29. maj 2018 ob 06:48 MMC RTV SLO Grem volit

Mladi vs. politiki: Volilna pravica pri 16 letih?

MMC-jev projekt Grem volit! poslance
Grem volit! poslance

Volilna pravica pri 16 letih? Foto: MMC RTV SLO

Volilna pravica pri 16 letih se je prebila v številne politične programe strank, ki si želijo ostati ali se prebiti v nov sklic parlamenta, z argumentacijo o zrelosti, svežem razmišljanju in odgovornosti 16-letnikov. A številni mladi razmišljajo drugače.

23-letni Lev tako opozarja na nizko volilno udeležbo v skupini mladih do 25. leta, ki imajo pravico voliti, in se sprašuje, ali ne bi bilo bolje najprej te skupine spodbuditi k sodelovanju v političnih procesih. Politiki se s tem sicer strinjajo, njihove rešitve pa se vrtijo predvsem okoli nuje po izobraževanju mladih o slovenskem političnem sistemu in političnih procesih.

V MMC-jevem projektu Grem volit! smo z nekaterimi temami soočili mlade iz projekta Grem volit! poslance in kandidate za poslance iz strank, ki so se prijavile za sodelovanje.

.

Nastalo je 11 vsebinskih sklopov z odgovori na vprašanja z različnih področij, s katerimi smo skušali pokazati, kako razmišljajo tisti, ki bi v naslednjih štirih letih želeli odločati v parlamentu, in kako mladi, katerih prihodnost še ni določena. Pa tudi, kako blizu so razumevanju razmišljanja mladih. V videih smo sopostavili stališče mladega volivca s stališčem štirih ali petih predstavnikov strank. Kako natančni in neposredni so bili njihovi odgovori, ali so se temi izognili s "političnim besedičenjem", ali so izkoristili vprašanje za promocijo lastne stranke, ali pa so na vprašanje res odgovorili, si oglejte v videu ali pa odgovore preberite.

.

O čem vse so (že) razmišljali mladi in politiki, si oglejte tukaj.

.

Videoposnetke bomo objavljali vsak dan do konca kampanje. Sodelovalo je 17 za sodelovanje prijavljenih strank, vsaka je zastopana v treh vsebinskih sklopih.

Volilna pravica pri 16 letih. Torej da ali ne?

Lev, 23 let
Trenutno imamo težave že s tem, da nihče ne glasuje že v skupini od 18. do 25. leta starosti. Da bi povečali to skupino od 16 do 25 let, se mi zdi nesmiselno. Najprej je treba poskrbeti, da bomo mi, ki smo trenutno mladi, glasovali, potem pa se lahko pogovarjamo o razširitvi te skupine.


Anže Jesenek – Piratska stranka Slovenije
Vsekakor. S tehnološkim napredkom in vse več informacijami, ki jih imamo na dlani tudi prek spleta, so mladi vedno bolj izobraženi. Seveda pa gre to z roko v roki z reformo in izboljšanjem izobraževalnega sistema v Sloveniji. Volivec ni samo številka, ni samo oseba, ampak je izobražena oseba. Človek, ki je izobražen o tem, kako se odloča in kaj so pravilne informacije, kako jih predelati in kako jih "sprocesirati" ter uporabiti v svojo korist ... to mora obvladati, da lahko dobro voli. Torej človek, ki je pri 16. letu starosti v izobraževalnem sistemu primerno izobražen na take načine, bo vsekakor tudi dober volivec.

Jasmina Opec Vöröš – SLS
Najprej bi morali uvesti v šolski sistem državljansko vzgojo in mlade izobraziti o samem sistemu v Sloveniji, jim predstaviti politično kulturo, naš sistem in potem v naslednjem koraku je tudi razmislek o volilni pravici pri 16 letih.

Jernej Štromajer – SD
Da, ker, če lahko pri 16 že voziš avtomobil in plačuješ davke, ni nobenega razloga, da ne bi soustvarjal tudi svoje prihodnosti in glasoval o svojih odločevalcih v prihodnosti.

Simon Zajc – SMC
Da. Lahko dam za in proti argumente, da ne bom obtožen, da sem samo za. Da, zagotovo, ker mladi pri 16 že vedo dovolj, se znajo odločati, marsikdaj razmišljajo bolje kot starejši, manj obremenjeno. Morda je edina slaba stran, kako motivirati mlajše, ker imamo že pri 18, 19 let starih težave s tem, kako jih motivirati, da gredo na volitve. Ampak vsekakor pa da.

