Glasovnica. Foto: BoBo
Glasovnica. Foto: BoBo

Props in Zorčič sta se strinjala, da so volitve eden najpomembnejših izrazov demokracije, saj gre za uresničevanje volilne pravice, ki je ena temeljnih človekovih pravic. Zato je ključnega pomena, da vsi deležniki, ki sodelujejo v tem procesu, k temu pristopijo odgovorno, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Zorčič je predstavil tudi prioritete dela ob zasedbi položaja, pogovor pa je potekal še o nadaljnjih dejavnostih pred začetkom evropskih volitev.

Poudarila sta, da bodo letošnje volitve v Evropski parlament prve volitve, na katerih bodo lahko svojo volilno pravico uresničili vsi državljani Republike Slovenije, med njimi tudi okoli 3500 oseb, ki so pod skrbništvom in bodo lahko glasovale ob pomoči pomočnika. V prejšnjem tednu je namreč DZ sprejel novelo zakona o volitvah v državni zbor, ki je osebam, ki so pod skrbništvom in jim je bila sodno odvzeta volilna pravica, to pravico vrnil.

Ob tem sta poudarila tudi pomen odličnega sodelovanja med ministrstvom in DVK-jem ter med vsemi udeleženci, povezanimi z volitvami.

Pred evropskimi volitvami se sicer v Ljubljani zapleta pri sodelovanju uradnikov upravnih enot v volilnih komisijah, ki sodelujejo kot tajniki in njihovi namestniki. Odstopne izjave so podali tajniki dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane kot tudi njihovi namestniki. Opozarjajo, da si ne upajo prevzeti odgovornosti za izvedbo volitev ob vsem delu, ki ga imajo že sicer.

Ministrstvo za javno upravo:

Sedež ministrstva za javno upravo. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Sedež ministrstva za javno upravo. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Na ministrstvu za javno upravo so kasneje pojasnili, da je danes (sreda) potekal tudi sestanek z načelnico Upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec s ciljem "najti rešitve za zmanjšanje obremenjenosti zaposlenih na upravnih enotah in tudi zaostankov upravnih zadev, predvsem na področju tujcev".

Sorodna novica Bodo ljubljanski uradniki z upravnih enot sploh sodelovali pri evropskih volitvah?

Z namenom zbliževanja stališč in iskanja rešitev za optimizacijo delovnega procesa, izboljšanje pogojev ter razbremenitve zaposlenih na upravnih enotah pa poteka dialog tudi z načelnicami in načelniki drugih upravnih enot, predsednikom Sindikata državnih organov Slovenije ter predstavniki Konference sindikata upravnih enot, so še dodali.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je v sporočilu, ki ga je poslal tudi predsedniku vlade Robertu Golobu in Propsu zapisal, da ministrstvo za javno upravo skrbi predvsem izvedba evropskih volitev in uradniki upravnih enot, ki sodelujejo pri izvedbi volitev kot tajniki okrajnih volilnih komisij oziroma tisti, ki nudijo logistično podporo za nemoten potek volitev.

"Niti slučajno pa v službi za upravne enote ne kažejo problematiki primerne skrbi za odpravo zaostankov enormnega števila upravnih zadev, ki jih na upravne enote pride več tisoč dnevno," je ponovno opozoril. Dodal je, da "zna kaj kmalu priti do odločitev, ko bodo stavkovni odbori upravnih enot ponovno napovedali stavko, nekateri pa so že odločeni, da bodo stavkali do izpolnitev stavkovnih zahtev".