Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 23 glasov Ocenite to novico!
Nobelova nagrada
Nobelovo nagrado za fiziko so si prislužili znanstveniki, ki so odkrili modre svetleče diode. Foto: Reuters

Dodaj v

Nobelova nagrada za fiziko za izum modrih svetlečih diod

Energetsko učinkovit in doa okolja prijazen vir svetlobe
7. oktober 2014 ob 12:06,
zadnji poseg: 7. oktober 2014 ob 12:47
Stockholm - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Nobelova nagrada za fiziko gre letos v roke dvema Japoncema in Američanu japonskega rodu za izum modrih svetlečih diod (LED).

Japonska znanstvenika Isamu Akaši in Hiroši Amano ter Američan japonskega rodu Šuji Nakamura so postali Nobelovi nagrajenci za fiziko, saj so izumili nov energetsko učinkovit in do okolja prijazen vir svetlobe, modre diode. Te oddajajo modro svetlobo, njihovo sevanje pa je svetlejše od običajnih diod, hkrati pa so tudi energetsko varčnejše.

"Z izumom modrih diod smo dobili dlje trajajočo in bolj učinkovito alternativo do zdaj znanim virom svetlobe," je Švedska kraljeva akademija znanosti zapisala v obrazložitvi nagrade. "Vsaj ena četrtina svetovne porabe energije gre za osvetljevanje. S pomočjo modrih diod prispevamo k ohranitvi naravnih virov," so še dodali.

V obrazložitvi so še zapisali, da so bile modre svetleče diode izziv za več kot tri desetletja. Rdeče in zelene diode so bile na voljo že dlje časa, a je bilo brez modre svetlobe nemogoče ustvariti bele žarnice.

"Žarnice nosijo tudi obljubo o boljšem življenju"
"Izum modrih diod je star samo 20 let, a je že prispeval k svetlejšemu svetu na popolnoma nov način v dobro vseh nas," so v odboru zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da pomeni izum omenjene trojice "revolucijo". "Če so žarnice svetile v 20. stoletju, bodo 21. stoletje razsvetljevale LED-žarnice (...) LED-žarnice v sebi tudi nosijo obljubo o boljšem življenju za več kot 1,5 milijarde ljudi po svetu, ki nimajo dostopa do velikih električnih omrežij, saj za LED-žarnice zadostuje cenovno ugodna lokalna sočna energija," so še zapisali.

Akasaki dela na univerzi Meidžo na Japonskem, Amano pa je profesor na univerzi Nahoja. Nakamura, ki se je rodil na Japonskem, je ameriški državljan in dela na kalifornijski univerzi. Trojica bo prejela nagrado 880.000 evrov oz. osem milijonov švedskih kron, ki si jo bodo razdelili.

Teden Nobelovih nagrad
Nagrada za fiziko je druga letos podeljena Nobelova nagrada. V ponedeljek so Nobelovo nagrado za medicino prejeli ameriško-britanski znanstvenik John O'Keefe in Norvežana May-Britt Moser in Edvard Moser za svoje raziskovanje celic, ki določajo sistem pozicioniranja v možganih. V sredo bo znan nagrajenec za kemijo, v četrtek za književnost, v petek bo znano, kdo bo prejel nagrado za mir, v ponedeljek pa za ekonomijo. Slovesna podelitev nagrad bo 10. decembra v Oslu.

B. T.
Prijavi napako
Komentarji
Rotty
# 07.10.2014 ob 12:13
Naslednje leto nagrada za medicino: Penicilin ;)
ZeK
# 07.10.2014 ob 12:36
Nobelova nagrada za fiziko za izum LED diod

še ena od svetk mmc-jevega "novinarstva".
B.T. bi se lahko izgognil posmehu, če bi se pozanimal, kaj sploh je bilo nagrajeno.

ne "izum LED diod", temveč za:

EFFICIENT BLUE LIGHT-EMITTING DIODES LEADING
TO BRIGHT AND ENERGY-SAVING WHITE LIGHT SOURCES


"novinarju prilagam tudi povezavo, v kateri si lahko podrobnjeje prebere kaj in zakaj je bilo nagrajeno.

