Izsiljevalska programska oprema povzroča vse več škode. Foto: Pixabay
Izsiljevalska programska oprema povzroča vse več škode. Foto: Pixabay

V podjetju Kaspersky lab ugotavljajo, da se je v Evropi 33 odstotkov uporabnikov srečalo z varnostnim incidentom, povzročenim prek lokalnega omrežja ali izmenljivega medija, 15 odstotkov pa jih je imelo težave s spletnimi grožnjami. Slovenija je pri spletnih varnostnih incidentih celo na prvem mestu, saj so se ti pripetili kar 23,9 odstotka slovenskim uporabnikom.

V podjetju ob tem opozarjajo, da postaja zlonamerna koda vse bolj dovršena in vse bolj škodljiva. Tu je primat prevzela izsiljevalska programska oprema, ki je postala najbolj pereče varnostno vprašanje. Kar 40 odstotkov uporabnikov, ki jim s takšno kodo preprečijo dostop do podatkov, se namreč odloči za plačilo, zato postajo tovrstno izsiljevanje vedno bolj privlačno. S širjenjem t. i. pametnih naprav pa se širi tudi polje vpliva kibernetskih kriminalcev.

"Priča smo bili lahko zlorabi pametnih televizorjev, prek katerih se je vohunilo nad njihovimi lastniki, in odklepanju pametnih vrat s strani nepooblaščenih oseb," je opozoril Marco Preuss, direktor skupine za globalne raziskave in analize pri Kaspersky Labu. Lani in na začetku tega leta so zaznali že več kot dva milijona kibernetskih incidentov, najbolj pa so na udaru poslovni uporabniki. Število napadov nanje je v primerjavi z obdobjem 2014-2015 kar šestkrat večje.