4. junij 2018 ob 19:44 MMC RTV SLO Slovenija

Slavoj Žižek: Pridobivanje glasov na desnici je posledica napak levice

Po mnenju Žižka gre vzpon populizma pripisati prezrtju delavskega razreda
Slavoj Žižek
Slavoj Žižek meni, da bistvenih sprememb ne bo, saj bo vladajoča levosredinska koalicija nadaljevala vladanje in iskala grožnjo v SDS-u. Foto: Reuters

Poudarki

 • Žižek volitve gleda skozi začarani krog med desnico in psevdolevico, ki druga drugo portretirata kot strašilo, da opravičita svoj obstoj.

Filozof Slavoj Žižek je dan po slovenskih parlamentarnih volitvah v kolumni za britanski Independent zapisal, da se v Sloveniji ni zgodilo nič presenetljivega in da je kljub zmagi SDS-a vladajoča levosredinska koalicija prejela več glasov.

Po njegovih besedah bo levosredinska koalicija najverjetneje nadaljevala vladanje, obenem pa zagotovila, da SDS ostaja prikladna "fašistična" grožnja, s katero lahko vsaka štiri leta izsiljuje večino volivcev, da izvolijo isto "antifašistično" psevdolevico.

V prvi vrsti Žižek v kolumni poudarja ideologijo SDS-a, izhajajoč iz besedila Bernarda Brščiča, v katerem ta navaja Georga Sorosa kot najnevarnejšega posameznika našega časa, čigar cilj je ustvariti mavrično koalicijo skupin z obrobja družbe, kot so istospolno usmerjeni, feministke, muslimani in kulturni marksisti, čemur bi sledila dekonstrukcija nacionalnih držav in preobrazba EU-ja v distopične multikulturne Združene države Evrope.

SDS obenem tudi simpatizira z Donaldom Trumpom, še navaja Žižek in dodaja, da je zato treba pogledati, kako se Slovenija umešča v napetosti med EU in ZDA. Žižek meni, da ima EU, potem ko je Trump prvi ustrelil v trgovinski vojni s tremi največjimi trgovskimi partnerji ZDA, edini možnost nastopa kot suverene moči proti ZDA, a kot pravi Žižek, je v vzponu populizma veliko vprašanje, ali ima EU dovolj moči in enotnosti.

Populistični upor odtujeni birokraciji
Populistični upor v Evropi je po mnenju Žižka povzročilo dejstvo, da ljudje vse manj zaupajo bruseljski tehnokraciji, ki jo doživljajo kot center moči brez demokratične legitimnosti. Žižek nadaljuje, da so prav težave prezrtega delavskega razreda gonilna sila tako evroskepticizma kot tudi podpore Trumpu. Pri tem pa poudari ukinitev televizijske nadaljevanke Roseanne, potem ko je glavna igralka Roseanne Barr na družbenem omrežju Twitter zapisala rasistično izjavo. Ukinitev nadaljevanke je po navedbah ameriške avtorice Joan Williams pomenila ukinitev enega redkih pozitivnih prikazovanj življenja belcev delavskega razreda na ameriških televizijah. Ob upoštevanju dejstva, da so skoraj vsi Američani rojeni v štiridesetih letih prejšnjega stoletja zaslužili več kot njihovi starši, medtem ko je danes položaj diametralno nasproten, so danes ljudje zelo jezni in Trump predstavlja njihov sredinec, s katerim so končno opaženi.

Zato Žižek meni, da je trgovsko vojno ZDA treba brati skozi ta kontekst kot populistično različico razrednega boja. Tako je Trumpov cilj tudi zaščita ameriškega delavskega razreda proti "nepravični" evropski konkurenci in posledično zaščito ameriških služb. Žižek poudarja, da na neki obskurni ravni ameriški neokonservativci dojemajo EU kot njihovega najhujšega sovražnika, tudi zaradi dejstva, da EU ni še en geopolitičen blok moči, temveč globalna vizija, ki ni združljiva z močnimi nacionalnimi državami.

