Dober centimeter tehnologije, ki bi lahko rešil precej življenj. Foto: Youtube
Dober centimeter tehnologije, ki bi lahko rešil precej življenj. Foto: Youtube

Ekipa s švicarske Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) je v 14 milimetrov velik vsadek vgradila senzorje, ki merijo do pet kazalnikov v krvi, ki se sprožijo pred srčnim zastojem, poroča Extremetech.
Vsadek je prek tehnologije Bluetooth povezan z uporabnikovim pametnim telefonom, na katerega pošilja podatke o beljakovinah, kot je troponin, o ravneh glukoze, adenozin trifosfata in laktata. Tako lahko vsadek ponudi pomembne podatke npr. za fiziološki nadzor med telesno dejavnostjo ter pri posameznih bolezenskih stanjih, kot je diabetes, ali pa npr. pri rakavih obolenjih, kjer so za ustrezno doziranje zdravil potrebne večkratne krvne preiskave.
Napravica potrebuje še vir napajanja, ki ga priskrbi zunanji 100-milivatni baterijski obliž, ki se napaja prek brezžičnega induktivnega polnjenja in je skozi kožo povezan z vsadkom. Slaba stran naprave trenutno je, da so senzorji prekriti z ustreznimi encimi, ki odreagirajo ob določenih dogodkih v telesu. Vendar se ti encimi običajno v mesecu ali dveh razgradijo.
Dodatna dobra stran pa je - kljub trenutni številski omejenosti senzorjev, da jih je teoretično v vsadek mogoče namestiti precej več. Prav tako ni nekih omejitev, katere encimske reakcije je mogoče nastaviti.