31. maj 2018 ob 06:32 MMC RTV SLO Grem volit

Mladi vs. politiki: Kako preprečiti dolgoročno ujetost mladih v prekarnosti

MMC-jev projekt grem volit! poslance
Grem volit! poslance

Kako preprečiti dolgoletno ujetost mladih v prekarna delovna razmerja? Foto: MMC RTV SLO

Odgovor na vprašanje, kako preprečiti dolgoletno ujetost mladih v prekarna delovna razmerja, je po mnenju 23-letne Tjaše preprost: ukiniti študentsko delo, kajti z njim mladi izgubljajo čas v delovnih razmerjih, ki nimajo nič opraviti z njihovim študijem.

Stranke se problematike lotevajo na različne načine. Medtem ko nekateri razmišljajo o nuji izboljšanja delovne inšpekcije in zmanjšanju agencijskega dela, drugi vidijo rešitev v že mnogokrat omenjenem povezovanju med gospodarstvom in šolstvom. Za del strank se mora s spodbudami gospodarstvu zganiti država, za del pa se morajo odgovorneje vesti delodajalci.

V MMC-jevem projektu Grem volit! smo z nekaterimi temami soočili mlade iz projekta Grem volit! poslance in kandidate za poslance iz strank, ki so se prijavile za sodelovanje.

.

Nastalo je 11 vsebinskih sklopov z odgovori na vprašanja z različnih področij, s katerimi smo skušali pokazati, kako razmišljajo tisti, ki bi v naslednjih štirih letih želeli odločati v parlamentu, in kako mladi, katerih prihodnost še ni določena. Pa tudi, kako blizu so razumevanju razmišljanja mladih. V videih smo sopostavili stališče mladega volivca s stališčem štirih ali petih predstavnikov strank. Kako natančni in neposredni so bili njihovi odgovori, ali so se temi izognili s "političnim besedičenjem", ali so izkoristili vprašanje za promocijo lastne stranke, ali pa so na vprašanje res odgovorili, si oglejte v videu ali pa odgovore preberite.

.

O čem vse so (že) razmišljali mladi in politiki si oglejte tukaj.

.

Videoposnetke bomo objavljali vsak dan do konca kampanje. Sodelovalo je 17 za sodelovanje prijavljenih strank, vsaka je zastopana v treh vsebinskih sklopih.

Kako torej preprečiti, da bi mladi dolgotrajno "vegetirali" v prekarnih delovnih razmerjih?

Tjaša, 23 let
Po mojem mnenju bi morali prepovedati študentsko delo in ustanoviti nekakšen nov sistem pripravništev, morda povezanih s študijem, ne pa da se študentski status izkorišča za neko popolnoma nerelevantno delo po gostilnah, ki nima povezave s poklicem, ki ga bodo študenti dejansko opravljali ali si ga želijo opravljati.


Žan Mahnič – SDS
To lahko naredimo tako, da izboljšamo šolski sistem, da ga bolj povežemo z gospodarstvom, da uvedemo dualni šolski sistem, tak, kakršen resnično mora biti, in ne takega, kot imamo zdaj, 54 pilotnih vajencev. Tukaj imamo za to področje spet izgubljena leta. In seveda tako, da stimuliramo gospodarstvo, ne s subvencijami, ampak z davčnimi olajšavami, tudi na način, da ustvarjajo kakovostne zaposlitve. Samo na tak način se bomo znebili tega problema.

Danijel Bešić Loredan – GibanjeSkupajNaprej
Težko vprašanje. Tu bomo morali najti nekakšen nov družbeni konsenz: delodajalci in tisti, ki iščejo zaposlitev, bodo morali sesti za isto mizo. Mladi bodo morali dobiti možnost, da se po končanem študiju zaposlijo. Samo tako bomo dolgoletno prekarnost preprečili, ampak to je tek na dolge proge. Od leta 2008 imamo krizo, leta 2013 je bila Slovenija na dnu in v generaciji, stari 30 in manj, so mladi za nas izgubljeni. Omogočiti jim moramo, da tukaj ostanejo in imajo službe. Neko ravnovesje med mlado in staro generacijo bo treba najti. Tega žal danes nimamo.

Jernej Vrtovec – NSi
Zlasti je pomembna korelacija že med samim študijem – med študentom ter prihodnjim delodajalcem. To pomeni več povezav s podjetniki, s podjetništvom ... nekatere fakultete imajo že zelo dobre povezave, so učinkovite. Tako bi mladi pridobili izkušnje tudi med študentskim delom. Jaz si želim, da bi delali tista dela, za katera se med študijem tudi usposabljajo. Vsekakor pa bi delodajalci lažje zaposlovali mlade takoj po končani fakulteti, če bi imeli določene spodbude, zlasti davčne razbremenitve, da ne bi bili tako davčno obremenjeni, potem bi tudi lažje zaposlili mladega človeka. Danes pa so delodajalci žal preveč davčno obremenjeni.

