Podoba nove pridobitve v avtomobilski industriji. Foto: Google
Podoba nove pridobitve v avtomobilski industriji. Foto: Google
Z novim avtomobilom ne bi bilo več težav z vožnjo pod vplivom alkohola ali ob utrujenosti. Foto: Google

Na fotografijah, ki jih je objavil Google, je omenjeno vozilo videti kot mestni avtomobil (a brez klasičnega pokrova) s "prijaznim" obrazom, oblikovan do ljudi prijazno, nepreteče in na način, da bi vozniki lažje sprejeli samovozečo tehnologijo. V avtomobilu je prostor za dva potnika, pogon je električni, hitrost pa bo sprva omejena na 40 km/h, kar naj bi zagotavljalo večjo varnost.

Sprednji del vozila je tudi oblikovan do pešcev prijazneje - namesto odbijača ima nameščen prožnejši, mehkejši material, vetrobransko steklo pa je fleksibilnejše. Vozilo bo za vožnjo uporabljalo kombinacijo laserskih in radarskih senzorjev, pa tudi podatke s kamere.

Kritiki in privrženci sistema
"Res smo navdušeni nad tem vozilom - to je nekaj, kar nam bo omogočilo, da res izkoristimo vse zmožnosti samovozeče tehnologije in razumemo njene omejitve," je na tiskovni konferenci povedal Chris Urmson, ki stoji za Googlovim ambicioznim projektom. Urmson meni, da imajo njegovi avtomobili s preobrazbo mobilnosti sposobnost "izboljšati kakovost življenja ljudi".

A, kot poroča BBC, vsi nad vozilom niso brezpogojno navdušeni. Tako nekateri znanstveniki s tega področja že preučujejo potencialne negativne plati tehnologije avtomobilov brez voznikov. Ena izmed nevarnosti naj bi bila, da bi tovrstna vozila še poslabšala pretočnost prometa in širjenje urbanih območij.

Privrženci samovozečih avtomobilov po drugi strani menijo, da bi lahko taka vozila sprožila pravo revolucijo v transportnem sistemu, prispevala k večji varnosti na cestah, naredila konec trkom in vožnji pod vplivom alkohola ter zmanjšala število prometnih zamaškov in onesnaževanje.

Google namerava sprva izdelati 200 vozil, ki naj bi bila na cesti že v prihodnjem letu.