"Posadka Sojuza MS-09 se je po 197 dneh varno vrnila na Zemljo," je tvitnila agencija Roskozmos. Nemec Alexander Gerst, Američanka Serena Aunon-Chancellor in Rus Sergej Prokopjev, ki so z vesoljskim plovilom pristali v Kazahstanu, so dejali, da se počutijo dobro.

Foto: Reuters Člani tehnične ekipe pomagajo nemškemu astronavtu Alexandru Gerstu pri izkcanju.
Foto: Reuters Člani tehnične ekipe pomagajo nemškemu astronavtu Alexandru Gerstu pri izkcanju.

Konec avgusta so imeli v vesolju majhno nezgodo, ko so naprave v nadzornih centrih na Zemlji zaznale padanje zračnega tlaka v Sojuzu. Posadka je odkrila luknjico, ki jo je po vseh verjetnosti povzročil trk s hitro letečim kamnitim delcem v vesolju. Luknjico, dolgo le nekaj milimetrov, so prekrili s tesnilnim sredstvom in lepilnim trakom.

Astronavti bi se morali po prvotnih načrtih na Zemljo vrniti 13. decembra, a se je zaradi oktobrske okvare plovila Sojuz zavleklo za teden dni. Oktobra bi morala na ISS v vesoljski raketi Sojuz potovati kozmonavt Aleksej Ovčinin in astronavt Nick Hague. Le dve minuti po izstrelitvi je računalnik zaznal in sprožil sistem za izredne razmere in raketa je morala zasilno pristala v kazahstanski stepi.

Na ISS-ju je zdaj nova ekipa dveh astronavtov in kozmonavta, Američanka Anne McClain, Kanadčan David Saint-Jacques in Rus Oleg Kononenko, ki bodo na vesoljski postaji ostali pol leta.