Aplavzi za starega novega zmagovalca Vuelte 2020 - Primoža Rogliča! Foto: EPA
Aplavzi za starega novega zmagovalca Vuelte 2020 - Primoža Rogliča! Foto: EPA

"Samo uživali smo. Zadnji dan dirkanja. Čudovito, da smo tako končali sezono," je bil po prečkanju črte v središču Madrida presrečen veliki zmagovalec španskega kolesarskega kroga Primož Roglič.

Sorodna novica Zgodovinska zmaga Rogliča – zasavski orel pristal v Madridu
Na zdravje, šampion! Lani se je moral Primož Roglič zadovoljiti z brezalkoholnim pivom pokrovitelja Vuelte, letos pa si je ob obrambi zmage na Vuelti lahko privoščil požirek penine. Foto: EPA
Na zdravje, šampion! Lani se je moral Primož Roglič zadovoljiti z brezalkoholnim pivom pokrovitelja Vuelte, letos pa si je ob obrambi zmage na Vuelti lahko privoščil požirek penine. Foto: EPA

Nemogoče primerjati prvo in zdajšnjo Vuelto
Lani je 15. septembra v popolnoma drugačnih okoliščinah in pred več stotimi Slovenci na trgu Cibeles slavil prvo zmago na Grand Touru – eni izmed treh velikih tritedenskih dirk. Zdaj je zasavski orel ponovil uspeh in postal po Robertu Herasu in njegovem nizu treh zaporednih zmag med letoma 2003 in 2005 prvi, ki je ubranil naslov prvaka španske tritedenske dirke.

"Vsakič, ko zmagaš je čudovito, a zelo težko. Nemogoče je primerjati. Resnično sem presrečen, da mi je uspelo zmagati in na takšen način končati sezono," se Roglič otepa primerjave med prvim in zdajšnjim uspehom v Španiji.

Med peščico z dvema Grand Touroma
Med aktivnimi kolesarji se z več kot enim osvojenim Grand Tourom ponašajo samo še Chris Froome, Vincenzo Nibali in Nairo Quintana. Zdaj se je Roglič pridružil izbrani druščini, zaradi česar ne preseneča vprašanje Eurosporta: ali je po dveh Grand Tourih v dveh sezonah najboljši na svetu?

"Ne vem zagotovo. Recimo, da sem bil najboljši na tej Vuelti. Nekaj dirk še nisem osvojil in me čaka še nekaj izzivov. A najprej danes slavimo ..." je Roglič dal vedeti, da se še zdaleč ni naveličal zmagovanja in je še lačen dokazovanja, zagotovo pa prvi cilj nekdanjega smučarskega skakalca ostaja Dirka po Franciji.

Ducat zmag Rogle v nenavadnem letu 2020
Primož Roglič je drugič osvojil Vuelto in končal izjemen niz s kar 12 zmagami! Na 75. Dirki po Španiji je dobil štiri etape, trikrat pa je bil drugi. Bonifikacijske sekunde, ki jih je pobiral za najvišja mesta (48 sekund), so mu na koncu prinesle tudi odločilno prednost pred Richardom Carapazom (16).

V Madridu Roglič drugo leto zapored v soju luči
Slavje Rogliča v Španiji

Za konec vseeno pred Pogačarjem
Slovensko kolesarstvo v vsega 14 mesecih slavi končno zmago že na tretji od zadnjih štirih tritedenskih dirk. Septembra je Tadej Pogačar osvojil letošnjo Dirko po Franciji, na kateri je bil Roglič drugi, potem ko mu je mlajši rojak na nepozabnem kronometru speljal zmagovito rumeno majico na zadnji odločilni etapi.

A v tolažbo Rogliču ostaja to, da je z obrambo naslova na Vuelti ubranil tudi lanske točke, medtem ko jih je lani tretji Pogačar izgubil, s čimer se bo 31-letni Slovenec vrnil na vrh lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI), kjer bo tudi prezimil do začetka prihodnje sezone.

