Med novosti pri Gardnerju štejejo tudi prihod interaktivnih in intuitivnih zaslonov, ki naj bi zamenjali uporabo tipkovnice in miške. Foto: Reuters
Med novosti pri Gardnerju štejejo tudi prihod interaktivnih in intuitivnih zaslonov, ki naj bi zamenjali uporabo tipkovnice in miške. Foto: Reuters
Gartner izvaja analizo najbolj vročih tehnologij že trinjasto leto zapored.
Gartner izvaja analizo najbolj vročih tehnologij že trinjasto leto zapored.

Med najbolj vroče tehnologije ta hip sodi tako imenovano zeleno računalništvo, prizadevanja ponudnikov in velikih uporabnikov storitev, da bi bili IT sistemi čim bolj ekološko nevtralni, kar je pomembno tako za okolje, kot tudi za zmanjšanje stroškov rabe. Veliko razvoja bo v prihodnjih letih posvečenega zmanjšanju porabe energije, recikliranju odsluženih izdelkov in podobno.

V naslednjih letih bo po napovedih zelo zaživelo tudi tako imenovano »računalništvo v oblakih« (cloud computing), kjer bodo podjetja vse bolj najemala storitve in zmogljivosti računalniškega procesiranja na internetu za razliko od nakupa opreme za rabo v lastnem okolju.

Spletna omrežja še popularnejša
Gartner nadalje napoveduje nadaljnjo eksplozijo socialnih omrežij, kot so Facebook in MySpace. Pomembna novost je napoved, da se bodo tovrstne rešitve vse bolj selile iz zasebne rabe za zabavo v poslovna okolja, kjer bodo omogočala večjo povezanost delovnih skupin pa tudi nov način interakcije med kupci in dobavitelji.

Vzporedno s tem so analitiki mnenja, da bodo velik uspeh doživela tudi orodja za tako imenovane Microbloge, po vzoru storitve Twitter, kjer uporabniki v kratkih zapisu opisujejo kjer so trenutno oziroma na kaj mislijo.

Povečana uporaba intuitivnejših aplikacij
Velik uspeh bodo končno doživeli tudi videokonferenčni sistemi visoke kakovosti, tako imenovani sistemi Telepresence, kjer sogovorniki zaradi velikih zaslonov v visoki ločljivosti, visoke kakovosti prenosa ter spretno oblikovanih konferenčnih sob ne bodo več ločili med resnično in navidezno prisotnostjo sogovornikov na sestankih.

Med zanimive novosti pri Gartnerju štejejo tudi pojavo 3D tiskalnikov, interaktivnih miz z velikimi zasloni (surface computing), precej bolj realistično virtualno realnost in navidezne svetove ter številčnejši prihod malih, a koristnih robotov.

Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič.