Film je bil v Cannesu nagrajen z nagrado filmskih kritikov. Foto: IMDB
Film je bil v Cannesu nagrajen z nagrado filmskih kritikov. Foto: IMDB
Prizori so izredno realistični. Foto: IMDB
Kritiki film v en glas hvalijo. Foto: IMDB

V Torontu bodo do konca tedna, ko se ta največji severnoameriški filmski festival sklene, zavrteli več kot 400 filmov, a le eden je bil do zdaj tako intenziven, da je bila potrebna zdravniška pomoč, poroča Hollywood Reporter.

Feministično kanibalsko grozljivko Surovo (ang. Raw, v izvirniku Grave) so predvajali na polnočni projekciji, za številne pa je bil film z realističnimi posnetki ugrizov in raztrganih udov preprosto prebrutalen, da bi zdržali.

Kot je povedal vodja trženja pri torontskem festivalu Ryan Werner, je bil do zdaj edini film v zgodovini festivala, ki je bil deležen tako močnih odzivov, kontroverzni Antikrist danskega provokatorja Larsa Von Trierja.

Prvenec 32-letne francoske režiserke in scenaristke Julie Ducournau spremlja zgodbo sramežljive 16-letne Justine (Garance Marillier), ki sledi družinski tradiciji in se vpiše na veterinarsko fakulteto. V prvih dneh je kot brucka podvržena ponižujočim iniciacijam, kot je zaužitje surovih zajčjih jeter, kar je za striktno vegetarijanko še posebej boleče. A ko meso zaužije, se v Justine prebudi sla po krvi in nenadoma si zaželi še več mesa - vseh vrst mesa.

Trije tabuji človeštva
"Rada bi videla odziv od tega občinstva. Rada bi videla, na katerih mestih se bodo odzivali. Zelo me zanima. Je kot da bi me ocenjevali moji kolegi, sorodne duše, ker sem tudi sama velika oboževalka žanrskih filmov in grozljivk," je povedala pred projekcijo Ducournaujeva, ki je ob tem pojasnila, zakaj si je za temo izbrala ravno kanibalizem.

"Razmišljala sem o treh tabujih človeštva. Prvi je umor, a umor vidimo v bolj ali manj vsakem filmu, zato mi to ni bilo zanimivo. Drugi tabu je incest, ki pa, iskreno povedano, ni tema, o kateri bi hotela pisati. Zame je odločno pretemačna tema. In tako pridemo do tretjega tabuja, kanibalizma."

Film je svetovno premiero sicer doživel že maja na filmskem festivalu v Cannesu, na katerem so ga nagradili z nagrado kritikov FIPRESCI. Iz Cannesa tudi niso poročali o omedlevanju gledalcev, ocene kritikov pa so do zdaj precej navdušujoče, čeprav ob tem opozarjajo, da "morda vzemite s seboj v kino vrečko za bruhanje".

Film Surovo si bo moč ogledati tudi na ljubljanskem filmskem festivalu (Liffe), ki bo letos potekal med 9. in 20. novembrom.