Simbolična fotografija. Foto: BoBo
Simbolična fotografija. Foto: BoBo

Vodstvo Upravne enote Ljubljana med zaposlenimi išče kandidate, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri izvedbi volitev. Tajniki in njihovi namestniki za delo na volitvah prejmejo nadomestilo, nekaj posameznikov pa je v preteklosti prejelo tudi plačilo po podjemni pogodbi.

Za predsedniške volitve pred dvema letoma so tajniki in njihovi namestniki v Ljubljani prejeli nadomestilo v višini od 2200 do 2800 evrov. Tajniku Ernestu Mencigarju, ki je s tega mesta zdaj sicer odstopil, pa je Državna volilna komisija poleg nadomestila izplačala še 4000 evrov po podjemni pogodbi. Skupaj torej več kot 6000 evrov. Za evropske volitve leta 2014 je skupaj prejel 4500 evrov.

Za Mencigarja zneski niso sporni: "Vsako leto sem za Državno volilno komisijo imel podjemno pogodbo, s katero sem delal na področju informacijske podpore, predvsem poštnih predalov, dostopov, gesel, v zadnjem delu tudi na novem programu, dostopih in geslih."

Podobna izplačila je prejel tudi v preteklosti. Delo je opravljal tudi kot koordinator izvedbe volitev. Kot pojasnjujejo na DVK-ju, pa to ni uradna funkcija. Po naših informacijah podatki o visokih izplačilih Mencigarju razburjajo zaposlene na ljubljanski upravni enoti. Z drugimi tajniki in namestniki namreč DVK praviloma ni sklepal podjemnih pogodb, razen ko je šlo za nadomeščanje kolegov. Novi direktor DVK-ja Igor Zorčič je napovedal, da podjemnih pogodb ne bo več.

In kaj o tem meni Ernest Mencigar: "S tem nimam nobene težave. Po eni strani je to še boljše, saj mi ne bo treba nič delati. Če kdo misli, da se s tem denarjem služi ... Sam vem, da sem ga zaslužil, saj sem tiste dni vse dneve delal."

Načelnica Upravne enote Ljubljana Andreja Erjavec bo predvidoma danes ali jutri opravila nov krog pogovorov z uradniki, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri izvedbi evropskih volitev. Časa ni veliko, saj volilna opravila začnejo teči 11. marca.