malo nove tehnologije," je pojasnil Sašo Medved s strojne fakultete.

"Vse tehnologije so povezane na krmilnik, ki generira spletne strani in prek brezžičnega omrežja lahko vsi na telefonih ali tablicah pogledate, kakšno je trenutno stanje zaloge energije in kakšni so bivalni pogoji. To še ni na spletu, a prek brezžične povezave si bo to lahko vsak pogledal," je pojasnil.

Evropska direktiva o učinkoviti rabi energije v stavbah govori o tem, da bomo mogli po letu 2018 vse javne stavbe in po letu 2020 vse ostale stavbe graditi kot skoraj nič energijske, se pravi, da bodo vso energijo naredile same. To je ta stavba. Tudi pri sanaciji starih stavb bo treba narediti podobno.

Sašo Medved