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/p
hysics/laureates/2014/advanced-physicsprize2014.pdf
izo
# 07.10.2014 ob 12:22
Led in neonska osvetlitev (varčne svetilke ipd) je ok glede porabe, kot ambientalna svetloba pa ne najbolje vpliva na počutje, poleg nekaterih ostalih zadev, ki ne najbolje vplivajo na zdravje. Bi bilo fajn kdaj tudi o tem kaj povedat..
neutrino
# 07.10.2014 ob 15:39
Ko bereš komentarje pod znanostjo, se sprašuješ, če ne bi bila mogoče selektivna volilna pravica smiselna zadeva...
hepimen
# 07.10.2014 ob 14:42
ancient
Pa še to: so LE (light emitting) diode in ne LED diode. :-)

Ne, kratica je LED. Ali so svetleče diode, ali so pa LED. Ko nekdo govori o LED, govori pač o LED diodah, da je nedvomno jasno, da ne govori o zmrzljeni vodi ali kakem drugem svetovnem čudu z isto kratico.

Konec koncev tudi zasloni s tekočimi kristali niso LC zasloni ampak so LCD zasloni (Liquid Crystal Display). Ne bodimo tako brezvezno pikolovski tam, kjer ni treba.
ancient
# 07.10.2014 ob 12:36
Pa še to: so LE (light emitting) diode in ne LED diode. :-)
Kobayagi
# 07.10.2014 ob 12:13
LED žarnice so dober izum, čestitke znanstvenikom za to odkritje.
kingstone
# 07.10.2014 ob 17:28
Ko bereš komentarje pod znanostjo, se sprašuješ, če ne bi bila mogoče selektivna volilna pravica smiselna zadeva...

ko bereš komentarje pod politiko, se ne sprašuješ več, ampak to veš...
Volcano
# 07.10.2014 ob 14:03
LED ima omejen svetlobni spekter. V osnovi je LED laserska dioda z neidealnim delovanjem (za laser pa vemo, da je svetloba le ene valovne dožine). To pa pomeni, da je svetloba osiromašena in iz tega sledi, da je nenaravna. Sončna svetloba je pač sestavljena iz celotnega vidnega spektra plus toplote in UV. Navadna žarnica tudi oddala celotni spekter, le amplitude so drugače razporejene (več je toplote). Zato je navadna žarnica bližje soncu kot LED.
Tako, malo razlage...
paraBellum
# 07.10.2014 ob 12:21
Prve LED diode so bile kot komponente dostopne že leta 1962, sicer v infrardečem spektru.
ZeK
# 07.10.2014 ob 14:35
qayxc

si prebral obrazložitev te nobelove nagrade? ali si si ustvaril vtis na podlagi agencijske novice in dejstva, da imaš doma ledice?

ti sploh veš, kaj je bilo odkrito in nagrajeno, v fizikalnem smislu?

ne veš, se mi je zdelo.

preberi, ti bo morda malo bolj jasno:

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/p
hysics/laureates/2014/advanced-physicsprize2014.pdf
assange
# 07.10.2014 ob 13:08
kako dela LED

in modro so dolgo iskali, saj je bila modra barva pogoj, da so lahko zmešali zeleno rdečo in modro, da so dobili belo za razsvetljavo.
paraBellum
# 07.10.2014 ob 14:18
kingstone

# 07.10.2014 ob 12:52
te ledice, ki jih poznamo za svetilke ki svetijo v belem, je novejši izum, star max 10 let. in kot tak je izredno pomemben na področju svetil, sigurno zadnjih 100 let.
tko da trobit kako to poznamo že 70 let je malo mimo, ker tiste niso bile uporabne.

da pa je ta svetloba škodljiva pišejo samo totalni debili, ki mislijo da je zakon navadna žarnica pri barvi svetlobe 2500K...