Uroš Lubej – Solidarnost
To je ena večjih težav mladih v tem obdobju. Okrepiti treba inšpekcijo, povečati število inšpektorjev, ki nadzorujejo te napol zakonite ali celo nezakonite oblike zaposlovanja. Treba je omejiti delo agencij, ki posredujejo delo v različnih podjetnih. Treba je znižati delež agencijskih delavcev znotraj podjetij, ki je zdaj precej visok, predvsem pa je treba ustvariti okolje, v katerem prekarnih oblik dela ne bo. To je treba narediti v tem smislu, da bo Slovenija tako zanimiva za zaposlovanje, da se bodo morala podjetja potruditi in ponuditi dobre pogoje mladim izobraženim in manj izobraženim kadrom, da bodo delavce sploh dobili. Kajti zdaj živimo v času rasti, in če Slovenija ne bo ponudila dobrega okolja za delo, bodo mladi, tako kot to že počnejo, odhajali drugam, v tista okolja, kjer so razmere boljše kot pri nas.

Aleksandra K. Kovač

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 35

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • paver 31. maj 2018 ob 07:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  Poklicno usposabljanje je bilo v gnili Jugoslaviji zelo dobro rešeno. Potem so ga novodobni turbokapitalisti uničili, sedaj pa jokajo in stokajoker nimajo delavcev.
  +13
  -3
 • mikic007 31. maj 2018 ob 07:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pri Tjaši bi lahko zaključili. Povedala je v par stavkih, kaj je najlažja in najbolj učinkovita rešitev, vsi drugi so pa potem bluzili in nagrmadili kup floskul.

  V bistvu je to antireklama za volitve, saj je "amaterska" edina rekla bobu bob..
  +11
  -1
 • MatRag 31. maj 2018 ob 07:47
  Prijavi neprimerno vsebino
  Če se politikom ne bi šlo samo za tisti stol in lepo plačo bi tud mi od tega kaj imeli. Na soočenjih pa ne slišiš druga kot kaj smo naredili in kaj je kdo zafural v preteklosti namest, da bi vsi za skupno dobro raje gledali v prihodnost in oblikovali enotno vlado. Ampak eni že na začetku pravijo s tem bom šel s tem ne. Zato bom volil Nsi.
  +2
  -6
 • SamoRes 31. maj 2018 ob 07:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  Žan Mahnič – SDS
  Tukaj imamo za to področje spet izgubljena leta. 


  Reče predstavnik stranke, ki je vladala dvakrat in nič storila na tem področju. Dejanja, ne besede.
  +10
  -6
 • Wasabi 31. maj 2018 ob 08:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kako preprečiti dolgoročno ujetost mladih v prekarnosti

  Ja najbolje tako, da volite na volitvah natančno tiste, ki so krivi za zdajšnji položaj. Se pravi SD, SDS, SMC, Desus, NSi, Bratušek....da slučajno ne bi volili kakšnih novih strank, ker tiste vas hočejo vreči v prekarnost.

  #slovenceljlogika
  +8
  -1
 • 1a34 31. maj 2018 ob 08:21
  Prijavi neprimerno vsebino
  Stipendije in socialne transferje je treba povisati, da bodo lahko mladi relativno bolj v miru studirali, kot so to v casih pred obdobjem neoliberalizma, ki pa ga po (d)igitalni revoluciji ni vec.
  +3
  0
 • d378a2154c98951735e1d76b9c880c377a5170f96852d43c8f17df1048e65947 31. maj 2018 ob 08:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  V bistvu so pa tudi redno zaposleni nekakšni prekarci (< preko? - ali si niso mogli izmisliti malo lepše besede, posredno zaposleni ali pa kaj podobnega?).

  Le da njih se ne rešuje tako, da bi se jim reklo problem in da bi se jih do konca pohodilo. Češ, da 'kdor ni zame, je terorist'; hočem reči 'problem, ki se ga izbriše', kot smo to 'reševali' v socializmu. Razumem, da tako govorijo zaradi volitev. Poleg tega se prekarno delo pri nas enači s samozaposlenimi, kar je tudi oslarija. Naj rečejo, da bodo začeli razločevati razlike; ko bi sploh kaj videli. Verjetno pa kakšne podpore zato res ne bo, :) .

