25. maj 2018 ob 06:39 MMC RTV SLO Grem volit

Kandidati parlamentarnih strank mlade bolj prepričali, a še ostajajo neodločeni

Srečanje mladih s kandidati parlamentarnih strank

Mladi v studiu sprašujejo kandidate parlamentarnih strank. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Devet mladih je za soočenje s kandidati parlamentarnih strank pripravilo nekoliko težja vprašanja, saj menijo, da je tudi teža odgovornosti teh strank večja.

Tjaša Lukšič, Tilen Erjavec, Ula Nikolaja Ratajec, Ajda Lah, Luka Kržišnik, Lev Pavlovski, Jure Skubic, Špela Terbovc in Nika Kopajnik so se tokrat v studiu pet soočili s kandidati parlamentarnih strank. Med pripravami so se temeljito poglobili v njihove programe, in kakor je bilo slišati v zakulisju, so nekateri dolgi tudi do 300 strani. Pred pogovorom so mladi zato upali predvsem na konkretne odgovore, zanimalo jih je, kako bodo kanidati izpeljali lepozveneče obljube in kje bodo zanje pridobili sredstva. Nekateri so priznali, da so tokrat pripravili težja vprašanja in da bodo skušali dobiti pojasnila za nekatere pretekle odločitve parlamentarnih strank. Sicer pa težkih vprašanj ni, če veš, o čem govoriš, je dejala Tjaša.

Zadovoljni, a ne še povsem odločeni
Nihče od devetih mladih izpraševalcev pred oddajo še ni bil dokončno odločen, koga bo volil. Po koncu pogovora so bili precej navdušeni nad odgovori kandidatov, saj so se jim po večini zdeli bolj prepričljivi od odgovorov kandidati neparlamentarnih strank, s katerimi so se srečali v torek. A tudi po koncu obeh krogov pogovorov s kandidati za poslance še vedno nihče od njih ni bil popolnoma prepričan, komu bo čez deset dni oddal svoj glas, večina se kljub temu odloča le še med dvema ali tremi strankami. Priznali pa so, da so osebni stiki z aktualnimi in morebitnimi prihodnjimi politiki nanje naredili močan vtis in bodo zagotovo vplivali tudi na njihov končno odločitev.

Na volitve po kakšno pravico več
Devetih mladih, ki sodelujejo v projektu Grem volit!, ni bilo treba spraševati, ali bodo volili, zato smo jih vprašali, zakaj bodo volili. Ker menijo, da pritoževanje nad politiko ni upravičeno, če se državljan niti ne prikaže na volitvah. Ker se zavedajo, da je to njihova dolžnost in pravica. Ker ne želijo, da druge generacije odločajo o njihovi prihodnosti. Ker je prav, da izrazijo svoje mnenje, četudi s prečrtanim volilnim lističem in ker morda s svojim glasom, kakšno malenkost tudi spremenijo. "Tudi če se gremo to, da se tako in tako nič ne spremeni, da niso politiki tisti, ki sprejemajo najpomembnejše odločitve, in niso oni tisti, ki se z milijardami igrajo, še vedno ima vsaka stranka "mini ukrepe", ki se poznajo v vsakdanjem življenju in ki jih bo sprejela. Tudi če se ti plača ne bo takoj povečala za 100 evrov, mogoče dobiš kakšno pravico več. Zato voliš tistega, ki bo naredil tiste "mini stvari"," je sklenil Luka.

Larisa Daugul

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 30

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • SamoRes 25. maj 2018 ob 06:54
  Prijavi neprimerno vsebino
  Mladi bi morali spreminjat prihodnost države in izločit stranke, ki ne delujejo po načelih etične in moralne politike.
  Žaljiv in sovražen govor prek družabnih omrežij, laži, najemanje sumljivih kreditov v Bosni, prenašanje gotovine. Vse to bi morali mladi zavrnit.
  +11
  -10
 • severnik 25. maj 2018 ob 07:06
  Prijavi neprimerno vsebino
  Spet en velik bla bla... Nekateri od 10 do 20 let že na oblasti, mladi bi pa kar njih volili.

  Itak pa brezveze, ker mladi ne hodijo volit, je lažje jamrat, da nimajo zastonj malic, prevoza, spanja,...
  +3
  -2
 • Delilah16 25. maj 2018 ob 07:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  Severnik

  Ni res, da mladi volimo/volijo elite. Kar sem dobila, nek splosni vtis, se vsi bolj nagibajo proti neparlamentarnim strankam ali SMCju. Nihce pa ne razmislja o SDju, SDSu, vec ali manj smo siti zgodovinskih delitev, ki ste nam jih polozili. Problem je, ker mladi stevilcno ne odhajajo na volitve.
  +5
  -2
 • SKing 25. maj 2018 ob 07:53
  Prijavi neprimerno vsebino
  In zakaj bi mladi odhajali na volitve? Saj niso vsi neumni. V Sloveniji imamo še zmeraj na izbor zgolj "JJ ali druga stran". Za Levico (stranko, seveda) se ve, da bo zmeraj v opoziciji, to je tudi vsakomur jasno, zato je to bolj slaba alternativa. Ostalo pa se ve, kam pes taco moli.

  Potrebne so korenite spremembe na desnici - JJ bi moral oditi iz politike, takrat bi šele desnica dejansko zaživela in bi volili ZA določeno stranko. Danes se še zmeraj voli PROTI.

