5. junij 2018 ob 14:47 MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA Slovenija

Žiža za dvojezičnost, Horvath proti "kupčkanju" z glasovoma manjšinskih poslancev

Poslavlja se poslanec z rekordnim stažem Roberto Batelli
V državni zbor bosta italijansko in madžarsko manjšino predstavljala nova poslanca. Foto: BoBo

Novi predstavnik italijanske manjšine bo zdravnik Felice Žiža. Foto: MMC RTV SLO

Izvoljeni predstavnik madžarske manjšine Ferenc Horvath si ne želi, da bi se z glasovoma manjšin "kupčkalo" ali da bi bila jeziček na vladni tehtnici. Foto: MMC RTV SLO

Predstavnik italijanske narodnosti v slovenskem DZ-ju z rekordnim stažem Roberto Batelli se poslavlja. Foto: BoBo

Predstavnika madžarske manjšine v slovenskem parlamentu Ferenca Horvatha je podprl madžarski premier Viktor Orban. Foto: Reuters

Italijansko narodno skupnost bo v DZ-ju zastopal Felice Žiža, ki se bo posvetil oživljanju dvojezičnosti v praksi. Madžarsko narodno skupnost pa s podporo Orbana Ferenc Horvath, ki je dejal, da ne bo poslanec SDS-a.

Felice Žiža je novo ime, ki vstopa v politiko z veliko zagnanostjo. Za njim je kampanja, v kateri je osebno govoril s številnimi sonarodnjaki. Tudi osebnemu pristopu pripisuje zasluge za svojo zmago. Čeprav se v politiki še ni preizkusil - je zdravnik - pa je bil tudi do zdaj dejaven v izolski narodnostni skupnosti. Kot poslanec se bo brez odlašanja lotil uresničevanja dvojezičnosti, da bi zaživela v praksi, bo skušal pridobiti čim več denarja.

"Osredinil sem se na vse naše pripadnike. Nas je, sem preštel, okoli 4500," je v izjavi dejal Žiža, ki se za pomoč pri kampanji zahvaljuje svoji družini in sodelavcem, hkrati pa tudi vsem pripadnikom italijanske narodne skupnosti, ki so se po njegovih besedah v velikem številu udeležili njegovih predstavitev in soočenj.

Meni, da so prav ta soočenja prispevala k njegovi izvolitvi, saj so ga pripadniki manjšine prepoznali kot človeka, ki se zavzema za enotnost, ki "dela v ekipi in ki čuti veliko pripadnost do svoje manjšine". Programi vseh treh kandidatov, ki so kandidirali za poslanca italijanske narodne skupnosti, so namreč po njegovih besedah zelo podobni. Poleg Žiže sta kandidirala še Maurizio Tremul in Bruno Orlando.

RTV Koper potrebuje finančno avtonomijo
Kot eno glavnih nalog, ki se je bo s svojim poslanskim delovanjem lotil, je Žiža danes poudaril nujnost ustrezne ureditve finančne in kadrovske avtonomije regionalnega RTV-centra v Kopru. "Potrebujemo finančno stabilnost, da nismo vsako leto odvisni od sveta zavoda RTV Slovenija," je dejal Žiža.

Njegove prednostne naloge so med drugim še dialog z državnimi ustanovami, delo za zaščito, promocijo ter uresničevanje pravic narodne skupnosti in krepitev položaja šol.

Žiža, ki dela kot strokovni direktor izolske bolnišnice in je od 2010 tudi izolski podžupan, je povedal še, da bo delo v bolnišnici nadaljeval v 20 odstotkih. To pomeni, da bo poleg dela poslanca dodatno, enkrat tedensko delal kot zdravnik na kirurškem oddelku izolske bolnišnici. Do izročitve dela novemu strokovnemu direktorju bolnišnice bo opravljal še to funkcijo. Upa, da bo funkcijo predal v mesecu ali dveh.

Na volilni komisiji 9. volilne enote, na območju katere volijo poslanca italijanske narodne skupnosti, je Žiža po do tedaj preštetih glasovnicah prejel 44,78 odstotka glasov. Tako je premagal prvega moža Italijanske unije Maurizia Tremula, ki mu je na volitvah glas zaupalo 37,36 odstotka volivcev, in sodelavca v izolski italijanski samoupravni narodni skupnosti Bruna Orlanda, ki je prejel 17,85 odstotka glasov. Volilna komisija 9. volilne enote se bo ponovno sešla danes ob 13. uri, ko bo k tem glasovom prištela še glasovnice, prispele po pošti.

