Znanost in tehnologija
(4)

Poudarki

  • Slovenci domov prinesli eno zlato, štiri srebrne in dve bronasti medalji
  • Poleg tega še priznanje za genialnost
Drago Čednak s svojo inovacijo
Drago Čednak je prejel zlato medaljo in priznanje za genialnost. Foto: ASI

Dodaj v

Inovatorji dobro zastopali Slovenijo

Prejeli so sedem medalj za svoje inovacije
9. november 2008 ob 12:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenski inovatorji so na mednarodnem inovacijskem sejmu IENA 2008 prejeli eno zlato, štiri srebrne in dve bronasti medalji.

Zlato medaljo je prejel izolski inovator Drago Čendak, poleg zlate medalje za mini prenosni ostrivec verižnih žag je prejel še posebno priznanje za genialnost (Genius Medal). Srebrne medalje so prejeli Davorin Kralj iz Maribora za recikliranje odpadkov iz lahkega betona in poliuretana, Milena Potočnik iz Kamnika za napravo za razbremenjevanje hrbtenice, Jože Stopar iz Senovega za avtomatsko-ročni gasilni sistem in Vilijem Turšič iz Kamnika z Markom Barago in Jožetom Vetrovcem za bioaktivni odstranjevalnik vlage in vonjav.

Bronasto medaljo sta prejela Aleksander Polutnik iz Malečnika za električno monokolo in Obrad Dabić iz Ljubljane za diabetoskop, metodo in napravo za zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni.

Poleg nagrajenih so veliko zanimanja pritegnile tudi solarna nagrobna sveča Matijaža Gostečnika, rotacijske hidravlične klešče Rafaela Cingerleta, multivalentna peč Anice Rajh in obesek za zdravo in vitalno življenje Katje in Draga Vrhovnika.

Sejem inovacij je potekal od 30. oktobra do 2. novembra, na njem pa so sodelovali inovatorji iz 29 držav z okoli 700 inovacijami. Slovenija je predstavila 14 inovacij.

A. M.

Prijavi napako
Komentarji
yaoi
# 09.11.2008 ob 20:13
...in obesek za zdravo in vitalno življenje Katje in Draga Vrhovnika.omg
BorutMaja
# 09.11.2008 ob 17:52
Se da kje najti stran o tem, ker bi rad kaj več prebral, zagotovo so tudi tujci imeli kaj dobrega.
SF10
# 09.11.2008 ob 14:09
a mislš da so se sami peljal na sejem... država jih je... pa forum inovacij jim postavlja pa vse namest njih dela ker se sami en znajo organizirat in je najlepšpe bit prvezan na državne jasli
TriGlavSlo
# 09.11.2008 ob 13:58
bravo :) zdej rabjo samo še denar da to spravijo v prizvodnjo...na državno pomoč se seveda kakor ponavadi ne bodo mogli zanestii...
Kazalo