  Jaz nisem več med mladimi, nisem še med starimi - a trenutno NE vidim opcije, ki bi ji dal glas. Enostavno zato, ker dokler bo JJ v politiki, bo stanje takšno kot je. Ali je vsega kriv JJ ali morda medijski "pomp", to ne vem. Vem pa, da je že 25 let predsednik stranke, kar je definitivno preveč. In poznam mnoge podpornike SDS-ja, ki celo priznajo, da je JJ že predolgo v politiki oz. že predolgo predsednik stranke. Dokler ne bo te menjave, sprememb ne bo.
  +6
  -5
 • wax 25. maj 2018 ob 07:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Javnomnenjske raziskave na vzorcih s 730 ljudi, poenotenje mnenja mladine na podlagi 4ih mladih opranih glavcah...kam mi gremo..včerajsnje soočenje je šele pokazalo, za tiste ki znate poslušat, kako nizko je nekdo ki lahko kandidira, kar se splošne razgledanosti tiče
  +4
  0
 • vihraviuporabnik 25. maj 2018 ob 08:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Mladi imajo oči in ušesa in čutijo kako se dogaja staršem. Verjetno bodo laži tu na prepihu .
  +1
  -1
 • pobrisan 25. maj 2018 ob 08:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Podpredsednica Liste Marjana Šarca Jerca Korče stopa na državnozborske volitve kot nov politični obraz. A novinka v bitki za parlamentarni sedež ima divjo preteklost v študentski politiki, ki so jo zaznamovali tudi policijski postopki. Še temnejšo preteklost ima mati Korčetove, Alenka Korče. V času pranja terorističnih iranskih milijard v NLB je bila direktorica sektorja za plačilni promet s tujino, torej tista, ki je morala vedeti za milijardo dolarjev iz iranske banke Export Development Bank, ki so bili pozneje razpršeni na več kot 9.400 različnih računov. Pa ni ukrepala. Drugi podpredsednik stranke pa je Igor Žavbi, bratranec zloglasnega džihadista Roka Žavbija, ki v Italiji prestaja zaporno kazen zaradi novačenja islamistov.
  +4
  -4
 • 73f4a6215f7609b43b2c321cc685ae1b8853cf2ab7dd8fa60c998735702a92a3 25. maj 2018 ob 09:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  @SKing

  Razumem tvoj point glede desnice in JJ, ampak ce vseeno cakas na alternativno desnico, potem ne vem zakaj ne bi vseeno sel volit in pomagat nejansevskim desnim strankam prit v parlament?

  Imas recimo manj odmevne desne stranke ki se zavzema za vecjo odgovornost posameznika, manj drzave in s tem manj potratne drzave. Da it nastejem samo par:
  - ReSET ( jedro so cezmejni delavci, ki vedo kako nor davcni/placilni sistem imamo)
  - Lista Bojana Pozarja ( novinar, ki ve marsikatero svinjarijo politikov)
  - stranka GAS ( gospodarsko aktivna stranka za fleksibilnejsi trg dela)
  - SSN ( stranka slovenskega naroda)

  Osebno pa mislim da ima Slovenija vecje probleme kot je JJ in o njih nic ne beremo. Problem je pritlehna cenzura.
  +3
  -3
 • SKing 25. maj 2018 ob 10:15
  Prijavi neprimerno vsebino
  pkorosec - bodiva realna. Če bi imela katerakoli stranka na desni strani minimalne možnosti, da premaga SDS, bi bila stvar drugačna. Tako pa vsi vemo, da bo v primeru morebitne teoretične zmage SDS in sestave koalicije (ki je skorajda nemogoča, ker ne verjamem, da lahko SDS sestavi vlado) spet premier JJ.

  In to je tisto, kar si jaz pa še mnogi drugi v Sloveniji ne želimo. Če ne zaradi drugega - za moje poglede je JJ že dosti predolgo predsednik stranke SDS, mnogi sedanji volivci se leta 1993 še niso niti rodili. Dejstvo je, da SDS potrebuje novo vodstvo, saj so/smo vsi naveličani JJ-ja.

  Moje mnenje pač je, da so potrebne spremembe, vendar žal trenutno niso mogoče. A misliš, da je SD leta 2008 zmagal zato, ker so bili ljudje ZA njih? Ne. Ampak so volili PROTI JJ-ju in izbrali stranko, ki ji je najboljše kazalo, da ga lahko premaga (LDS je bil takrat že v fazi razpadanja, ZaRES pa ni imel možnosti za zmago - zato je pač zmagal SD). Enako je bilo na volitvah 2011 (PS) in 2014 (SMC).

  Vprašanje seveda je, ali je JJ res tako slab ali ne. Resnica je nekje vmes. A tudi v ekipnih športih na najvišji ravni je tako, da trener seveda ni vsega kriv, a ga po določenem času zamenjajo, če nima rezultatov, ki se jih pričakuje (obstajajo seveda izjeme, a jih ni kaj dosti). Zato menim, da bi SDS moral sprejeti odločitev, da se JJ-ju zahvali in postavi novo vodstvo. Morda bi na začetku bil rezultat porazen, a na dolgi rok bi se marsikaj lahko spremenilo. Z JJ-jem se ne bo. Čisto dejstvo.
  +1
  -1
 • SKing 25. maj 2018 ob 10:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Aja še to. Tudi reakcija "desnih" na to, da rečem, da bi JJ moral oditi iz politike, je po navadi smešna. Takoj te označijo za Kučanovca in komunista. Pozabijo pa, kolikokrat sem kritiziral obstoječo in prejšnje "leve" vlade. Od premierja do ostalih. A to se kar pozabi. Pač dejstvo je, da je za državo slabo, da zaradi enega človeka ljudje volijo PROTI. To preprosto ni dobro.
  +1
  -1

Zadnji prispevki