Jamestown je leta 2007, ob 400-letnici ustanovitve te prve stalne angleške naselbine v ZDA, obiskala tudi britanska kraljica Elizabeta II. Foto: EPA
Jamestown je leta 2007, ob 400-letnici ustanovitve te prve stalne angleške naselbine v ZDA, obiskala tudi britanska kraljica Elizabeta II. Foto: EPA

Strokovnjaki so odkrili nenavadne raze na človeških kosteh, ki so podobni ugrizom človeških zob v meso. Lobanjo, staro več kot štiri stoletja, in golenico, ki naj bi pripadala najstnici, so v James Fortu v Virginiji lani izkopali iz jame, ki so jo naseljenci uporabljali kot smetišče, zdaj pa so ju podrobno preučili.

James Fort, ustanovljen leta 1607, je najstarejši predel kolonije Jamestown.

"Vzorci, ki smo jih našli na kosteh, povsem spominjajo na razkosavanje in trganje mesa od kosti," je dejal forenzični antropolog Doug Owsley. Že do zdaj so nekateri pisni dokumenti namigovali, da bi se lahko naseljenci v boju za preživetje zatekli h kanibalizmu, preučitev lobanje 14-letnega dekleta pa je ponudila prvi znanstveni dokaz. Deklico naj bi namreč skupnost žrtvovala, da postane njihovo meso v izredno težki zimi leta 1609/10, ki jo zgodovinarji opisujejo kot "obdobje stradanja", poroča BBC.

"Obdobje stradanja"
Gre za eno najbolj grozljivih let v zgodnjem kolonialnem obdobju, saj so naseljence v Fort Jamesu takrat oblegali prvotni indijanski prebivalci, od prejšnje zime pa niso prihranili dovolj hrane. Najprej so jedli konje, nato pse, mačke, podgane, miški in kače, nekateri pa so kruljenje v želodcu skušali ublažiti kar s trganjem usnja s čevljev. Nato so začeli jesti še sočloveka.

"Odkrili smo številne ugrize in zareze, tako v čelo kot zadnji in stranski del lobanje. Cilj je bil jasen - dokopati se do možganov in jih izvleči iz lobanje," je dodal Owsley in dodal, da so morali to storiti čim prej, saj se možgani ne ohranijo dolgo.

Odtrgana sta bila tudi jezik in koža na obrazu. "Tista zima je bila izjemno kruta, zato so zaužili vsako meso, ki so ga dobili." Sklepajo tudi, da je dekličino glavo obgrizla ženska, saj so predstavljale večino med prvotnimi priseljenci. Znanstveniki sicer ne morejo oceniti, koliko trupel so uporabili za meso, a omenjena deklica vsekakor ni bila edina.

V 17. stoletju je sicer za pravo poslastico veljalo meso merjasca, sploh njegova glava.