Pravzaprav elektroluminiscenco poznamo že od leta 1907, tako da je fizikalen pojav, ki je odgovoren za delovanje LED diode poznan že krepko preko 100 let. In kot je ancient že omenil, LED diode imajo mnogo več uporabnosti kot samo razsvetljava. BTW, Nobelova nagrada se nanaša na izum bele in modre LED diode (prvič demonstrirano leta 1994).
Urko
# 07.10.2014 ob 13:37
najbolj navadna žarnica ima bolj bolj prijetno svetlobo

Pri nas je cela hiša v LED razsvetljavi in mi je prav smešno, ko pridem h komu z navadnimi "rumenimi" žarnicami. Tako, da se bi težko strinjal s tvojo izjavo. LED razsvetljava je veliko bolj naravna, saj precej bolj imitira sončno svetlobo, za razliko od navadne žarnice, ki je bližje svetlobi ognja.
ancient
# 07.10.2014 ob 13:29
Naslov prispevka je bil spremenjen, zato verjetno nekatere motijo določeni komentarji :-))
ancient
# 07.10.2014 ob 12:31
Hja, tale članek malo zavaja. Samo za informacijo, prva LE dioda z vidno (rdečo) svetlobo je bila razvita leta 1962 (Nick Holonyak). Shuji Nakamura pa je izdelal prvo visoko svetilno (modro) LE diodo.
againstMafia
# 07.10.2014 ob 20:35
komentari so napačni o marsičem, Že leta 1927 je o tem poročal ruski znanstvenik Losev.... Kot praktičen elektronski element je bila predstavljena 1962, ki je oddajala le rdečo svetlobo, danes pa poznamo vse barvne različice svetlečih diod, problem je bil izdelati diodo za modro svetlobo.....in to so rešili ta 3 nobelovca.....tako spoštavani komentatorji .
hizli tren
# 07.10.2014 ob 14:59
pa dobr kaja je s tem sistemom za oddajanje linkov
janezdolzan
# 07.10.2014 ob 13:49
ljudem je bolj prijazna toplobela (rumena) svetloba ne modra...
SP 2006
# 07.10.2014 ob 13:18
jaz sem pa mislil da jo bo dobila Alenka
assange
# 07.10.2014 ob 13:05
@ kingstone, najbolj navadna žarnica ima bolj bolj prijetno svetlobo, prav gotovo pa LED ali varčevalne sijalke nimajo škodljive svetlobe.

za tiste, ki se čudite, v čem je trik tega, da je izum modre diode nekaj posebnega, je treba povedati, da ni trik diode v tem, da steklo obarvaš v zeleno ali rdečo, pa sveti rdečo ali zeleno, pa pobarvaš steklo modro, pa sveti modro.
LED ustvarja rdečo, modro ali zeleno svetlobo. odvisno od napetosti, materiala, ki je uporabljen, itd...
izo
# 07.10.2014 ob 14:36
da pa je ta svetloba škodljiva pišejo samo totalni debili, ki mislijo da je zakon navadna žarnica pri barvi svetlobe 2500K...

kingstone, tudi ta tvoj srditost lahko izhaja zaradi prevelike izpostavljenosti umetne svetlobe, kjer imajo lahko cfl ali led svetila konkretne efekte na počutje, vplivajo na nespečnost, srčne in kožne težave ipd. nasploh je seveda vsako nočno dela n preveliko zadrževanje samo pod umetno svetlobe precej dedtruktivno za zdravje in žal se o tem precej premalo govori.
danes so te stvari pomembne oz jih je trebe poznat, ker se praktično temu ne moremo izognit. naše oči so skoraj celodnevno pod udarom takšne in drugačne umetne svetlobe, še celo med spanjem.
malo v premislek: lcd tv-ji, tablice, telefoni, svetilke po stanovanjih, zunanja svetila, avtomobili itd itd, lista gre lahko v nedogled. ni vse tako črno belo in nenevarno.
sej bi lahko tukaj limal ne vem kaj vse, pa se mi zdi mogoče brezzveze, ker pač ljudje takšne zadeve ne percepirajo kot direktno nevarnost, ker gre lahko tudi za precej psihološke motnje ipd na dolgi rok.
mogoče samo en link na hitro, ki mogoče gvori o konkretnem efektu na oči, katerega mogoče prej nisem toliko omenjal
kingstone
# 07.10.2014 ob 12:52
te ledice, ki jih poznamo za svetilke ki svetijo v belem, je novejši izum, star max 10 let. in kot tak je izredno pomemben na področju svetil, sigurno zadnjih 100 let.
tko da trobit kako to poznamo že 70 let je malo mimo, ker tiste niso bile uporabne.

da pa je ta svetloba škodljiva pišejo samo totalni debili, ki mislijo da je zakon navadna žarnica pri barvi svetlobe 2500K...
neutrino
# 08.10.2014 ob 16:54
qayxc, te bom kar jaz popravil, ker se KONKRETNO motiš. Sploh ne vem, če je bila kdaj Nobelova nagrada za fiziko podeljena za nek dosežek za preteklo leto (se mi res ne da skozi cel seznam iti :) ). Običajno mora tudi preteči kar precej let, da se vidi, če je bilo neko odkritje res tako pomembno. No, razen mogoče v resnično revolucionarnih primerih.