Tomislav Pirjevec – GAS – Gospodarsko Aktivna Stranka
Volilna pravica pri 16 letih je morda malo prezgodnja. Najprej upoštevajmo to, da je posameznik zdaj polnoleten pri 18 letih in se mora od takrat zavedati tudi svoje odgovornosti. Če se zakonsko spremeni, da je odgovoren že pri 16 letih, potem se strinjam z volilno pravico pri 16 letih.

Aleksandra K. Kovač

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 53

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Lukos 29. maj 2018 ob 07:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  Seveda bi radi, da bi 16 letni lahko volili, ker so zelo lahko vodljivi.
  Glede, da lahko vozijo avto pa ste pozabili omenit, da morajo ob sebi imeti osebo, 27 let in 5 let vozniške najmanj. Se pravi se taka oseba uči, in politiki bi najraje bili njihovi mentorji.

  Naj se pri 16 raje osredotočijo na kvalitetno šolanje in kako dobiti fanta/punco ;) Ne pa da jih boste sekirali in manipulirali že pri teh letih.
  +28
  -2
 • 68cdff2457549e4ac66ed4d23e240cfce19cd8d8db388c8775aaf285efa94f73 29. maj 2018 ob 07:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Naj volijo, če so redno zaposleni in od plače plačujejo davke ter prispevke.
  +13
  -3
 • severnik 29. maj 2018 ob 07:26
  Prijavi neprimerno vsebino
  Itak mladi ne hodijo na volitve. V nedeljo se treznijo.
  +16
  0
 • taprav gorenc 29. maj 2018 ob 07:29
  Prijavi neprimerno vsebino
  Jest bi dal vsakemu test,kot na izpitih,če ne ločiš strank in osnovnega programa,potem bodi doma.

  Včeraj na pop se je videlo,da edino SDS in NSi razumejo razvoj Slovenije.

  Ostali kekci niso vredni nič in terjajo zaostalo politiko.
  +15
  -10
 • taprav gorenc 29. maj 2018 ob 07:32
  Prijavi neprimerno vsebino
  Katastrofa bi bila da en mladec vidi mesca kot nekaj za prihodnost za mlade!

  Grozljivo!
  +9
  -7
 • discoversci 29. maj 2018 ob 07:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zniževati želijo starostno mejo za volitve, ker je mlajše lažje zavesti in prepričati v nekaj z raznimi tviterji in ostalimi nepotrebnimi stvarmi za na smetišče. Pa še kritična masa se pridobi. Ejej...slovenija moja, kam ti pluješ.
  +12
  0
 • wisan 29. maj 2018 ob 07:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Politiki so ljudje, ki ne znajo živeti od svojega dela.
  Najboljše, da imajo pravico tudi novorojenčki. Starši, še posebej tisti, ki nič ne delajo, ampak bi radi živeli od politike, jih bojo potem peljali na sprehod na volišče. Pa dedeke in omike, tiste, ki pričakujejo še le to, da jih kdo vsak dan nafojtra.
  +6
  0
 • george74 29. maj 2018 ob 07:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pri 16ih jim grejo po glavah itak samo žuri in računalniške igrice ipd ... če bi že šli volit, bi itak prej vprašali doma kaj naj obkrožijo, tako, da bi verjetno imeli njihovi starši kar naenkrat dva glasova.
  Bi pa bilo treba omejit volilno pravico tudi v starosti - po 75 oz 80 itak slišijo samo še obljube o pokojninah, in seveda zato volijo Desus, ki pa je totalna blokada za normalen razvoj države.
  +7
  0
 • pero-perica 29. maj 2018 ob 07:40
  Prijavi neprimerno vsebino
  taprav gorenc-ne gledam teh soočenj .včeraj sem pa z zanimanjem gledal kaj mislijo tisti,ki ustvarjajo
  denar.joc jim je lepo povedal,da se vlade lahko še bolj menjajo ampak podjetniki ne morejo delati,ker jih dušijo na zice prirasli birokrati
  +7
  -1
 • zapravico 29. maj 2018 ob 07:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Preiskava potrdila: Blok 6 preplačan za pol milijarde evrov
  +6
  0

Zadnji prispevki