3. junij 2018 ob 23:47 MMC RTV SLO Novice

Šarec pričakuje mandat za sestavo vlade, z Janšo v vlado ne gre

Glede na napovedi strank SDS vlade ne more sestaviti
Marjan Šarec, LMŠ
Koalicijo s stranko SDS brez Janše je Šarec označil za "idejo iz domače kuhinje". Foto: BoBo

Za stranko, ki ni bila še nikoli v parlamentu, je to velik uspeh. Če se bodo vsi držali povedanega pred volitvami, pričakujem, da bomo sestavljali vlado.

Šarec o uspehu na volitvah in sestavljanju vlade
Marjan Šarec, LMŠ

Marjan Šarec z Janšo v vlado ne gre, mu je pa čestital za zmago in zaželel srečo pri sestavljanju vlade. Foto: BoBo

Kaže, da bomo imeli 13 poslancev, takšna je tudi moja hišna številka, sestavljali pa bomo 13. vlado.

Šarec o "nesrečni" številki 13

Marjan Šarec je ponovil predvolilno napoved, da z Janezom Janšo in SDS-om v vlado ne gre. Z vsemi preostalimi pa se bodo pogovarjali, tudi z NSi-jem, saj gre za zmerno desnico, je dejal.

Lista Marjana Šarca (LMŠ), ki je glede na delni izid volitev drugouvrščena, je z dosežkom zadovoljna, predsednik stranke Marjan Šarec pa je prvaku SDS-a Janezu Janši že zaželel srečo pri sestavljanju koalicije. Janši je sicer čestital za zmago, ob tem pa povedal, da "ne bodo klicali prvi, bodo pa počakali klic". Šarec je sicer že pred volitvami dejal, da LMŠ ne bo šel v vlado s stranko SDS, kar je pred novinarji znova odločno ponovil. Če bi spremenili predvolilne napovedi, bi izpadli kot neverodostojna stranka, je še opozoril.

"Za stranko, ki ni bila še nikoli v parlamentu, je to velik uspeh. Če se bodo vsi držali povedanega pred volitvami, pričakujem, da bomo sestavljali vlado," je Šarec komentiral izid in hkrati napovedal možnost, da bo postal novi slovenski premier. "V vlado z Janšo ne gremo. Če ne bo mogel sestaviti vlade, je prav, da priložnost dobi drugi," je bil jasen.

Kaj pa koalicija s stranko SDS brez Janeza Janše? "To so neke ideje iz domače kuhinje. Mi se tega ne gremo," je odgovoril.

Ob spremljanju izidov vzporednih volitev in razglasitvi zmagovalca, stranke SDS, je sicer v štabu LMŠ-ja zavladal molk, ki pa mu je hitro sledil bučen aplavz in zadovoljstvo z drugim mestom in 13 poslanci. V štabu LMŠ-ja so izid volitev tako sprejeli kot uspeh. "Kaže, da bomo imeli 13 poslancev, takšna je tudi moja hišna številka, sestavljali pa bomo 13. vlado," je glede "nesrečne" številke 13 pred novinarji veselo izjavil Šarec.Sestavljanje vlade in reforme
"Težko bo. Pogovarjali se bomo z vsemi, ki ne nameravajo v koalicijo s stranko SDS. Vztrajali bomo pri tem, da se začnejo reforme," je napovedal in dodal, da bo gneča v DZ-ju velika, a če se bodo stranke obnašale državotvorno, bo mogoče koalicijo postaviti na noge. "Nimamo se za odrešenike, a vemo, kaj Slovenija potrebuje," je sklenil. Na vprašanje, ali bi LMŠ v svoji koaliciji raje videl NSi ali Levico, brez ene od teh strank namreč koalicije ne bi mogel sestaviti, Šarec še ni hotel odgovoriti. O gotovih težavah njegove potencialne koalicije, ki bi imela najmanj pet strank, pa je dejal: "Politika je umetnost možnega."

