Znanost in tehnologija
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 16 glasov Ocenite to novico!
padalstvo
Številni izumi nam danes letenje omogočajo na različne načine, a ena najbolj zanimivih naprav je hkrati tudi ena najpreprostejših – padalo. Foto: Val 202/Jan Grilc

Dodaj v

Najbližje, kar se lahko človek približa letenju

Zanimiva reportaža
29. maj 2018 ob 11:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, Val 202

Novinar Vala 202 je z višine 4.000 metrov s padalom poletel proti dolini Soče in posnel zanimivo reportažo. Tudi o rekordnem 300-kilometrskem izletu slovenskih jadralnih padalcev po nebu in o nadzvočnih padalih za pristajanje na Marsu.

Številni izumi nam danes letenje omogočajo na različne načine, a ena najzanimivejših naprav, ki nam omogoča pot iznad oblakov do trdnih tal, je hkrati tudi ena najpreprostejših naprav – padalo. "Mislim, da je to najbližje, kar se lahko človek približa letenju," smo slišali med skokom s 4.000 metrov nad dolino Soče. Frekvenca X na Valu 202 je z izkušenimi inštruktorji iz Bovca padalstvo praktično preizkusila. Na kakšen način deluje priprava, ki brez motorja in trdnih delov človeku omogoča izkušnjo letenja?

Celotno oddajo Frekvenca X o padalstvu lahko poslušate tukaj.

.

S padalom med oblake
"Padalec po odskoku pospešuje le pet ali šest sekund, potem je njegova hitrost med prostim padom stalna – med 200 in 220 km/h. Padalo deluje kot zavora, hitrost se do pristanka zmanjša na 20 km/h, kar lahko naše mišice ob pristanku obvladajo," pojasnjuje fizik dr. Miha Ravnik s Fakultete za matematiko in fiziko.

Andrej Kostanjevec, padalski inštruktor v Bovcu, je v 15 letih opravil približno 6.000 skokov s padalom. "Težko je opisati ta občutek svobode in hkrati nemoči. Strah te je v letalu, ko pa enkrat odskočiš, ostane le še sprostitev. V oblaku si kot v nekakšni megli, le hladneje postane, to zelo hitro občutiš v vročih poletnih dneh."

Nadzvočna padala v vesolju
Padala smo v 20. stoletju začeli uporabljati za široko paleto dejavnosti, med drugim tudi pri izletih v vesolje. Najprej so padala prišla v rabo ob vračanju plovil na Zemljo, potem pa je prišel čas za razmislek o pristanku na Marsu. Ker je ta od Zemlje v povprečju oddaljen 225 milijonov kilometrov, je prevoz goriva drag in tehnično zahteven. Veliko lažje je bilo iskati rešitev v padalih.

Dr. Tomaž Zwitter s Fakultete za matematiko in fiziko izpostavlja, da padala za pristanek na Marsu uporabljamo že od 70. let. "Ozračje na Marsu je za Zemljine razmere zelo redko, le okrog en odstotek, se pravi bi tako nizke gostote ozračja na Zemlji našli šele več deset kilometrov visoko."

Svetovni rekord slovenskih jadralnih padalcev
Največje razdalje so sposobna premagati jadralna padala. Trenutni svetovni rekord v preletu, torej letenju v eno smer, je 564 kilometrov, v Braziliji so ga pred dvema letoma postavili trije domači padalci. Polet s pristankom na vzletišču je drugačna disciplina, bistveno je, da je pot krožna in da jadralni padalci pristanejo, kjer so vzleteli. V tej disciplini so aprila postali svetovni rekorderji štirje slovenski jadralni padalci.

Jošt Napret, Bojan Gaberšek, Primož Suša in Dušan Orož so postavili nov svetovni rekord v poletu z vrnitvijo na vzletišče, preleteli so kar 302 kilometra v desetih urah in prejšnji rekord izboljšali za 20 kilometrov. Na poti, ki so jo preleteli, je padlo že kar nekaj svetovnih rekordov, ker padalcem pri dolgem letenju pomaga tudi teren. Vzleteli in pristali so na Soriški planini, poleteli so skoraj do Marmolade v italijanskih Dolomitih. "Padalo je nekaj posebnega, ker letiš z vetrom v laseh, imaš pristen stik z naravo, ptiči jadrajo s tabo, sploh orli v Julijskih Alpah so še posebej fascinantni," opisuje Jošt Napret.

Jan Grilc, Val 202
padalstvo
padalstvo
padalstvo
padalstvo
padalstvo
padalstvo
Prijavi napako
Komentarji
HŽV
# 29.05.2018 ob 22:23
Poleg tega pa je še anglizem uporabil :D non stop
eMZe
# 29.05.2018 ob 22:17
Presenečen,
Odlično bi bilo, če bi stavek, ki ga daš v javno rabo, vsaj približno slovnično in pravopisno pravilen. Posebej, če kritiziraš jezikovno raven drugega. Pa še slogovno šibek je.
eMZe
# 29.05.2018 ob 15:01
I tata bi, sine.
rudes
# 30.05.2018 ob 00:52
Jadralno padalo je edini približek, oziroma, je edino enako letenju. Vse ostalo je bolj ali manj kontrolirano padanje proti zemlji.
sagoza
# 31.05.2018 ob 00:05
tole je približek človeka letenju, vse drugo je daleč od tega. če človek nebi imel tako težkih kosti bi lahko jadral kot orel

https://www.youtube.com/watch?v=7Pu3bKIl-IU
presenečen
# 29.05.2018 ob 19:43
@eMZe

A je treba kar naprej te anglizme in srbizme uporabljat? Dajmo bit inovativni in sveži s frazami, ne kar non stop isto..
Kazalo