Dosedanji poskusi so bili ali nestabilni ali ne preveč nosljivi. Foto: Someya-Sekitani Group
Dosedanji poskusi so bili ali nestabilni ali ne preveč nosljivi. Foto: Someya-Sekitani Group

Nosljiva elektronika je eden glavnih trendov v razvoju elektronskih naprav. Vendar so bile vse doslej razvite naprave debele vsaj milimeter ali več in narejene na stekleni ali plastični podlagi, piše portal ScienceDaily. To je močno omejilo njihovo uporabnost.

A raziskovalcem z Univerze v Tokiu pod vodstvom Takaa Someje in Tomojukija Jokote je uspelo razviti le dva mikrometra debel sloj, t. i. e-kožo, na katerem je mogoče izdelati izredno tanke, lahke in prožne zaslone in druge elektronske naprave. V nasprotju s preteklimi poskusi, kjer so tovrstni filmi razpadli v nekaj urah, je ta zdržal več dni.

Na novo ustvarjeni sloj so uporabili skupaj s polimerskimi LED-diodami (PLED) in tako ustvarili izredno energijsko učinkovit ter gibanju telesa prilagojen zaslon. Ta je zato idealen za neposredno uporabo na telesu pri aplikacijah, kot je npr. prikazovanje telesne temperature, koncentracije kisika v krvi ali srčnega utripa.

"Prihod mobilnih telefonov je spremenil način, kako komuniciramo. A vseeno gre za diskretne naprave, ki jih moramo še vedno nositi s seboj. Kaj pa, če bi imeli zaslone, ki bi jih lahko pritrdili na svoja telesa in bi lahko kazali svoja čustva ali stopnjo stresa. Poleg tega, da naprave ne bi bilo treba neprestano nositi s seboj, bi to lahko povsem spremenilo način, kako komuniciramo drug z drugim," je dejal Someja.