Že en primer je v bistvu dovolj, da vidiš, da se ne podeljuje za preteklo leto, pa bom dal tri:
Albert Einstein - dobil 1921 za fotoefekt. Članek na to temo je objavil 1905.
Niels Boh - 1922 dobil za svoj model atoma, ki ga je predlagal 1913
Čerenkov, Frank in Tamm - 1958 za sevanje Čerenkova; tukaj na hitro nisem našel, kdaj točno je bilo objavljeno, je pa prvič zaznal pojav že 1934, Stalinovi nagradi pa je dobil že leta 1946 in 1952
hizli tren
# 07.10.2014 ob 15:02
http://www.health.harvard.edu/newsletter
s/harvard_health_letter/2012/may/blue-light-has-a-dark-side

http://www.greenprophet.com/2012/09/led-lights-health-hazard/

http://texyt.com/bright+blue+leds+annoya
nce+health+risks
hizli tren
# 07.10.2014 ob 15:01
Urko
# 07.10.2014 ob 13:37
Prijavi neprimerno vsebino
najbolj navadna žarnica ima bolj bolj prijetno svetlobo

Pri nas je cela hiša v LED razsvetljavi in mi je prav smešno, ko pridem h komu z navadnimi "rumenimi" žarnicami. Tako, da se bi težko strinjal s tvojo izjavo. LED razsvetljava je veliko bolj naravna, saj precej bolj imitira sončno svetlobo, za razliko od navadne žarnice, ki je bližje svetlobi ognja.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tole si poglej
Link

"" target="_blank">Link

09/led-lights-health-hazard/" target="_blank"> "" target="_blank">Link
paladin111
# 07.10.2014 ob 14:59
Čestitke za izum. Ampak osebno mi je bolj všeč rumena svetloba.
kingstone
# 07.10.2014 ob 14:53
izo, tebi so takšni in drugačni nestrokovni mediji oprali možgane, ker nisi sposoben kritične presoje in zadosti znanja.

miljone in miljone let se je človeško oko prilagajalo na >5000K svetlobo iz sonca. potem pa priletijo internetni nadebudneži in pametujejo kako je rumena svetloba nekaj najboljšega za človeka.

ti ni to malo idiotsko?
ancient
# 07.10.2014 ob 13:01
@kingstone, vse LE diode so (bile) dejansko za nekaj uporabne, tudi tiste s starejšim letnikom. Je pa zdaj vprašanje kaj za tebe pomeni uporabno. LE diode se namreč še zdaleč ne uporabljajo samo za svetila kot taka....
tihomir
# 23.10.2014 ob 21:41
@neutrino Že en primer je v bistvu dovolj, da vidiš, da se ne podeljuje za preteklo leto