Glede nizke volilne udeležbe je predsednik LMŠ-ja in kamniški župan dejal, da se je zadnje čase že večkrat ponovila in da ga prav nič ne preseneča. "To je posledica tega, da politika ničesar ne naredi, da je polno politične nekulture, sovražnega govora, žaljivih tvitov, vse to prispeva, da ljudje rečejo – vsi so isti – in ostanejo doma," je naštel.

Šarec se je zahvalil vsem volivcem, ki so jim namenili svoj glas, pa tudi vsem preostalim, ki so prišli na volitve, saj je visoka volilna udeležba ključ demokracije.

Tudi podpredsednik LMŠ-ja Igor Žavbi je predtem izrazil zadovoljstvo. Drugo mesto je uspeh, je prepričan in dodal, da so ankete tokrat "očitno bolj zadele". Zahvalil se je tudi vsem volivcem, še posebej pa tistim, ki so podprli LMŠ. "Med kampanjo smo se borili pošteno, sicer so nam veliko polen zmetali pod noge, a nič za to, vrgli jih bomo v peč in se pogreli," je vidno zadovoljen z izidom o volilni kampanji izjavil podpredsednik LMŠ-ja Žavbi.

Gorazd Kosmač, La. Da.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 88

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • kapljač 3. junij 2018 ob 23:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pa nej Jnaša sestavi vlado. Boste šli obvezno k maši in spovedi že pred vsakim šihtom , otroci pa pred poukom. In po šihtu in po pouku tudi. Ngrajeni bodo tisti, ki bodo denucirali svoje sodelavce , sošolce in celo svoje starše, če bi samo kaj spregovorili o komunistih, rdečih in levih.
  +32
  -78
 • RYAN 3. junij 2018 ob 23:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  kaj ko janša ne bo mogel sestaviti vlade
  +18
  -17
 • gorcin 4. junij 2018 ob 00:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  Bo že Karel šel, čeprav je rekel, da ne bo.
  +9
  -21
 • gospod iskreni 4. junij 2018 ob 00:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  Jansa, ce je pameten bo prepustil vlado njemu. Ker se no opekel, se ga bo tudi znebil. Ne morem verjet ds toliko forsira vlado šarec. Ali ima aduta iz rokava ali pa je neumen
  +37
  -11
 • rudes 4. junij 2018 ob 00:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Meni je zanimiv Tonin. Tudi z deklariranim napovedanim sodelovanjem z Ivanom, mislim da, pravi fiasko. Je pa pred volitvami tudi napovedoval, da pa je pripravljen sodelovati z vsemi. Nestrpno čakam njegov odgovor, če bo dobil ponu od Šarca.
  +10
  -9
 • kapljač 4. junij 2018 ob 00:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nič ne pomaga, da gre Karl v Jnaševo vlado. Premal jih je
  +28
  -11
 • ROBI123 4. junij 2018 ob 00:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  Karel bo pa spet, kot vedno, hlapec!!!! Če bi vsaj postal hlapec za 1000€ na mesec, bi ga še sprejel!!!!
  +15
  -5
 • m72 4. junij 2018 ob 00:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Šarec je pred vesoljno Slovenijo zatrdil, da s prištinskim ne gre v vlado. S tem pa je konec sanj za "zmagovalca". Ne bo znal prešteti do 46. :-) Smo že nekoč slišali, a ne? :-))

  Vlado bo sestavljal Šarec. :-)
  +31
  -29
 • KajtiMar 4. junij 2018 ob 00:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  ta je pa dobra :D :D :D dobrih 12 % pa mandatar ... to bo svetovna senzacija in verjetno tudi za Guinessa
  +48
  -19
 • slovenc1 4. junij 2018 ob 01:03
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tudi če Šarcu uspe sestaviti vlado bo ta zelo krhka. Vodil jo bo poltični novinec,vlada bo imela izredno šibko večino,večina njegovih koalicijskih strank pa bo imela skoraj enako število mandatov kot največja vladna stranka,v njej pa bo skoraj zagotovo morala biti tudi Levica. Takšna vlada se lahko ob najmanjši nestabilnosti že sesuje. Več kot bo strank,bolj kaotična vlada nas čaka.
  +46
  -7

Zadnji prispevki