Foto: BoBo
Foto: BoBo

Med njimi so vse parlamentarne stranke, Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica, poleg njih pa še zunajparlamentarni SLS, Vesna, Resni.ca, Dobra država in Nič od tega. Volilni račun je odprl tudi SNS, čeprav so se v stranki odločili, da na evropske volitve ne gredo.

Organizatorji volilne kampanje morajo v skladu z rokovnikom Državne volilne komisije (DVK) poseben transakcijski račun za financiranje volilne kampanje odpreti najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja. Rok se tako izteče v sredo. Organizatorji morajo sicer poseben transakcijski račun odpreti, še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Podatke o transakcijskem računu in organizatorju kampanje morajo sicer liste predložiti hkrati z vložitvijo kandidature. To lahko storijo do 10. maja, ko se izteče rok za vložitev kandidatur, medtem ko se bo volilna kampanja uradno začela že dan prej, 9. maja.

Politična stranka lahko vloži listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj štirih poslancev državnega zbora ali najmanj tisoč volivcev. Dvoje ali več političnih strank lahko vloži skupno listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj šestih poslancev državnega zbora ali najmanj 1500 volivcev. Listo kandidatov lahko vložijo volivci, če je ta podprta z najmanj 3000 podpisi.

Na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Vsaka lista mora biti sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste.

Za zdaj so sicer kandidatno listo vložili v NSi-ju in Vesni. DVK mora liste potrditi do 19. maja.