Poslanca Roberta Battellija, predstavnika italijanske narodnosti z rekordnim stažem, bo tako nadomestil Felice Žiža.

Madžarski predstavnik bo Ferenc Horvath
46-letni profesor geografije in madžarščine Ferenc Horvath, tudi prvi mož krovne organizacije Madžarov, ki živijo v Sloveniji, je novi manjšinski poslanec v državnem zboru. Po pričakovanjih so mu volivci iz petih prekmurskih občin namenili več glasov kot protikandidatki Gabrieli Sobočan.

Ob strankarskem predvolilnem obisku v Lendavi je madžarski premier Orban podprl tudi izvolitev Horvatha, češ da bo v tem primeru Madžarska še naprej izdatno financirala projekte v severovzhodni Sloveniji.

Horvath: Ne bom poslanec SDS-a
Horvath trdi, da to v političnem smislu še ne pomeni, da bo v državnem zboru poslanec SDS-a. In si ne želi, da bi bila manjšinska poslanca predmet političnega kupčkanja. "Kakršna koli bo vlada, mora biti stabilna, narodnostna poslanca morata imeti nevtralno držo, želim si, da ne bomo v nerodnem položaju jeziček na tehtnici," je dejal novoizvoljeni poslanec madžarske manjšine.

Pri posamičnih projektih želi biti povezovalni člen med slovensko in madžarsko vlado, v državnem zboru pa bo delal v korist vse regije, ne samo za Madžare.

G. K.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 43

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Franc Jožef I. 5. junij 2018 ob 14:53
  Prijavi neprimerno vsebino
  A Horvathu Orban ne pusti..?
  +4
  -5
 • conanbarbarian 5. junij 2018 ob 14:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  G. Žiža, posvetite se oživljanju dvojezičnosti v Italiji !
  +42
  -7
 • SamoRes 5. junij 2018 ob 15:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  Janša je pripeljal Orbana v Slovenijo in si zaprl vrata domoljubnih ljudi, ki se ne prodajajo tujcem za predvolilne fičnike.
  +24
  -26
 • zala10 5. junij 2018 ob 15:25
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vsak je imel kakšnega uglednega gosta na predvolilnih konvencijah. Janša Viktorja Orbana, Cerar Ahmada Šamija, .....
  +26
  -23
 • Heldarion 5. junij 2018 ob 15:48
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sej ne bosta mela kej dost vpliva, kakršnakoli bo vlada, bodo mel dost glasov brez njiju.
  +10
  -1
 • blue_night 5. junij 2018 ob 15:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  conanbarbarian
  G. Žiža, posvetite se oživljanju dvojezičnosti v Italiji !

  Ja, to je žalost. Je pa res, da v Furlaniji kar nekaj Italijanov razume slovensko/zna vsaj kakšno besedo. Npr. v Celovcu so nad slovenščino izvedli popolno etnično čiščenje - včasih dobiš občutek, kot da večina Korošcev sploh ne ve, kje je Slovenija, kljub temu, da imajo tako rekoč vsi ponemčene slovenske priimike, in da so njihove babice govorile slovensko. Precej žalostno.
  +24
  -1
 • luckyss 5. junij 2018 ob 15:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  "Osredotočil sem se na vse naše pripadnike. Nas je, sem preštel, okoli 4500," je v izjavi dejal Žiža,
  Se opravičujem, ampak tega ne razumem najbolj....Kje jih je teh 4500 ?! v eni krajevni skupnosti ali v celotni občini.....
  Če jih je četrtina ali več, potem mislim, da bi morali imeti neke jezikovne pravice..
  Upam pa, da ne misli na celotno Slovenijo, ker potem se je revež totalno blamiral..
  +1
  -4
 • blue_night 5. junij 2018 ob 16:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  luckyss
  Če jih je četrtina ali več, potem mislim, da bi morali imeti neke jezikovne pravice.

  Po celotni primorski so dvojezične table. Vsi uradniki govorijo italijansko.

  Sedaj pa pojdi na avtrijsko Koroško in poizkušaj kam priti s slovenščino.
  +22
  -1
 • aka29 5. junij 2018 ob 16:06
  Prijavi neprimerno vsebino
  @blue_night

  V zgornjem Posočju ni nobene dvojezičnosti (in prav je tako). Spada pa tudi to območje pod Primorsko.
  +7
  0
 • blue_night 5. junij 2018 ob 16:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  aka29
  se je nekako razumelo, da je misljeno obmocje kopra (pirana itd) in gorice
  +5
  -3

Zadnji prispevki