Umik začaranemu krogu
Pri tem Žižek vidi podobnosti s stanjem v Sloveniji, kjer se SDS prikazuje kot branilec običajnih ljudi delavskega razreda proti skorumpirani nepatriotski eliti, pri čemer lahko po mnenju Žižka EU-ju na poti k zvestobi svoji emancipatorni dediščini pomaga le prenovljena levica. V Sloveniji vidi stranko Levica kot žarek upanja, saj se edina izmika začaranemu krogu, v katerem protimigrantska desnica in psevdolevica druga drugo portretirata kot strašilo, da opravičita svoj obstoj.

L. L.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 265

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • FRKA 4. junij 2018 ob 19:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  Lepo povedano.
  +89
  -54
 • JozekVeseli 4. junij 2018 ob 20:12
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ma ni osnovnih sans za SDS. Sploh si ne upam predstavljati kako bi ljudje kaznovali tistega predsednika stranke, ki bi samo pomislil na pogajanja s SDS.
  +87
  -67
 • NoFuture 4. junij 2018 ob 20:17
  Prijavi neprimerno vsebino
  Da bi vsaj imeli levico, SD je kaviar socialist, SMC so bli sredina..
  +85
  -26
 • 567eaaa3f2ac47015a13223bc76c802ab2ffa257cfca89fe5a2e597b6ffa2013 4. junij 2018 ob 20:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Slavoj Žižek: Pridobivanje glasov na desnici je posledica napak levice

  slavoje, s tvojim mnenjem se absolutno strinjam.
  +98
  -17
 • 567eaaa3f2ac47015a13223bc76c802ab2ffa257cfca89fe5a2e597b6ffa2013 4. junij 2018 ob 20:20
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ma ni osnovnih sans za SDS. Sploh si ne upam predstavljati kako bi ljudje kaznovali tistega predsednika stranke, ki bi samo pomislil na pogajanja s SDS.

  Ma ni osnovnih šans niti za levico.
  V tem je problem!
  In če se konec leta volitve ponovijo, ne bo prav nič drugače.
  Ampak! Edini, ki v takšni situaciji najbolj kadi, so sindikati. Se še spomnite, kateri sindikati?
  :D
  +25
  -21
 • the law1 4. junij 2018 ob 20:21
  Prijavi neprimerno vsebino
  No, tudi to so delno razlogi, kar je povedal Žižek toda dejstvo pa je, da je gonilo vsega novodobni fašizem oz. pretirana politična korektnost, katera je povzročila da se realni problemi pometajo pod preprogo
  +71
  -18
 • DrMatilda 4. junij 2018 ob 20:22
  Prijavi neprimerno vsebino
  Janša ni postal nič bolj duhoven in razgledan, on bo vedno isti.
  +81
  -34
 • generusus 4. junij 2018 ob 20:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Slavoj Žižek: Pridobivanje glasov na desnici je posledica napak levice"

  Kje pa Žižek vidi pridobivanje glasov desnice? :-) V resnici gre za pridobivanje glasov levice, ki so čedalje bolj razdrobljeni, volivci čedalje bolj zmedeni, mediji pa čedalje bolj nerealno poročajo o perečih družbenih problemih.
  +88
  -17
 • JozekVeseli 4. junij 2018 ob 20:26
  Prijavi neprimerno vsebino
  Alcatraz, jaz se strinjam s teboj. Ampak poglejmo objektivno. Povej mi kateri predsednik stranke ima toliko jajc, da gre v koalicijo z Janso? To je politicni samomor. Ljudje zavracajo Janso z zolcem, ker imajo poln kufer njegovih afer, podtikanj, lazi, napadanj. Jansa ni Orban, ceprav bi se rad kazal tako.
  +78
  -32
 • los-t 4. junij 2018 ob 20:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tri leta nazaj smo že vsi pametni vedeli da bo SDS zmagal naslednje volotve, točno to je Žizek enkrat tudi že javno povedal, med tem ko je ozmerjal kavč humanitarce in samopromocijske filantrope. Če k temu dodaš še cenzuro s strani levo usmerjenih medijev, cestno nasilje ultra levičarjev in zmerjanje s fobi vseh vrst, potem ni moglo biti drugače. Le tako naprej, čez 4 leta ali pa še prej bo JJ dobil 50% sam...
  +77
  -49

Zadnji prispevki