Discovery bo, kot kaže, še nekaj časa počival v Kennedyjevem centru. Foto: EPA
Discovery bo, kot kaže, še nekaj časa počival v Kennedyjevem centru. Foto: EPA
Odštevalnik časa
Polet Discoveryja so odpovedali le pet minut pred napovedano izstrelitvijo. Foto: EPA
Posadka Discoevryja
Zahvaljujoč Suniti Williams (prva z leve), bodo vesoljci v vesolju okušali slastne kranjske klobase. Foto: EPA

V raketoplanu Discovery bo k zvezdam poletela vesoljka s slovenskimi koreninami. S seboj bo vzela tudi kranjske klobase.

Discovery bi moral v vesolje poleteti že ponoči, vendar je vesoljska agencija Nasa zaradi slabega vremena izstrelitev raketoplana preložila.

Na krovu bo tudi Sunita Williams, magistrica strojništva s floridskega inštituta za tehnologijo, ki ima poleg indijskih po materi tudi slovenske korenine. V vesolju bo preživela pol leta. Med zanimivejšimi stvarmi v njeni prtljagi so gotovo kranjske klobase, izdelek mesarije Ažman ("Ažman Meats") iz Euclida pri Clevelandu, ki ji jih je pripravila njena teta Mary Ann Zalokar Okicki iz kraja Mentor v Ohiu.

V Nasi so trije vesoljci s slovenskimi koreninami: poleg Williamsove še Ronald Šega in Jerry Linenger.

Nasa čaka na sonce
Discovery bi iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi na Mednarodno vesoljsko postajo moral poleteti ponoči, a se je morala sedemčlanska posadka zaradi nizke oblačnosti iz raketoplana izkrcati. Napoved je tudi za petek slaba, tako da bo po vsej verjetnosti Discovery še nekaj dni ostal na tleh.

Nadzorniki so polet odpovedali zadnjih pet minut pred izstrelitvijo. "Trudili smo se po svojih najboljših močeh, a nismo imeli jasnih in prepričljivih informacij, da so se vremenske razmere izboljšale," je povedal Mike Leinbach, odgovoren za izstrelitve pri Nasi.

Kapitan posadke Mark Polansky je svoje sopotnike, med katerimi jih bo pet v vesolje poletelo prvič, pozval, naj ne bodo preveč razočarani, saj bodo v vesolje poleteli kmalu. Med posadko sta tudi dve ženski, Sunita Williams bo na vesoljski postaji tudi ostala, namesto nje pa se bo na Zemljo vrnil Thomas Reiter, ki je v vesolju preživel pet mesecev.

Najzahtevnejša misija
Tokratna misija Discoveryja je že njegova tretja v pol leta pa tudi tehnično najzahtevnejša, saj je namenjena napeljavi žic po celotni vesoljski postaji. Pri Nasi so povedali, da tokratna misija "pomeni največji izziv vse od začetka gradnje Mednarodne vesoljske postaje". Discovery naj bi se na Zemljo vrnil po 12 dneh.

Predvidena nočna izstrelitev Discoveryja bi bila prva po nesreči raketoplana Columbia leta 2003. V Nasi sicer pravijo, da bi ga raje izstrelili podnevi, saj imajo tako boljši pregled nad upravljanjem poleta, vendar morajo biti raketoplani sposobni leteti podnevi in ponoči, če hočejo v štirih letih dokončati zastavljeno delo.

Še 14 poletov do konca gradnje postaje
Nasa za gradnjo Mednarodne vesoljske postaje, ki naj bi stala več kot 100 milijard ameriških dolarjev, uporablja tri vesoljska plovila, Discovery, Atlantis in Endeavour. Plovila, ki jih čaka še vsaj 14 poletov v vesolje, bodo upokojili do leta 2010, ko naj bi bila gradnja postaje končana.

B. T.