Napet zaključek pandemične kolesarske sezone. Množični sprint v Madridu so odločali centimetri med najboljšima sprinterjema v Španiji: Pascal Ackermann je takole za širino kolesarskega obroča prehitel Sama Bennetta, še lani ekipnega kolega pri Bori HansGroheju. Foto: EPA/Eurosport/GCN
Napet zaključek pandemične kolesarske sezone. Množični sprint v Madridu so odločali centimetri med najboljšima sprinterjema v Španiji: Pascal Ackermann je takole za širino kolesarskega obroča prehitel Sama Bennetta, še lani ekipnega kolega pri Bori HansGroheju. Foto: EPA/Eurosport/GCN

Šprint favoritov za las Ackermannu
18. etapa se je začela ob 13.30 na hipodromu Zarzuela, končala pa ob 17.04 v središču Madrida s sprintersko poslastico. Šele podroben fotofiniš je razkril, da je zadnjo dirko pandemične sezone 2020 dobil Nemec Pascal Ackermann (Bora HansGrohe), ki je za nekaj centimetrov prehitel Irca Sama Bennetta (Deceuninck QuickStep).

Podobno tesen boj je potekal za tretje mesto, v katerem je Nemec Max Kanter (Sunweb) prehitel Belgijca Jasperja Philipsena (UAE Emirates).

Hipodromo de la Zarzuela - Madrid,     
124,2 km:                              
 1. P. ACKERMANN       NEM/BOH  3:28:13
 2. S. BENNETT         IRS/DCQ         
 3. M. KANTER          ŠPA/SUN      vsi
 4. J. PHILIPSEN       BEL/UAE         
 5. J. SÜTTERLIN       NEM/SUN         
 6. E. MORIN           FRA/COF         
 7. R. J. VAN RENSBURG JAR/NTT     isti
 8. L. MANZIN          FRA/TDE         
 9. R. STANNARD         VB/MTS         
10. J. A. IZAGA        ŠPA/CJR         
...                                    
32. R. CARAPAZ         EKV/ING      čas
39. P. ROGLIČ          SLO/TJV         
83. H. CARTHY           VB/EFP    +0:28

Gospod sprinter tokrat ni sprintal
Etapa je bila ravninska, na tradicionalni paradi šampionov v skupnem seštevku ni bilo sprememb, pravo dirkanje pa se je začelo šele v zadnjih 30 km, ko je bilo v španski prestolnici na vrsti pet zaključnih krogov.

Ker je šlo za klasičen sprint (ne za sprint razredčene skupine), se Roglič kljub najnovejšemu vzdevku "gospod sprinter" ni podajal v boj za etapno uvrstitev. "Sprinti pri 70 km/h in polnih sprinterskih vlakih so druga zgodba," je v podkastu SOS-odmev povedal Martin Hvastija. Na koncu je Roglič v družbi ekipnih tovarišev Seppa Kussa in Georgea Bennetta iz Jumba Visme ciljno črto prečkal na 39. mestu.

Končni skupni vrstni red po 18. etapi:

 1. P. ROGLIČ        SLO/TJV 72:46:12
 2. R. CARAPAZ       EKV/ING    +0:24
 3. H. J. CARTHY      VB/EF1     1:15
 4. D. MARTIN        IRS/ISN     2:43
 5. E. MAS           ŠPA/MOV     3:36
 6. W. POELS         NIZ/TBM     7:16
 7. D. DE LA CRUZ    ŠPA/UAE     7:35
 8. D. GAUDU         FRA/GFC     7:45
 9. F. GROSSCHARTNER AVT/BOH     8:15
10. A. VALVERDE      ŠPA/MOV     9:34
Brennauer ubranila lansko zmago, Bujak na koncu 12.

Nemka Lisa Brennauer (Ceratizit WNT) je zmagovalka zadnje ženske kolesarske dirke v sezoni svetovne serije. Na dirki po Madridu je na zadnji, tretji, etapi zasedla sedmo mesto, a si tudi po zaslugi bonifikacijskih sekund zagotovila skupno zmago, s čimer je podobno kot Roglič ubranila lansko zmago v španski prestolnici. Najboljša Slovenka je bila Eugenia Bujak (Ale BTC Ljubljana) na 16. mestu, skupno je bila 12.

Zadnjo etapo izziva mesta Madrid, dirka poteka v okviru moške Vuelte, je dobila Italijanka Elisa Balsamo pred Nizozemko Loreno Wiebes (Sunweb) in Italijanko Marto Bastianelli, ki kolesari za Ale BTC Ljubljana. Urša Pintar je bila v zadnji etapi tik za Bujakovo, skupno pa 38. V skupnem seštevku je Brennauerjeva ohranila 12 sekund prednosti pred Italijanko Eliso Longo Borghini in 13 sekund pred Wiebesovo. Bujakova je kot 12. zaostala 1:04.

42. SOS odmev: Odgovor na vsa vprašanja – Primož Roglič