17. maj 2018 ob 16:58 MMC RTV SLO, STA Novice

Dobra država raziskovalce javnega mnenja poziva k razkritju pogodb s strankami in državnimi podjetji

Parlamentarne volitve 2018
Stranko Dobra država vodi zdaj nepovezani poslanec Bojan Dobovšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

V stranki Dobra država ob objavi raziskav javnega mnenja opozarjajo, da se nekatere agencije, ki ankete izvajajo, ukvarjajo tudi s svetovanjem političnim strankam.

To meče dvom na verodostojnost anket, zato v Dobri državi zahtevajo, da agencije razkrijejo, ali imajo sklenjene pogodbe s strankami in državnimi podjetji.

V stranki namreč opozarjajo, da nekatere javnomnenjske ankete zajamejo premajhen vzorec sodelujočih, pa tudi sicer so pri izvajanju prisotne strokovne napake. Zaradi tega nastajajo ogromna nihanja v izkazani podpori posameznim strankam, ki presegajo več sto odstotkov, so zapisali.

Prepričani so, da je treba to področje zakonsko urediti. Sami nameravajo v najkrajšem času oblikovati zakonske podlage za delovanje agencij za merjenje javnega mnenja, ki bodo zagotovile "preglednost in javnost njihovega delovanja in obvezo objavljanja načina pridobivanja podatkov".

Predlagajo tudi oblikovanje neodvisne agencije, ki bi ob dogovoru in sofinanciranju vseh političnih strank objavljala strokovne meritve javnega mnenja. "V nasprotnem primeru bomo zašli v nevzdržen položaj, ko bo vsaka politična stranka imela svojo agencijo za merjenje javnega mnenja, ki bo prirejala podatke v skladu z njenimi političnimi interesi," so zapisali v sporočilu za javnost.

V stranki sicer te dni na terenu pospešeno predstavljajo svoje kandidate za državnozborske volitve. Javnomnenjske ankete pa jim za zdaj kažejo, da bo bitka za prestop parlamentarnega praga težka.

Al. Ma.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 17

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • bajojoba 17. maj 2018 ob 17:30
  Prijavi neprimerno vsebino
  Hja...
  +1
  -1
 • conanbarbarian 17. maj 2018 ob 17:32
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vsi vemo, da so pri nas ankete neverodostojne in da rtv objavlja fake news !
  +16
  -2
 • paver 17. maj 2018 ob 17:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  Te ankete je treba prepovedati!
  +15
  -2
 • vzhodnik 17. maj 2018 ob 17:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  Predlagam jim, naj preiščejo vse od leta 1991 ljudi, ki so nesorazmerno obogateli čez noč. Med temi je prav največ političnih veljakov in posameznikov pripadnikov teh strank. Izvor se lahko ugotovi, samo pričeti je potrebno in delati. Vse je jasno kot beli dan. To naj Dobovšek zahteva in predlaga, pa bo imel podporo, ampak delati in preiskati!!!
  +7
  0
 • astro 17. maj 2018 ob 18:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  G. Dobovšek je veliko govoril in malo storil.
  +3
  -11
 • Bluzer 17. maj 2018 ob 21:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  ninamedijo zapret z zakonom, pa bo takoj bolje...
  +3
  -3
 • bozo67 17. maj 2018 ob 21:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Končno je nekdo spregovoril... Težijo s temi anketami 100 na uro... Pounam ogromno ljudi, pa mi ni še nihče omenil, da je bil anketiran... To je vse načrtno zavajanje...
  +7
  -1
 • RoSeR 17. maj 2018 ob 22:06
  Prijavi neprimerno vsebino
  @vzhodnik ... imamo nekaj teh podatkov. Imaš ma YT posnetke raziskovalnega novinarja Domagoj Margetić. Pa boš ugotovil, zakaj in kako je razpadla Yu in kdo se je na ta način okoristil, kdo so pravi strici iz ozadja.
  +1
  -3
 • kopibrejk 17. maj 2018 ob 23:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Mene še nihče ni vprašal, če sem sodeloval v anketi, pa v vsaki večkrat sodelujem.
  +5
  -1
 • Vojanov79 17. maj 2018 ob 23:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  Stranka ReSET ravno zbira podpise za prepoved objavljanja anket. Zanimivo, da v dobri drzavi nic ne omenijo, da so povabljeni, da se zoperstavijo pranju mozganov. Iz clanka je razvidno, da se samo zavedajo kaksen vpliv imajo na volivce. Torej zakaj jih ne prepovedat? Ne dajo volivcu nobene relevantne informacije.
  +3
  0

Zadnji prispevki