Foto:
Foto:
Discovery naj bi v vesolje ponovno poletel med 15. majem in 3. junijem letos.

Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa so ga prvič do konca napolnili s 1.900.000 litri goriva in nato temeljito pregledali, če na zunanji strani ne nastajajo ledeni delci.

Gorivo v rezervoarju ima -217 stopinj Celzija, zato so morebitni ledeni delci na zunanji strani zelo nevarni, saj se lahko pri vzletanju odlomijo in poškodujejo raketoplan.

Navdušenje po napornem delu
Znanstveniki so bili ob koncu zadovoljni in niso skrivali navdušenja nad odličnimi rezultati preizkusa. Opravili so ga na izstrelitveni ploščadi v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi, trajal pa je šest ur.

Rezervoar najbolj kritičen?
Nasa je največ izboljšav naredila ravno na rezervoarju, ki je bil tudi vzrok tragične nesreče raketoplana Columbia 1. februarja 2003. Pri vzletanju se je odlomilo nekaj delčkov izolacije, ki so poškodovali levo krilo raketoplana. Ko se je Columbia čez 16 dni vračala na Zemljo, poškodovano krilo pri vstopanju v atmosfero ni zdržalo pritiska vročega zraka in je razpadlo. Pri tem je umrlo vseh sedem vesoljcev na krovu.

Discovery naj bi v vesolje ponovno poletel med 15. majem in 3. junijem letos, točen datum pa bo določen šele po številnih dodatnih preizkusih.