Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Deset centimetrov in 22 gramov
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 32 glasov Ocenite to novico!
SAVVY EKG
Prek brezžične povezave z aplikacijo na uporabnikovem pametnem telefonu naprava omogoča samostojne in zanesljive meritve EKG, so sporočili z IJS-ja. Foto: IJS
Institut Jožef Stefan
Institut "Jožef Stefan" je razvoj inovacije potreboval investicijo. Projekt je zato izvedel z gospodarskim partnerjem, podjetjem Saving. Foto: BoBo
VIDEO
Inovacija Instituta Jožef...

Dodaj v

Na IJS-ju razvili mali EKG, ki stanje srca sporoča pametnemu telefonu

SAVVY EKG
20. december 2016 ob 18:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Raziskovalci Instituta "Jožef Stefan" (IJS) so razvili prenosni medicinski pripomoček za trajno in natančno spremljanje srčnega ritma, ki podatke redno sporoča na mobilni telefon.

SAVVY EKG je miniaturna naprava z EKG-senzorjem za trajno in natančno spremljanje srčnega ritma ter opredelitev morebitnih odmikov od normalnega, je na novinarski konferenci dejal vodja inovacijske in razvojne skupine za merilnik na IJS-ju Roman Trobec, sicer z odseka za komunikacijske sisteme.

"Gre za osebno medicinsko napravo, kar pomeni, da k zdravniku pridete z izvidom in mu s tem olajšate delo," je povedal Trobec. Predstavlja celovito rešitev za kronične bolnike, za športnike, za starejše in za ljudi z dejavnim življenjskim slogom, ki želijo sami spremljati svoje počutje.

22 gramov
Jedro sistema predstavlja majhna in lahka napravica dolžine 10 centimetrov in teže 22 gramov, ki se pritrdi na kožo s pomočjo standardnih samolepljivih elektrod. Naprava meri EKG uporabnika z visoko ločljivostjo, zato je primerna tudi za klinično uporabo.

Izmerjeni EKG se prek brezplačne mobilne aplikacije MobECG prikazuje in shranjuje v uporabnikovem pametnem telefonu za poznejšo natančnejšo obdelavo. Uporabnik lahko sam izdela poročilo v obliki zapisa EKG in ga pošlje svojemu zdravniku ali skrbnikom.

En teden z enim polnjenjem
Merilnik je večfunkcijski, saj meri tudi intenzivnost gibanja in temperaturo uporabnika, kar omogoča zanesljivejše napovedi in ambientalno inteligenco. Naprava lahko z enim polnjenjem vgrajene baterije deluje več kot sedem dni, hkrati pa je preprosta za uporabo in enostavna za vzdrževanje in čiščenje.

Osebni merilnik EKG je po trditvah IJS-ja v svetovnem merilu pomembna tehnološka inovacija za dolgotrajno spremljanje delovanja srca. Ob posvetu z zdravnikom omogoča spremljanje delovanja srca in s tem zgodnje odkrivanje težav in uvajanje ustreznih preventivnih ukrepov.

Inovacijo so raziskovalci IJS-ja izvedli v obliki medicinsko certificiranega tržnega izdelka SAVVY EKG skupaj z gospodarskim partnerjem, podjetjem Saving. Kot je ob tem še dodal Trobec, brez investicije takšnega proizvoda ne bi mogli narediti.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
atom ant
# 20.12.2016 ob 19:41
Namig: razvijte še aplikacijo za pametni telefon, ki bo sprejete podatke posredovala na socialna omrežja.
To bo šele prodajna uspešnica.
mb128
# 20.12.2016 ob 19:18
Opa, to pa je zelo zelo koristna zadeva. Čestitke!
Samo, da s to pogrunaščino ne boste mnogim (preveč) stopili na žulje.
seven7
# 20.12.2016 ob 22:38
Cena je 400€
pravaresnica123
# 20.12.2016 ob 21:38
Kaj pa cena?
lojze001
# 20.12.2016 ob 22:58
Webman:
Mene pa zanima, kolikšna vrednost SAR se oddaja med delovanjem? Takšna naprava je namreč neposredno na koži, ob telesu...

Brez skrbi, NFC, BT komunikacije kurijo mikro oz. mili Watte. Ni primerljivo, ko si klepetulja tisci na uho mobilnik, ki v casu pogovora kuri 1-2 W.
Ko bo to javno uporabno, bo za ta segment trga veljala zelo stroga zakonodaja za medical naprave, kjer so standardi veliko visji kot v zabavni elektroniki. Zato je tudi njihova cena toliko visja, cetudi odstejemo posastne marze...slusni aparati, srcni vzpodbujevalniki... ceprav to niso zelo kompleksne naprave.
webman
# 20.12.2016 ob 19:43
Mene pa zanima, kolikšna vrednost SAR se oddaja med delovanjem? Takšna naprava je namreč neposredno na koži, ob telesu...
Še posebej, če je mišljeno da se napravo nosi vseskozi, jo to omembe vreden podatek.
Bake
# 25.12.2016 ob 19:37
Ne razumem kaj je tu inovacija? Mobilnih EKG-jev je na trgu kolikor hočeš.
bostjanbs
# 21.12.2016 ob 00:43
Webman:
Mene pa zanima, kolikšna vrednost SAR se oddaja med delovanjem? Takšna naprava je namreč neposredno na koži, ob telesu...

Posredno lahko odgovorim:
Aparat deluje 11 dni v neprekinjenem delovanju - datastream na mobilnem telefonu. Napaja ga baterija, ki kapacitetno ni niti za deskratnik manj - primeljiva s tistimi iz današnjih mobilnih telefonov. Rizik je tako upoštevan in mitigriran po vseh načelih, upoštevajoč -da SAR merila niso vedno ekvivalentna in pravilno predvidijo nevarnost negativnega biološkega odziva...
JBT
# 20.12.2016 ob 22:47
Cena je, žal, previsoka, da bi napravo lahko množično uporabljali.

Sicer pa čestitke, le tako naprej.
galoper
# 21.12.2016 ob 10:41
Športni računalnik z dvojnim senzorjem za srce?
presenečen
# 21.12.2016 ob 10:02
"Prišli bodo časi, ko bo tehnologija presegla človeka." A. Einstein
tim sein
# 20.12.2016 ob 22:01
Super!!! Saj vemo, da se tega ne bo zlorabljalo, kajne???
Lobo
# 21.12.2016 ob 11:03
Računam da se ga bo dalo dobit čez pol leta na Aliexpresu bolj ugodno
Kazalo