  UTD-ju, ki bi lahko pokrival vsaj obvezne prispevke, in ki bi pa res rešil ta 'problem', katere pri nas kar izenačimo s plačilom pravice do dela itd., se pri nas enači s socialo. Ko gre za diametralno drugo zadevo. Sociala predpostavlja, da človek na trgu dela ni, UTD pa da je. In ko se pri nas pri vsem 'enačenju' viša minimalno plačo, se samozaposlenim ipd. zniža dohodke.

  Redno zaposlenega ščitimo skoraj preveč, ima bonitete in plačo, samozaposlenega pa obratno, ima mezdo brez bonitet. Alin vsaj sindikati sploh kaj počnejo?

  Skratka: UTD bi bil rešitev (poleg tiste, ki jo omenjam, ki pa tudi do tega privede in reši večino problemov tako, ko bi popravili ustavo in ločili kapital od upraviteljev podobno k0t v ZRN, tako, da bi celoto ločen knjigovodsko opredelili, da si kapitala ne bi prisvajal noben). Seveda pa ne pretiravati glede višine do absurdov. Ne se bati konkurence na trgu dela. Ker za ti sedaj gre. Celo za to, da trga dela niti ni in to omogoča delodajalcem da vse to počnejo.
  +2
  0
 • endvatrilovi 31. maj 2018 ob 08:46
  Prijavi neprimerno vsebino
  Manj intervencij države (povsod) in več svobode posameznika pri vseh dejavnostih, tudi podjetniških. To vodi v višjo gospodarsko rast in ljudje bodo zaposleni.
  Prekarnost generirajo sterejši, ki se ne želijo umakniti oz. želijo imeti mlade "v šahu" ("kadarkoli se te lahko znebim"). Nekatera podjetja imajo to obliko enostavno zato, ker so plače preveč obdavčene in delavcev ne morejo plačati (konkurirajo pač na globalnem trgu).
  0
  -4
 • B in . 31. maj 2018 ob 08:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  "23-letne Tjaše preprost: ukiniti študentsko delo, kajti z njim mladi izgubljajo čas v delovnih razmerjih, ki nimajo nič opraviti z njihovim študijem."

  Tjaša ima tukaj prav, prav tako treba ukinit privatne študijske programe, ki obstajajo sami zaradi sebe in nimajo niti približno ustreznega povpraševanja na trgu ali je ta že prenasičen ali ni spoštovan kader, ki pride iz teh šol, ker lahko zaposlijo kogarkoli. Se pravi tiste programe, ki so tukaj samo zaradi stopnje izobrazbe, dela profesorjev in izžemanja staršev.

  Kar se tiče podjetništva ... je rešitev na obzorju nekaterih takšna.
  Treba volit levico, da bomo vsi na socialnih transferjih, otroških dodatkih, ker se bo bolj splačalo kot delati. Nekatere skupine to že pametno izkoriščajo. Je res ali ne?
  Delali bomo samo še za korporacije, ki bodo lahko plačevale vse dajatve in davke ter izžemale delovno silo do konca. Za ostale bodo tu državne službe (kjer se denar v krogu vrti, služba pa pretežno po vezi dobi) in socialni transferji ter nova zadolževanja, prodajanje / propadanje države.
  Gnili kapitalizem bo propadel na način, da bo ostal prostor samo za velike (pretežno tuje) kapitaliste (razni monopoli), brez manj uspešnih ali manjših domačih podjetnikov.
  +3
  -4
 • d378a2154c98951735e1d76b9c880c377a5170f96852d43c8f17df1048e65947 31. maj 2018 ob 09:03
  Prijavi neprimerno vsebino
  PS
  Šele ko bo delavec lahko rekel delodajalcu 'Nein, danke', bo rešen 'problem'. UTD! Simpl. Dobili bi ga lahko za začetek 'prekarci' (da bi lažje zavrnili kakšno vsiljeno delo in da bi lažje barantali), samozaposleni ipd. Kasneje bi z UTD, ki bi ga začeli dobivati tudi zaposleni, pa olajšali bivanje tudi delodajalcem (ja, se tupi, da bi bili oškodovani). Tudi to je, da sedaj UTD (v drugi obliki) dobivajo samo redno zaposleni. Pa to bistveno višjega, kot naj bi bil! Kar je pa resnični problem: monopoli in neenakost zaradi navidezne enakosti in zaradi enačenj oblast=ljudstvo (ko samo oblast potem še imaš), Država kot upravitelj=država oz. družba (ko potem le še samovoljo upraviteljev sploh imaš in nobene zaveze do družbe, vsaj kapitalske, pogodbene vsekakor ne). Kot obstajajo monopoli in prisvajanje identitete) češ, oni so izven vsake konkurence... jih ni) ipd.
  +1
  0

Zadnji prispevki