2009 je Barack Obama prejel Nobelovo nagrado za prihodnji čas (ki se še vedno ni zgodil). :P
qayxc
# 09.10.2014 ob 14:49
Potem pa se vsem prizadetim opravičujem.
qayxc
# 08.10.2014 ob 13:57
ZeK
G.Bruno
# 07.10.2014 ob 20:56
againstMafia
Oleg Vladimirovich Losev je res po krivici prezrt. Malo o njemu in njegovi tragični usodi si lahko preberete tukaj: The LED - older than we thought
mineral
# 07.10.2014 ob 19:46
Čutila v našem očesu so sposobna zaznati samo
tri vrste (barve, valovne dolžine) svetlobe (rdečo, zeleno, modro).
LED diode z belo svetlobo pa tudi oddajo te tri vrste.
Ostala svetila pa oddajajo tudi za nas nevidno svetlobo
(cel spekter od praktično radijskih valov, preko infrardeče
mimo vidne, preko ultravijolične do rentgenskih in celo do
x-žarkov). Torej se veliko energije vrže proč.
Za občutek kakšno belo svetlobo svetilka oddaja,
pa so ob pojavi neonskih žarnic se dogovorili, da
primerjajo to svetlobo z telesom ki je ogreto na recimo
4000 stopinj celzija, kar je pretvorjeno v kelvinove
stopinje (st C + 273) 4273 st K
Ta metoda se potem uporablja tudi pri varčnih sijalkah
in sedaj pri LED svetilkah.
Kakšno barvo (kelvine) izbrati?
3500K - svetloba podobna starim žarnicam
4000K - halogenske
4500 - 5500 dnevna svetloba (od mehke do ostre)
6500 in več je pa za moj občutek preveč za bivalne prostore
Torej ko nabavljate so pomembni podatki
1. Kelvini, 2. Luxi (Lumni) 3. energijska učinkovitost
ps: stara 100W žarnica daje od sebe ca 1200 luksov
pokuri pa ca 10 krat več elektrike v primerjavi z LED!
..... :)
vsx1016
# 07.10.2014 ob 19:37
Kaj pa OLED? V telefončkih, monitorjih, tvjih je opazna razlika v kvaliteti kontrasta in barvah. Ne vem pa kako bi prišlo do izraza pri osvetljevanju prostorov.
caott
# 07.10.2014 ob 17:08
Vsaj ena četrtina svetovne porabe energije gre za osvetljevanje

Pa kaj se. A te clanke sploh kdo prebere preden se objavjo.
izo
# 07.10.2014 ob 15:06
kingstone, ne govorim o wb..
hizli tren
# 07.10.2014 ob 14:58
Urko
# 07.10.2014 ob 13:37
Prijavi neprimerno vsebino
najbolj navadna žarnica ima bolj bolj prijetno svetlobo

Pri nas je cela hiša v LED razsvetljavi in mi je prav smešno, ko pridem h komu z navadnimi "rumenimi" žarnicami. Tako, da se bi težko strinjal s tvojo izjavo. LED razsvetljava je veliko bolj naravna, saj precej bolj imitira sončno svetlobo, za razliko od navadne žarnice, ki je bližje svetlobi ognja.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
tole si poglej
eos
# 07.10.2014 ob 12:20
Tudi meni jasno, zakaj šele zdaj, ko pa ledice obstajajo že vsaj 25 let. Drugo je pa, če je govora o novodobnih močnostnih led diodah. To pa je nekaj čedalje bolj uporabnega, sploh v avto industriji in javni razsvetljavi. Me pa zanima, kaj porečejo strokovnjaki, ki odsvetujejo branje pod led svetlobo.
Volcano
# 07.10.2014 ob 12:10
LED so že kar nekaj stare. Se spomnim, da so bile prisotne že v 80. letih. In komaj zdaj nagrada? Dolgo so rabili.
rokin
# 07.10.2014 ob 12:09
pa sej je led dioda stara že čez 10let?
qayxc
# 08.10.2014 ob 13:59
ZeK
Verjetno vsega v fiziki res ne razumem, razumem pa, da naj bi se nagrada podeljevala za dosežke v zadnjem letu, popravi me če se motim.
larbitron
# 07.10.2014 ob 12:40
Nagrada za modre led diode.
A potem v naslednjih letih sledijo nagrade še za izum ledic drugih barv?
kataklizma
# 07.10.2014 ob 14:50
pa je spet vojska sprostila par informacij, da se je dalo nekaj "novega" pogruntat in da farse tipa nobelova nagrada lahko plovejo dalje ... odgovori in rešitve so Vam na dlani gospoda, težava je v tem, da Vam očitno paše glumit to kar glumite - bravo, res ogromen korak na poti do boljše civilizacije
lev11
# 07.10.2014 ob 14:13
niso znali naredit "bele" barve - saj ne vem zakaj se reče bela ko pa je ? mogoče dnevna
LED je obstajal - ampak ni bil uporaben v široki uporabi
ne vem če je za to potrebna nobelova nagrada
bo pa v bodoče prihranila veliko energije ...
qayxc
# 07.10.2014 ob 14:30
Ni kaj, tale Švedska akdemija, ima očitno težave (mogoče so prestari), najbolje, da dodeljo nagrado za mir zopet Obami ali pa kaj podobnega.
Zadeti Derviš
# 07.10.2014 ob 12:42
Nobelov laureat je tudi Obama, zato je vrednost nagrade za področje fizike 0 !
Kazalo