1. junij 2018 ob 15:53 MMC RTV SLO, STA Grem volit poslance

Solidarnost zaradi pokojnin proti državi napovedala skupinsko tožbo

Količniki za določanje pokojnin "ustvarjajo drugorazredne državljane"
Uroš Lubej
V stranki Solidarnost pozivajo vse, ki občutijo to krivico, da pošljejo kontaktne podatke za uvrstitev v kolektivno tožbo. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Solidarnost je napovedala, da bo proti državi vložila skupinsko tožbo, v kateri bodo zahtevali, da država oškodovancem s krivičnim količnikom povrne nacionalizirani del pokojnine, ki so si jo zaslužili in vplačali v delovni dobi.

Stranka Solidarnost je sicer že večkrat opozorila na po njihovem mnenju neustavno ureditev zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju 1 in 2, ker količniki za določanje pokojnin "ustvarjajo drugorazredne državljane". Dodali so, da je bilo več kot 100.000 upokojencem z izračunom izredno nizkih pokojnin in dejansko nacionalizacijo dela njihovih pokojnin odvzeto dostojanstvo in ustavne pravice. S tem pa so kršene ustavne pravice upokojencev, so prepričani.

ZPIZ 1 in 2 sta po njihovem mnenju v nasprotju z ustavnimi določili o socialni državi in z mednarodnimi konvencijami o človekovih pravicah. Zato je stranka vložila tudi pobudo za presojo ustavnosti teh zakonov, k podobnemu so pozvali tudi varuhinjo človekovih pravic.

V napovedani tožbi bodo zahtevali, naj država pri obravnavi upokojencev uporabi enaka merila, kot jih je uporabila pri vračanju nacionaliziranega premoženja Cerkvi.

Sa. J.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 1

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govorZadnji prispevki