Astronom Phil Plait je pojasnil, da je 27.358 kilometrov precej blizu, v človeškem smislu pa gre za povsem zgrešen prelet. Foto: EPA
Astronom Phil Plait je pojasnil, da je 27.358 kilometrov precej blizu, v človeškem smislu pa gre za povsem zgrešen prelet. Foto: EPA

V Nasinem poročilu o nevarnosti trka je ob tem zapisano, da je verjetnost, da bi vesoljska skala tudi dejansko trčila ob Zemljo, zelo majhna. Asteroid pa se bo ne glede na to 15. februarja leta 2013 našemu planetu približal na vsega 27.358 kilometrov, poroča Daily Mail.

"Za zdaj smo varni"
Če bi asteroid v velikosti 2012 DA14 trčil ob Zemljo, bi povzročil eksplozijo podobnih razsežnosti kot eksplozija jedrske bombe. Asteroid sta februarja zaznala španska astronoma, izračuni pa so pokazali, da je njegova orbita zelo podobna Zemljini. Nekateri so tako že namignili, da bi se februarja lahko zgodil trk z Zemljo, vendar pa je ameriški astronom Phil Plait, avtor bloga Bad Astronomy, dejal, da se to najverjetneje ne bo zgodilo.

"Asteroid 2012 DA14 naslednjega februarja skoraj zagotovo ne bo trčil ob Zemljo. S 'skoraj zagotovo', mislim resno. Verjetnosti trka so tako majhne, da je njihova vrednost pravzaprav nič. To ne izključuje trka ob nekem drugem času, a smo za zdaj varni," meni.

Naslednji bližnji prelet leta 2020
Plait je še dodal, da bo to, glede na izračune, najbližji prelet asteroida primerljive velikosti do zdaj. "Vendar še enkrat. Bodimo jasni – zgrešil bo. V astronomskem smislu je 27.358 kilometrov precej blizu, v človeškem smislu pa gre za povsem zgrešen prelet," je pojasnil.

Naslednji bližnji prelet asteroida bo leta 2020, Plait pa pravi, da verjetnosti za trk tudi takrat ne bodo visoke. Gibale se bodo nekje na ravni verjetnosti, da vas zadene strela, kar je 1 proti 100 tisoč.