Cenejša različica v mavričnih barvah naj bi Applu pomagala pri preboju med uporabnike s tanjšimi denarnicami. Foto: EPA
Cenejša različica v mavričnih barvah naj bi Applu pomagala pri preboju med uporabnike s tanjšimi denarnicami. Foto: EPA
Tim Cook
Novega paradnega konja družbe Apple je predstavil izvršni direktor družbe Tim Cook. Foto: EPA

Predstavili so tudi najnovejšo različico operacijskega sistema iOS 7, ki na Applove mobilne naprave prinaša moderen ploščat uporabniški vmesnik z več kot 200 novimi funkcijami. Tudi ta različica operacijskega sistema bo tako kot njene predhodnice na spletu dostopna zastonj. Uporabniki si jo bodo lahko naložili od 18. septembra naprej.

Apple je po pričakovanjih predstavil tudi dve novi različici prenosnega telefona iPhone, med katerimi je tudi dolgo pričakovana cenejša različica telefona iPhone 5C, ki bo dostopna v petih različnih barvah (zelena, modra, rumena, rožnata in bela). Druga različica je "drag" Iphone 5S, ki bo na voljo v treh barvnih odtenkih (srebrna, siva, zlata).

Iphone "cenejši" in ...
Za "poceni" model 5C v različici s 16 in 32 gigabajti pomnilnika ob hkratni dveletni naročniški vezavi pri ameriškem operaterju bodo uporabniki odšteli 99 oziroma 199 dolarjev, s čimer bo za okoli polovico cenejši od dozdajšnjih osnovnih različic. Apple želi s cenejšim modelom prodreti tudi v nižji cenovni razred in tako povečati svoj delež na rastočem trgu pametnih prenosnih telefonov.

... prestižna različica
Paradno različico Applovega pametnega prenosnega telefona pa predstavlja novi model Iphone 5S z novim A7-čipom, čitalcem prstnih odtisov, boljšo baterijo, grafiko in kamero. Zanj bodo morali uporabniki (glede na različico s 16, 32 in 64 gigabajti pomnilnika) ob dveletni naročniški vezavi pri ameriškem operaterju odšteti 199, 299 oziroma 399 dolarjev. V prosti prodaji brez vezave na operaterja pa bo treba odšteti 649, 749 oziroma 849 dolarjev.
Cenejši 5C bo dostopen od 13. septembra, dražji 5S pa od 20. septembra.